Ανεπιθύμητες συνέπειες της νησιδοποίησης Ανεπιθύμητες συνέπειες της νησιδοποίησης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Ανεπιθύμητες συνέπειες της νησιδοποίησης


 
Το φαινόμενο της νησιδοποίησης αποτελεί σοβαρή αιτία κινδύνου για το προσωπικό που εργάζεται στο τμήμα του δικτύου που εμφανίζεται το φαινόμενο. Εργαζόμενοι στο τμήμα που έχει αποσυνδεθεί από το κεντρικό δίκτυο αλλά τροφοδοτείται ακόμα από κάποιο διασυνδεμένο σύστημα διατρέχουν άμεσο κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, αφού το σύστημα βρίσκεται υπό τάση και μάλιστα εν αγνοία τους.



Στη νέα Υ.Δ.Ε υπάρχει ειδικό υπόμνημα που αναφέρεται στην ηλεκτροπαραγωγή.

Αυτό συμπληρώνεται όταν η εγκατάσταση διαθέτει ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (Η/Ζ), φωτοβολταική εγκατάσταση , αιολικό πάρκο κ.τ.λ.

 Η νησιδοποίηση που αναγράφεται αποτελεί ανεπιθύμητη κατάσταση και αφο- ρά τα φωτοβολταϊκά συστήματα.



 Επίσης αναπτύσσονται διαταραχές στη συχνότητα και στην τάση του τμήματος, και διακύμανση αυτών εκτός των προβλεπόμενων και προκαθορισμένων ορίων, με κίνδυνο βλάβες σε συσκευές , συνδεδεμένες στο συγκεκριμένο τμήμα . Αν η νησίδα που έχει δημιουργηθεί , επανασυνδεθεί με το κεντρικό δίκτυο ενώ βρίσκεται σε διαφορετική φάση από αυτό, τότε μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές στην ίδια τη λειτουργία του δικτύου αλλά και να υπάρξουν βλάβες στον εξοπλισμό του διασυνδεμένου δικτύου ή σε οποιοδήποτε συνδεμένο εξοπλισμό.
 Για τους παραπάνω λόγους υπάρχει η απαίτηση το φαινόμενο να εντοπίζεται και να παύεται έγκαιρα.
Με αυτό το ρόλο επιφορτίζονται οι σύγχρονοι inverters ως σημείο διεπαφής του δικτύου με το διανεμημένο σύστημα.
 
 Η ΔΕΗ απαιτεί από τους διασυνδεμένους διανεμημένους παραγωγούς να χρησιμοποιούν αντιστροφείς που είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα συστήματα «αντινησιδοποίησης» (anti-islanding) .


Μέθοδοι Ανίχνευσης Νησιδοποίησης
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
της
ΜΑΡΙΑΣ Γ. ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗ





Μέθοδοι Ανίχνευσης Νησιδοποίησης by Giannis Alifragis on Scribd