Ο έξυπνος θερμοστάτης Tado Ο έξυπνος θερμοστάτης Tado

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Ο έξυπνος θερμοστάτης Tado




Όλα έχουν γίνει έξυπνα τον τελευταίο καιρό. Διαβάζουμε για έξυπνες καφετιέρες και έξυπνα πλυντήρια, αλλά όλα αυτά είναι μάλλον gadgets χωρίς πρακτικό όφελος.
 Αντίθετα ένα έξυπνος θερμοστάτης, μπορεί πραγματικά να «βγάλει τα λεφτά του» για να το πούμε λαϊκά, αφού ο μόνος λόγος ύπαρξής του είναι να εξοικονομήσει ενέργεια για λογαριασμό μας, κάτι που μεταφράζεται σε οικονομία χρημάτων στην τσέπη μας.



Την αρχή έκανε η Nest με τον σούπερ έξυπνο θερμοστάτη με το στρογγυλό σχήμα, τους εξελιγμένους αλγόριθμους εκμάθησης των συνηθειών των κατοίκων του σπιτιού και βεβαίως την ασύρματη επικοινωνία με smartphone, Wi-Fi και Internet. Η Nest ξεκίνησε ως start up από μια ομάδα μηχανικών της Apple το 2010. Ωστόσο, δεν έμεινε και πολύ καιρό μόνη της, αφού η Google έσπευσε να την εξαγοράσει τέσσερα χρόνια μετά πληρώνοντας το αστρονομικό ποσό των 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όλο αυτό τον καιρό πολλές εταιρείες που ασχολούνται με το θέμα ή άλλες εντελώς καινούριες, μπήκαν στο χώρο, παρουσιάζοντας τις δικές τους λύσεις. Μια τέτοια εταιρεία είναι η γερμανική Tado, η οποία κατασκευάζει τον ομώνυμο έξυπνο θερμοστάτη.
 Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι το ότι ο Tado διαθέτει και δυνατότητα ελέγχου του μπόιλερ κάτι που συνηθίζεται στην Ελλάδα. 

Ο Nest από την άλλη δεν διαθέτει τέτοια λειτουργία.



Ο Tado εγκαθίσταται (καλό είναι η εγκατάσταση να γίνει από επαγγελματία ηλεκτρολόγο) σε λίγα λεπτά στη θέση του παλιού μας θερμοστάτη. 

Το γεγονός και μόνο ότι ο Tado είναι ψηφιακός και όχι αναλογικός με διμεταλλικό έλασμα όπως οι περισσότεροι φθηνοί θερμοστάτες που έχουμε στο σπίτι μας, αρκεί για να μας εξοικονομήσει χρήματα αφού ως γνωστόν άλλη θερμοκρασία έχει ο χώρος και άλλη νομίζει ότι έχει ένας αναλογικός θερμοστάτης.
Ωστόσο, ο Tado είναι και έξυπνος.

 Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ελέγχεται και να μας ενημερώνει από μακριά και συγκεκριμένα μέσω του συνοδευτικού app που εγκαθιστούμε στο κινητό μας τηλέφωνο (iOS, Android, Windows).

 Επικοινωνεί μέσω Wi-Fi με το router μας και από εκεί με τον έξω κόσμο.

 Ο Tado έχει τρία εξαρτήματα: τη βασική μονάδα που συνδέεται στη θέση του παλιού θερμοστάστη, έναν αισθητήρα θερμοκρασίας που τοποθετούμε όπου θέλουμε και μια μονάδα που συνδέουμε επάνω στο router. Αυτό είναι όλο. Από εκεί και πέρα και αφού οι συνδέσεις γίνουν σωστά, κατεβάζουμε το app και είμαστε έτοιμοι.



Εάν θέλουμε ακόμα περισσότερο έλεγχο και οικονομία μπορούμε να εγκαταστήσουμε και από μια έξυπνη βαλβίδα στα καλοριφέρ μας, αντικαθιστώντας τις κανονικές περιστροφικές.
 Έτσι, εάν ένα δωμάτιο δεν χρησιμοποιείται, το Tado, μπορεί να κλείνει το καλοριφέρ.
Κάτι που μπορεί να ξενίσει εδώ είναι ότι ακόμα κι όταν βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι μας και πάλι θα πρέπει να τον ελέγχουμε από το app, αφού δεν έχει καθόλου κουμπιά.

Το όλο οικοσύστημα του Tado διαθέτει κι άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όπως στατιστικά στοιχεία, αναφορές εξοικονόμησης, αυτόματη εκμάθηση των συνηθειών μας (κατά τα πρότυπα του Nest), ενώ μέσω του γεοεντοπισμού του κινητού μας, μπορεί να γνωρίζει πόσο μακριά βρισκόμαστε από το σπίτι και να ανοίγει τη θέρμανση ανάλογα.