Κατασκευή Υποσταθμών Μέσης Τάσης Κατασκευή Υποσταθμών Μέσης Τάσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Κατασκευή Υποσταθμών Μέσης Τάσης






Η τροφοδότηση ενός καταναλωτή από το δίκτυο της μέσης τάσης γίνεται όταν η απαίτηση ισχύος ξεπερνά τα 135kVA (παροχή αρ. 6 της Χ.Τ.).
 Σε κάποιες περιπτώσεις η σύνδεση με τη μέση τάση επιβάλλεται από τη ΔΕΗ για τεχνικούς λόγους ή μπορεί να συμφέρει οικονομικά λόγω τιμολογίου.


 Τα δίκτυα ΜΤ στην Ελλάδα μπορεί να έχουν τάση 6,6kV, 15 kV, 20 kV, Η 22 kV. Σχεδιάζεται όμως όλα τα δίκτυα μέσης τάσης να μετατραπούν σε δίκτυα των 20 kV.


Οι υποσταθμοί ΜΤ των καταναλωτών αποτελούνται από τα παρακάτω βασικά τμήματα


Γενικές Πληροφορίες



Ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τον πίνακα ΜΤ της ΔΕΗ, σε περίπτωση υπόγειας παροχής. Στις εναέριες παροχές ΜΤ το καλώδιο της ΔΕΗ τερματίζει σε στύλο. Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ εγκαθιστά μέσα προστασίας της παροχής από βραχυκυκλώματα και διατάξεις μέτρησης ισχύος και ενέργειας.


1. Εγκατάσταση της ΔΕΗ


2. Εγκατάσταση πελάτη μέσης τάσης


Η εγκατάσταση του καταναλωτή είναι συνήθως στεγασμένη και αποτελείται από:


τον πίνακα ΜΤ,
τον Μετασχηματιστή ισχύος,
το γενικό πίνακα διανομής ΧΤ,
τους ζυγούς χαμηλής και μέσης τάσης
τα καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης
την εγκατάσταση γείωσης και
τα όργανα μέτρησης και αυτοματισμού


ΧΩΡΟΣ ΔΕΗ

Η ΔΕΗ παρέχει ακριβής οδηγίες και σχέδια στον καταναλωτή για τις απαιτήσεις που πρέπει να πληροί ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τη στέγαση του ΥΣ. Βρείτε τις οδηγίες αυτές στο παρακάτω αρχείο.


Διαμόρφωση χώρων Υποσταθμού

Οδηγίες διαμόρφωσης χώρου ΔΕΗ


ΧΩΡΟΣ ΠΕΛΑΤΗ ΜΕΣΗΣ ΤΑΣΗΣ

Οδηγίες για τη διαμόρφωση των χώρων του ΥΣ βρίσκονται στον κτιριοδομικό κανονισμό.

Οδηγίες διαμόρφωσης χώρου πελάτη ΜΤ


Πίνακας Μέσης Τάσης
 
Γενικός διακόπτης Μέσης Τάσης





Ανάλογα με το είδος της παροχής που θα υποδείξει η ΔΕΗ , ο καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να εγκαταστήσει συγκεκριμένα μέσα προστασίας προστασίας στον πίνακα ΜΤ .


Μετασχηματιστής Ισχύος




Η επιλογή του κατάλληλου ΜΣ ισχύος για μια εγκατάσταση πρέπει να προσδιορίζεται από:


Από την προβλεπόμενη μέγιστη ζήτηση μετά από ένα χρονικό διάστημα (πχ 10 χρόνια)
Από τη χρήση του και άρα τις αναμενόμενες απώλειες
Από το διαθέσιμο χώρο στο κτίριο (αν πρόκειται για υπάρχον κτίριο)
Από την τάση του δικτύου ΜΤ της ΔΕΗ
Από την ανάγκη ύπαρξης εφεδρικού ΜΣ


Η αντίσταση γείωσης του Υ / Σ του καταναλωτή πρέπει να είναι μικρής τιμής για να εξασφαλίζει το προσωπικό από επικίνδυνες τάσεις επαφής. Για το λόγο αυτό συνιστάται / επιβάλλεται η κατασκευή θεμελιακής γείωσης (βλέπε ΦΕΚ 1525 / Β-15 / 12.31.73).



Η κατασκευή της γείωσης πρέπει να είναι σύμφωνη με τους Κανονισμούς Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων. Αν η αντίσταση γείωσης είναι:


Μικρότερη του 1Ω, τότε συνιστάται στη γείωση αυτή να συνδέσει ο καταναλωτής και τον ουδέτερο της εσωτερικής του εγκατάστασης Χ.Τ.

Μεγαλύτερη από 1Ω, τότε πρέπει να διαχωρίζεται η γείωση ουδετέρου της εσωτερικής εγκατάστασης Χ.Τ.από τη γείωση των μεταλλικών μερών του Υ / Σ. Σ»αυτή την περίπτωση ο καταναλωτής υποχρεούται να δημιουργήσει ισοδυναμικές επιφάνειες στον Υ / Σ του.



Ειδικά στο χώρο που διαθέτει ο πελάτης στη ΔΕΗ, αλλά και σε όλους τους χώρους της μέσης τάσης, πρέπει να κατασκευάζεται ισοδυναμικό πλέγμα σε όλη την επιφάνεια των χώρων για την αποφυγή βηματικών τάσεων. Ο καταναλωτής πρέπει να φέρει στο χώρο άφιξης ΔΕΗ (παροχή Β) ή στη θέση του τερματικού στύλου (παροχή τύπου Α), αγωγό χάλκινο διατομής τουλάχιστον 50mm2 Cu για τη γείωση και των μεταλλικών μερών των συσκευών που εγκαθιστά η ΔΕΗ.




Συνήθης τεχνική για την ισοδυναμική σύνδεση των μεταλλικών του ΥΣ , είναι η εγκατάσταση λάμα γείωσης περιμετρικά στους χώρους και η σύνδεση σ'αυτήν όλων των μεταλλικών μερών . Δε συνιστάται η εκ προθέσεως γείωση της πόρτας εισόδου .

via