Πως γίνεται η περιέλιξη ενός μονοφασικού μετασχηματιστή Πως γίνεται η περιέλιξη ενός μονοφασικού μετασχηματιστή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Πως γίνεται η περιέλιξη ενός μονοφασικού μετασχηματιστή


 

Ο μετασχηματιστής είναι μια διάταξη, η οποία παίρνει μια τάση και προκαλεί αύξηση του μεγέθους της τάσης ή υποβιβασμό αυτής.



 Η όλη λειτουργία του μετασχηματιστή οφείλεται στην επαγωγική ιδιότητα του πηνίου. Ανάλογα με τον αριθμό των περιελίξεων δημιουργείται διαφορετική ηλεκτρεγερτική δύναμη ΗΕΔ, η οποία καθορίζει το ποσοστό αύξησης ή μείωσης της τάσης. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν ενσωματωμένα 2 κυκλώματα, το πρωτεύον και το δευτερεύον. Το πρωτεύον βρίσκεται αμέσως μόλις περάσει το ρεύμα από την είσοδο και το δευτερεύον είναι αυτό που θα περάσει ακριβώς πριν την έξοδο. Ο μετασχηματιστής βρίσκει εφαρμογή σε εναλλασσόμενα ρεύματα AC. Κι αυτό γιατί η αλλαγή αυτή στα μεγέθη προκαλείται από την αμοιβαία επαγωγή.
  

Η αμοιβαία επαγωγή έχει ως εξής

. Στο πρωτεύον κύκλωμα περνάει το εναλλασσόμενο ρεύμα μέσα από την περιέλιξη και δημιουργεί μαγνητικό πεδίο. Το πεδίο αυτό είναι μεταβαλλόμενο γιατί και το εναλλασσόμενο ρεύμα είναι μεταβαλλόμενο. Από την άλλη στο δευτερεύον αλληλεπιδρά το μαγνητικό πεδίο και δημιουργεί την επαγώμενη μεταβαλλόμενη τάση. Στο συνεχές δε θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα γιατί είναι σταθερή η κατεύθυνση του ρεύματος, οπότε θα χρειαζόταν κάποια παρέμβαση για να προκληθεί κάποια μεταβαλλόμενη κίνηση.
 

Η σχέση που συνδέει τις τάσεις πρωτεύοντος, δευτερεύοντος και των περιελίξεων τους είναι η εξής:


Vs/Vp = Ns/Np


όπου Vp τάση πρωτεύοντος Vs τάση δευτερεύοντος και Νp Ns ο αντίστοιχος αριθμός περιελίξεών τους. Όταν ισχύει Ns>Np τότε υψώνεται η τάση ενώ όταν Ns

Στο παρακάτω  βίντεο βλέπουμε πως γίνεται η περιέλιξη ενός μονοφασικού μετασχηματιστή.

 Στο στάδιο αυτό, ο τεχνικός τοποθετεί, με τη βοήθεια αυτόματης μηχανής, στην καρακάσα τα δύο τυλίγματα με τον απαιτούμενο αριθμό σπειρών(ο οποίος εξαρτάται από τις τάσεις που λειτουργεί ο μετασχηματιστής) και τις μονώσεις.

Μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας, ακολουθεί το επόμενο στάδιο που είναι η τοποθέτηση του πυρήνα.