H εξέλιξη του θεατρικού φωτισμού (μέρος 2) H εξέλιξη του θεατρικού φωτισμού (μέρος 2)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

H εξέλιξη του θεατρικού φωτισμού (μέρος 2)


 Σέ προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφέρθει στον φωτισμό του θεάτρου γενικότερα .
Σήμερα θα δούμε την εξέλιξη του φωτισμού με νέους προβολείς και φωτιστικά LED που κάνουν την θεατρική παράσταση  μαγική!



Μεγάλες εταιρίες με ιστορία στον φωτισμό, έχουν συμβάλει δραματικά στην εξέλιξη του θεατρικού φωτισμού (και όχι μόνο) στις μέρες μας.

Και έπεται συνέχεια.


Η Philips, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως, με πολλές καινοτομίες στην ιστορία της, με ένα τεράστιο εύρος προϊόντων (από φωτισμούς δρόμων, μέχρι οικιακών συσκευών), έχει δημιουργήσει τη νέα σειρά θεατρικών φωτιστικών σωμάτων Philips Selecon, βασισμένη σε πηγή φωτός LED, απογειώνοντας έτσι τις δυνατότητες του φωτιστή και την ευελιξία της εγκατάστασης φωτισμού.


Η Philips μας παρουσίασε φέτος τα δύο νέα φωτιστικάκυκλοραμάτων*, βασισμένα σε τετράχρωμα RGBW LED ισχύος120W, με φωτεινότητα 2000 Lumens. Τα φωτιστικά μπορούν να τοποθετηθούν είτε στο δάπεδο, είτε στην οροφή.
 Τα διαθέσιμα μοντέλα είναι το μονό PLCYC1 και το διπλό PLCYC2-03


*Κυκλόραμα είναι μια μεγάλη κουρτίνα ή τοίχος, συχνά κυρτός, που βρίσκεται στο πίσω μέρος της θεατρικής σκηνής. Έγινε γνωστή στα Γερμανικά θέατρα τον 19ο αιώνα και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να χρησιμοποιείται στα θέατρα σε όλο τον κόσμο. Το κυκλόραμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία σκηνικών ουρανού. Πηγή:Wikipedia


Η Philips Selecon δημιούργησε τον PL3 LED, ένας προβολέαςπου μπορεί να αντικαταστήσει τους κλασσικούς θεατρικούς προβολείς με φακό Fresnel. Ο PL3 LED διαθέτει 3 τετράχρωμα (RGBW) leds των 120W το ένα και η απόδοσή του ξεπερνά τους τυπικούς προβολείς ισχύος 400W, ενώ προσφέρει θερμό λευκό χρώμα, αντίστοιχο με αυτό των προβολέων 1200 Watt.

Προσφέρει ρυθμιζόμενο από κονσόλα άνοιγμα δέσμης 15° έως 55° και έτοιμα presets χρωματικών αποχρώσεων (WarmWhite, Cool White & Daylight) καθιστώντας τον συμβατό με διαφορετικού τύπου / μάρκας φωτιστικά σώματα.





Ο προβολέας PL3 LED από την Philips Selecon.


Τη σειρά των θεατρικών φωτιστικών σωμάτων της PhilipsSelecon, έρχονται να συμπληρώσουν οι προβολείς Fresnel καιProfile, βασισμένοι και αυτοί σε πηγή φωτός LED. Το τετράχρωμο LED είναι το ίδιο για όλες της σειρές της Philips Selecon, για απόλυτη συμβατότητα στην δημιουργία χρωματικών αποχρώσεων. Οι προβολείς προσφέρουν τα γνωστά χαρακτηριστικά των κλασσικών profile με λυχνία, όπως διαφορετικά οπτικά συστήματα, δυνατότητα τοποθέτησης ίριδας ή gobo, μαχαίρια διαμόρφωσης της δέσμης. Για περισσότερη ευκολία, δίδεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών presets θερμοκρασίας χρώματος, Warm White, Cool White, Daylight. Η led engine της Philips δημιουργεί άπειρες αποχρώσεις, με υποστηριζόμενες θερμοκρασίες χρώματος από 2300 μέχρι και 9970 Kelvin.


Ένας τέτοιος προβολέας που μπορείτε να βρείτε κατά την περιήγησή σας στη σελίδα του DjShop.gr είναι ο PL Profile 4 Led. Η βάση του προβολέα, δηλαδή το module που περιέχει την πηγή φωτός παραμένει ίδια, ενώ ο φωτιστής μπορεί να διαλέξει από μία σειρά οπτικών συστημάτων, είτε σταθερής γωνίας δέσμης (14°, 19°, 26°, 36° και 50°), είτε χειροκίνητα μεταβαλλόμενης (5°-35° και 25°-50°).





Ο προβολέας PL Profile 4 LED από την Philips Selecon


Η Philips συνεχίζει την παραγωγή των κλασσικών θεατρικών προβολέων με λυχνία, εξελίσσοντάς τους συνεχώς. Τεχνολογίες όπως η “cool beam” χρησιμοποιούνται στην σειρά προβολέωνPacific. Σε αυτούς τους προβολείς το φως αντανακλάται πρώτα σε έναν διχρωϊκό ‘καθρέπτη’ (hot mirror).








Η τεχνολογία ‘cool beam’ στους προβολείς Pacific & Acclaim


Η υπεριώδη (UV) και η υπέρυθρη ακτινοβολία (θερμότητα) απορροφώνται από τον καθρέπτη και περνούν πίσω του, έξω από τον προβολέα, ενώ η δέσμη φωτός περνά τα οπτικά συστήματα του προβολέα, ψυχρότερη πλέον. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, όπως μεγαλύτερος χρόνος μέχρι το service, αφού τα καλώδια και η βάση της λυχνίας, είναι εκτός της διαδρομής της θερμότητας. Επίσης είναι δυνατή η τοποθέτηση διάφανων πλαστικών φίλτρων για την προβολή εικόνων / μοτίβων. Οι ηθοποιοί δεν υποφέρουν πια από τα ζεστά φώτα, ειδικά όταν οι προβολείς είναι τοποθετημένοι αρκετά κοντά στη σκηνή. Η τεχνολογία Cool Beam συναντάται και τους προβολείς Profile της σειράς Acclaim. Η σειρά Pacific είναι εξ’ ολοκλήρου modular, δίνοντας τη δυνατότητα επιλογής μέσα από δώδεκα οπτικά συστήματα και έξι διαφορετικές πηγές φωτός, ενώ η βάση της λυχνίας είναι κοινή.


Σε αυτή την εξέλιξη των θεατρικών φωτιστικών σωμάτων, έρχονται σιγά σιγά και εταιρίες με προϊόντα μικρότερων εφαρμογών, προσφέροντας προσιτές λύσεις για μικρές – ερασιτεχνικές θεατρικές -και όχι μόνο- εφαρμογές.
Η Βέλγικη εταιρία Briteq, παρουσίασε πρόσφατα δύο προβολείς βασισμένους σε πηγή φωτός LED. Τον προβολέα BT-Profile160και τον BT-Theatre 1EZ.


Ο προβολέας BT-Profile160, είναι βασισμένος στο ισχυρό COB (Chip On Board) led ισχύος 160 Watt, με θερμοκρασία χρώματος 3200 Kelvin, CRI** (color rendering index) 88.


**Ο παράγοντας CRI (Color Rendering Index) είναι η μονάδα μέτρησης της ικανότητας μιας πηγής φωτός να αποδίδει πιστά τα χρώματα διαφόρων αντικειμένων, σε σύγκριση με μία ιδανική πηγή φυσικού φωτός. Πηγές φωτός με υψηλό δείκτη CRI χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές όπου η χρωματική απόδοση έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως είναι η φωτογραφία και η κινηματογράφηση.





Ο προβολέας BT-Profile160 από την Briteq


Ο προβολέας BT-Profile160, δέχεται δύο οπτικά συστήματα (πωλούνται ξεχωριστά), με άνοιγμα δέσμης 15 έως 30 μοιρών και 25 έως 50 μοιρών.


Εκτός από τον Profile, η Briteq παρουσίασε και τον BT-Theatre 1EZ, έναν κλασσικό θεατρικό προβολέα που βασίζεται σε πηγή φωτός LED. Τα 16 Cree XM-L leds των 10 Watt το καθένα, προσφέρουν φωτεινότητα 10480 lux στα δύο μέτρα (1160 στα έξι μέτρα), δείκτη CRI 90, ενώ προσφέρει και ηλεκτροκίνητο zoom εύρους 15 έως 45 μοιρών.





Ο προβολέας BT-Theatre 1EZ από την Briteq
Ένα λαμπρότερο μέλλον: Νέες τεχνολογίες φωτισμού συνδυάζουν την μικρότερη κατανάλωση με την υψηλή απόδοση


Καθώς η τεχνολογία LED εισέβαλε και στον χώρο του θεάτρου, ξεκίνησε την ριζική αλλαγή της φιλοσοφίας της εγκατάστασης, του χειρισμού, της επισκευής / συντήρησης, του κόστους. Πριν από τα LED, ο έλεγχος μέσω DMX512 περιοριζόταν στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο μέχρι και τα dimmers. Με τους προβολείς LED πλέον ο έλεγχος γίνεται εξ’ ολοκλήρου μέσω κονσόλας DMX512. Είναι επίσης γεγονός, ότι σε πολύ μεγάλες παραγωγές χρησιμοποιούνται και έξυπνα συστήματα φωτισμού (κινούμενες κεφαλές – ρομποτικά). Οι κατασκευαστές σήμερα δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην μικρότερη κατανάλωση, υψηλή φωτιστική απόδοση, χαμηλή εκπομπή θερμοκρασίας και λιγότερος θόρυβος, όχι μόνο όσον αφορά τους ανεμιστήρες, αλλά και τους κινητήρες των ρομποτικών. Σε αυτό βοηθά και η εξέλιξη των κινητήρων αλλά και των ηλεκτρονικών drivers τους.

 Διάβασε επισής Εγκατάσταση κρυφού φωτισμού με LED

Στο κομμάτι της μικρότερης κατανάλωσης / υψηλής φωτεινότητας, δεν έχουν συμβάλει μόνο τα leds, αλλά και οι νέου τύπου λυχνίες που και πάλι η Philips καινοτόμησε πρώτη. Η Philips δημιούργησε την νέα λυχνία Platinum 5R, με εξαιρετική φωτεινότητα και χρωματική απόδοση (CRI 75), σε μόλις 189 Watt. Η λυχνία εισήλθε στην αγορά με το διάσημο Sharpy της ClayPaky και με φωτιστικά της Elation Lighting. Στην οικογένεια της Briteqη Platinum 5R φιλοξενείται στην κινούμενη κεφαλή τύπου Beam, την BTX-BEAM 5R, ενώ η Γαλλική Contest μας έφερε σχετικά πρόσφατα την Evora B2R, η οποία χρησιμοποιεί μία πιο ‘light’ έκδοση, την MSD Platinum 2R προσφέροντας 5150 lumens στα 132 Watt. Στην μάχη για τη δημιουργία νέων λαμπτήρων, συμμετέχει και η Osram, δημιουργώντας την σειρά λαμπτήρων Sirius HRI, με υψηλή θερμοκρασία χρώματος και μεγάλους χρόνους ζωής.


Οι νέες σειρές λαμπτήρων προσφέρουν υψηλή φωτεινότητα, με χαμηλότερη κατανάλωση, μικρότερο όγκο (είναι πολύ μικρότερες από τις κλασσικές τύπου MSD λυχνίες) και χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς εκκινητές και ballasts, μειώνοντας έτσι δραματικά το βάρος των μηχανημάτων.
Δείτε ενα όμορφο, υπέροχο show!


Το μέλλον του φωτισμού, είναι σίγουρα λαμπρό και γεμάτο εκπλήξεις.