Πως λειτουργεί το ψυγείο? Πως λειτουργεί το ψυγείο?

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Πως λειτουργεί το ψυγείο?



Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς λειτουργούν τα ψυγεία στο σπίτι σας; Τα ψυγεία, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε νοικοκυριού, βασίζονται σε μερικές απλές και ενδιαφέρουσες επιστημονικές αρχές.
διαβάστε επισης
η εξέλιξη του ηλεκτρικού ψυγείου

Η λειτουργία του ψυγείου στηρίζεται στην κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού μέσα σε ένα κλειστό κύκλωμα, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.





Το ψυκτικό υγρό περνώντας από την βαλβίδα εκτόνωσης «ψεκάζεται» με δύναμη προς τις εσωτερικές σωληνώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η πίεση του, αυξάνεται ο όγκος του και η θερμοκρασία του ελαττώνεται.

2. Στο εσωτερικό του ψυγείου, η διαδρομή του γίνεται σε σωλήνες που βρίσκονται μέσα στα τοιχώματα του ψυγείου. Εκεί, ως γνωστόν, η θερμότητα μεταφέρεται από τα θερμότερα σώματα στα ψυχρότερα, το ψυκτικό υγρό απορροφά ενέργεια από τα τρόφιμα και η θερμοκρασία του αυξάνεται (με αποτέλεσμα να γίνει αέριο). Φυσικά, τα τρόφιμα αφού χάνουν θερμότητα, ψύχονται!

3. Στη συνέχεια, το ψυκτικό φθάνει στον συμπιεστή-κομπρέσσορα ο οποίος το συμπιέζει, αυξάνοντας τη θερμοκρασία και την πίεσή του, μετατρέποντάς το σε υψηλής πίεσης αέριο.

4. Το ψυκτικό αέριο περνά τώρα από λεπτές σωληνώσεις που βρίσκονται στην πλάτη του ψυγείου, στο εξωτερικό μέρος. Λόγω φαινομένου Joule, εκπέμπεται θερμότητα προς το περιβάλλον και κατά συνέπεια μειώνεται η θερμοκρασία του και μετατρέπεται πάλι σε υγρό.

5. Το ψυκτικό πλέον υγρό φθάνει πάλι στην βαλβίδα εκτόνωσης κλείνοντας έτσι τον κύκλο κι ακολουθείται πάλι η ίδια διαδικασία.

Ξεκινώντας με ένα βασικό μοντέλο ψυγείου, αυτό το βίντεο θα επεξεργαστεί τη λειτουργία των σύγχρονων ψυγείων, μαζί με τα μυστικά πίσω από την υψηλή ενεργειακή τους απόδοση.