Η διαδοχή των φάσεων σε τριφασικές γραμμές (vid) Η διαδοχή των φάσεων σε τριφασικές γραμμές (vid)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Η διαδοχή των φάσεων σε τριφασικές γραμμές (vid)


Σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 386, στο τμήμα 2 των δοκιμών του Πρωτόκολλου Ελέγχου Ηλεκτρικής Εγκατάστασης, είναι υποχρέωση, σε τριφασικές εγκαταστάσεις, να ελέγχεται και να δοκιμάζεται η κατεύθυνση της φοράς του πεδίου τριφασικών πριζών και, κατ’ επέκταση, η φορά τριφασικών κινητήρων.

Το γεγονός αυτό σχετίζεται με τη σειρά που ακολουθούν οι τρεις εισερχόμενες στην ηλεκτρική εγκατάσταση φάσεις. Δύο είναι οι πιθανές κυκλικές ακολουθίες τους.

  
Η «θετική» δεξιόστροφη, L1-L2-L3 (R-S-T) ή η «αρνητική» αριστερόστροφη, L3-L2-L1 (T-S-R). 

Το παραπάνω πρότυπο δεν απαιτεί να ακολουθείται συγκεκριμένα μία από τις δύο σειρές των τριών φάσεων.

Αποδέχεται και τις δύο.

Η απαίτηση κατά την οποία ο ΕΛΟΤ επιβάλει να ελέγχεται η κατεύθυνση της φοράς του πεδίου των τριφασικών πριζών θεωρείται απαραίτητη, αφού, κυρίως, κάθε τριφασικός κινητήρας προκειμένου να λειτουργήσει σύμφωνα με τον κατασκευαστή και ανάλογα με τη χρήση του, απαιτεί μία συγκεκριμένη διαδοχή των φάσεων της παροχής λειτουργίας του (U-V-W). 

Με αυτό τον τρόπο καθορίζεται η σωστή φορά περιστροφής αυτού (άρα και του στρεφόμενου μαγνητικού του πεδίου).

 Με το πολυόργανο ελένχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων δείτε σχετικό βίντεο παρακάτω


  Με το πολυόργανο SONEL MPI 520 μπορούμε να βρούμε την διαδοχή των τριών φάσεων σε μια τριφασική γραμμή έτσι ώστε ο κινητήρας που θα συνδεθεί να έχει την σωστή περιστροφή .
 Ακόμα με την διαδοχή των φάσεων μπορούμε σε όλα τα τριφασικά κυκλώματα να διατηρούμε τα ίδια χρώματα των τριών φάσεων  που είναι

 Αγωγός φάσης L1 (R / U) - καφέ μονόχρωμο.

Αγωγός φάσης L2 (S / V) - μαύρο μονόχρωμο.

Αγωγός φάσης L3 (Τ / W) - γκρι μονόχρωμο.

Στην αγορά κυκλοφορούν, επίσης, τέτοιου είδους ψηφιακά όργανα ράγας, με το όνομα «επιτηρητής φάσης», για μόνιμη εγκατάσταση σε ηλεκτρικούς τριφασικούς πίνακες, που πέραν του ελέγχου της διαδοχής των φάσεων, εξετάζουν και την απώλεια όλων ή μιας τουλάχιστον από αυτές.

 Εάν αντιληφθούν κάτι τέτοιο, διακόπτουν το κύκλωμα μέχρις ότου επιδιορθωθεί το σφάλμα. 

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, υπάρχουν ορισμένοι κινητήρες, οι οποίοι διαθέτουν ενσωματωμένο ελεγκτή διαδοχής φάσεων (αντλίες λυμάτων κ.λπ.), προς αποφυγή λάθους συνδεσμολογίας τους.

Προκειμένου να γίνουν όλα τα παραπάνω, πρέπει η εγκατάσταση, αν είναι νέα, να κατασκευαστεί με μεγάλη προσοχή, ακολουθώντας τον νέο χρωματικό κώδικα των πόλων των αγωγών χαμηλής τάσης μιας Ε.Η.Ε., σύμφωνα με το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 308 S2, το οποίο, από την 1η Απριλίου του 2006, απαιτεί να ισχύουν τα ακόλουθα:

• Αγωγός ουδέτερου: μπλε μονόχρωμο.

• Αγωγός προστασίας: κίτρινο με πράσινη ρήγα κατά μήκος.

Όσον αφορά στους αγωγούς των φάσεων, τα νέα χρώματα έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

• Για μονοφασική εγκατάσταση: Αγωγός φάσης - καφέ ή μαύρο ή γκρι μονόχρωμο.

• Για τριφασική εγκατάσταση: Αγωγός φάσης L1 (R / U) - καφέ μονόχρωμο.

Αγωγός φάσης L2 (S / V) - μαύρο μονόχρωμο.

Αγωγός φάσης L3 (Τ / W) - γκρι μονόχρωμο.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι, η διαφορετική επιλογή χρωμάτων φάσης των ηλεκτρικών γραμμών της Ε.Η.Ε., πέρα από τα καθορισμένα, προκαλεί σύγχυση και επικινδυνότητα. Έτσι, για τριφασική εγκατάσταση, επί του γενικού πίνακα ορίζουμε μία συγκεκριμένη σειρά του παραπάνω χρωματικού κώδικα, την οποία ακολουθούμε χρωματικά σε όλη της την έκταση.
    

 Ορθότερα, επί των ζυγών του πίνακα, καλό θα είναι να αναγράφεται ο ονοματικός χαρακτηρισμός της κάθε φάσης, επί παραδείγματι L1, L2, L3 αντίστοιχα.