Ελενχός βλάβης ενος ηλεκτρικού δραπάνου Ελενχός βλάβης ενος ηλεκτρικού δραπάνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Ελενχός βλάβης ενος ηλεκτρικού δραπάνου



Τα ηλεκτρολογικά προβλήματα είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα εμφανιστεί στην διάρκεια ζωής μιας ηλεκτρικής συσκευής.

Στην περίπτωση του δράπανου γίνονται οι ακόλουθοι έλεγχοι.


 Έλεγχος καλωδίου και ακροδεκτών ρευματολήπτη (φις).
 Έλεγχο επαφών διακόπτη λειτουργίας.
 Έλεγχος ψυκτρών δραπάνου.
  Έλεγχο συλλέκτη
 Έλεγχος πηνίου περιστροφικού άξονα (ρότορα).
 Έλεγχος πηνίου στάτη.

 Έλεγχος Καλωδίου και Ακροδεκτών Ρευματολήπτη 

Το δράπανο διαθέτει ένα καλώδιο που καταλήγει σε ένα φις (ρευματολήπτης).
Το φις έχει δυο βύσματα (ακροδέκτες) που εισάγονται στις αντίστοιχες υποδοχές που υπάρχουν στην πρίζα και έτσι περνά το ρεύμα στην ηλεκτρική συσκευή και κλείνει το ηλεκτρικό κύκλωμα για να τεθεί σε λειτουργία.


Είναι σημαντικό τα καλώδια και τα φις των ηλεκτρικών συσκευών καθώς και πρίζες, να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Όταν παρουσιάζεται οιαδήποτε φθορά της μόνωσης των στοιχείων αυτών πρέπει να αντικαθίστανται.


Εξαιρετική προσοχή πρέπει να δοθεί στη συνδεσμολογία των αγωγών στο φις, δηλαδή σε ποιο σημείο θα συνδεθεί ο κάθε αγωγός, διότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ζημίας και ατυχήματος. Οι αγωγοί της φάσης και του ουδετέρου συνδέονται πάντα στους δυο ακροδέκτες του φις και ο αγωγός προστασίας σε ειδική υποδοχή στο σώμα του φις.

Στον έλεγχο περιλαμβάνονται η οπτική επιθεώρηση και στην  συνέχεια μετρητικός έλεγχος με το αρμόδιο όργανο, ώστε να γίνει έλεγχος αγωγιμότητας και έλεγχος τάσης.


Έλεγχος Επαφών Διακόπτη Λειτουργίας
    

Οι διακόπτες έχουν σημεία με τα οποία συνδέονται με το κύκλωμα, τους ακροδέκτες. Κάθε διακόπτης έχει δύο καταστάσεις, την κατάσταση που είναι κλειστός και την κατάσταση που είναι ανοιχτός. Όταν ένας διακόπτης είναι ανοιχτός δεν επιτρέπει τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των ακροδεκτών του, ενώ όταν είναι κλειστός επιτρέπει τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των ακροδεκτών του.

Ο διακόπτης διατηρεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ενώ αυτή μεταβάλλεται μόνο από εξωτερικούς του στοιχείου παράγοντες, όπως είναι το πάτημα ενός κουμπιού ή αλλαγή στο ηλεκτρικό πεδίο. Κάθε κλειστός διακόπτης μπορεί να ανοίξει, ενώ κάθε ανοιχτός διακόπτης μπορεί να κλείσει.
 Η αλλαγή της κατάστασης ενός διακόπτη γίνεται είτε μεταβάλλοντας την αγωγιμότητα ενός μέρους του που παρεμβάλλεται μεταξύ των ακροδεκτών του είτε αλλάζοντας την απόσταση μεταξύ δύο αγώγιμων μερών του, που ονομάζονται επαφές.
Συνήθως ο πρώτος τρόπος χρησιμοποιείται σε αυτόματους διακόπτες, ενώ ο δεύτερος σε χειροκίνητους. Σε αυτήν την περίπτωση μία επαφή είναι σταθερή στη θέση της, ενώ η άλλη μετακινείται μηχανικά

Για να διέλθει ηλεκτρικό ρεύμα μέσω ενός διακόπτη, πρέπει να είναι κλειστός και να εφαρμοστεί στους ακροδέκτες του διαφορά δυναμικού. Για να μη διέλθει ηλεκτρικό ρεύμα αρκεί να είναι ανοιχτός, αν και είναι πιθανό όταν είναι κλειστός να μη διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα, γιατί δεν υπάρχει τάση.

 Στον έλεγχο περιλαμβάνονται η οπτική επιθεώρηση και στην συνέχεια μετρητικός έλεγχος με το αρμόδιο όργανο, ώστε να γίνει έλεγχος αγωγιμότητας και έλεγχος τάσης.

 Έλεγχος Ψυκτρών Δραπάνου

 Οι ψήκτρες πρέπει να έχουν την πίεση που ορίζει ο κατασκευαστής συνήθως 180 – 200Ρ/cm2 για ψήκτρες από άνθρακα ή ελαφρώς μεταλλικές και να κινούνται ελεύθερα στις ψηκτροθήκες.

Η κίνηση του εργαλείου με φθαρμένες ψήκτρες θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά στο εργαλείο.

 Οι ψήκτρες φθείρονται από την χρήση και η αντικατάσταση τους γίνεται στα πλαίσια της περιοδικής συντήρησης του εργαλείου. Στον έλεγχο περιλαμβάνονται η οπτική επιθεώρηση και στην συνέχεια μετρητικός έλεγχος με το αρμόδιο όργανο, ώστε να γίνει έλεγχος τάσης

Έλεγχος Συλλέκτη 
    

Ο συλλέκτης είναι το πιο ευπαθές τμήμα για αυτό απαιτεί συχνά έλεγχο και συντήρηση. Βασικές προϋποθέσεις για μια καλή μεταγωγή ρεύματος είναι η στρογγυλότητα του, η λειτουργία του χωρίς δονήσεις και η καθαριότητα του.

 Ο συλλέκτης πρέπει να παρουσιάζει μια τελείως ομαλή και συχνά στιλπνή επιφάνεια. Ο έλεγχος των τυλιγμάτων γίνεται με ένα ωμόμετρο.
Στην συνέχεια σφίγγονται πολύ καλά. Το βοηθητικό τύλιγμα αποτελείται από λιγότερες ομάδες και σπείρες με αγωγό μεγαλύτερης διατομής. Εάν υπάρχει αμφιβολία για την καλή κατάσταση των τυλιγμάτων γίνεται μέτρηση των αντιστάσεων της μηχανής για τον εντοπισμό τυχών κακών κολλήσεων, βραχυκυκλωμένων σπειρών, ή λανθασμένης συνδεσμολογίας.
 Ο έλεγχος περιλαμβάνει μόνο οπτική επιθεώρηση

 Έλεγχος Πηνίου Περιστροφικού Άξονα (ρότορα) 

Ο ρότορας αποτελείται από πολλά πηνία. Καθώς περιστρέφεται, κάθε πηνίο διαρρέεται εναλλάξ με ρεύμα από τις ψύκτρες. Στον έλεγχο περιλαμβάνονται η οπτική επιθεώρηση και στην συνέχεια μετρητικός έλεγχος με το αρμόδιο όργανο, ώστε να γίνει έλεγχος αγωγιμότητας και έλεγχος τάσης.