Ασύρματα Σύστηματα Διαχείρισης Φωτισμού Ασύρματα Σύστηματα Διαχείρισης Φωτισμού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Ασύρματα Σύστηματα Διαχείρισης Φωτισμού

    

Ο αυτοματοποιημένος φωτισμός είναι μια τεχνολογία που μέχρι πριν μερικά χρόνια τη συναντούσαμε σε «υπερσύγχρονα» κτήρια.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που απορούσαν «πού θα φτάσει η τεχνολογία».
Η συγκεκριμένη τεχνολογία, έφτασε τελικά μέχρι το σπίτι μας και πλέον μπορούμε όλοι να τη χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.
Στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται ως εποχή της πληροφόρησης, η «δικτύωση» καραδοκεί, είναι παντού παρούσα και διαθέτει μια "εφαρμογή" σχεδόν για την κάθε διενέργεια της καθημερινότητάς μας.
 
Ήταν αναμενόμενο μιας και οι εταιρίες προϊόντων φωτισμού παρουσίαζαν εδώ και χρόνια τον έξυπνο και ταυτόχρονα ασύρματο έλεγχο λαμπτήρων – συνήθως LED - φωτισμού μέσω π.χ. smartphone, tablet κ.λπ..

Βέβαια, για να πραγματοποιηθεί ένας τέτοιου είδους ασύρματος έλεγχος, εκτός από τον κατάλληλα έξυπνο λαμπτήρα με ενσωματωμένες ή όχι διεπαφές επικοινωνίας (gateways), απαιτείται:

-- σύνδεση Internet από Wi – Fi router,
-- Wi – Fi (WLAN) διαθέσιμο δίκτυο
-- έξυπνες συσκευές με σχετικά εξελιγμένα χαρακτηριστικά π.χ.Android πάνω από 4.1.x ή IOS πάνω από 7.x., εφοδιασμένες με την ειδική εφαρμογή / application ενεργοποίησης και ελέγχου του λαμπτήρα.



Gateway και έξυπνος λαμπτήρας LED της OSRAM

         
Έτσι, ακόμη και για τον έλεγχο ενός λαμπτήρα του παραπάνω είδους καθίστανται φανερά μερικά από τα σύγχρονα πλεονεκτήματα του ελέγχου αυτού, όπως, η μέγιστη άνεση και η εξαιρετική ενεργειακή απόδοσή του.
Ως μειονέκτημα, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τον ξεχωριστό έλεγχο του κάθε λαμπτήρα που θα συμμετείχε σε μια εγκατάσταση φωτισμού.
Από τα παραπάνω εύκολα αντιλαμβανόμαστε πως μια νέα επαγγελματική τάση στη διαχείριση φωτισμού θα πρέπει να παρέχει καινοτόμες λύσεις, να είναι οικονομικά αποδοτική, και τέλος, να είναι φιλική προς το χρήστη της ηλεκτρικής εγκατάστασης φωτισμού.
Μια ευρέως αναπτυσσόμενη και χρησιμοποιούμενη επαγγελματική λύση ασύρματης διαχείρισης φωτισμού σε σύγχρονες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, είναι εκείνη που όλα τα δεδομένα των συστημάτων φωτισμού της είναι «ανεβασμένα» σε μια κεντρική υπηρεσία cloud.

Η πρόσβαση στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του είδους αυτού ενεργοποιείται από απόσταση μέσω του διαδικτύου, από οποιοδήποτε σημείο και όποια χρονική στιγμή επιθυμήσει ο χρήστης / διαχειριστής της με την χρησιμοποίηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή του, του smartphone του, του tablet του κ.λπ..

Σχηματικό διάγραμμα του συστήματος connecDIM της TRIDONIC




Για να πραγματοποιηθεί η διασύνδεση μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης π.χ. DALI, ZigBee κ.λπ. στο cloud, απαιτείται η εγκατάσταση σε αυτήν μιας ειδικής πύλης επικοινωνίας / gateway, αντίστοιχης στην χρησιμοποιούμενη τεχνική φωτισμού, η οποία αποτελεί την καρδιά του συστήματος διαχείρισης και συνδέεται με ένα WLAN router.
 
WLAN router
 Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιούνται συστήματα LED π.χ. λαμπτήρες, ταινίες κ.λπ., όλων των ειδών και τύπων που συνάδουν με τις παραπάνω τεχνικές.

Με την gateway αυτή, καθίσταται δυνατή η συλλογή των δεδομένων της ηλεκτρικής εγκατάστασης (π.χ. από τις συσκευές DALI ή ZigBee), η επεξεργασία τους και μετατροπή τους σε πληροφορίες μέσω του TCP / IP στο cloud, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση και η διαχείρισή τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χρήστη.



Σχηματικό διάγραμμα του συστήματος LIGTHIFY Pro της OSRAM

Στην αναφερόμενη αυτή λύση διαχείρισης φωτισμού απαιτείται λογισμικό για την παραμετροποίηση / προγραμματισμό της ηλεκτρικής εγκατάστασης φωτισμού μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και εφαρμογή / application για την ενεργοποίηση και τον περαιτέρω έλεγχο όλων των προρυθμισμένων λειτουργιών αυτής.