Τι είναι καλύτερο να αφήσω τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα μονίμως ανοιχτό παρά να τον ανοιγοκλείνω? Τι είναι καλύτερο να αφήσω τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα μονίμως ανοιχτό παρά να τον ανοιγοκλείνω?

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Τι είναι καλύτερο να αφήσω τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα μονίμως ανοιχτό παρά να τον ανοιγοκλείνω?



 


Σε αυτή την ερώτηση θα προσπαθήσω να απαντήσω παρακάτω.....
 Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει ενσωματωμένο θερμοστάτη ο οποίος είναι ρυθμισμένος σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.





Θερμοστάτης θερμοσίφωνα
 Εάν φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία θα δώσει εντολή να σβήσει η ηλεκτρική αντίσταση αλλά θα την ενεργοποιήσει πάλι αν η θερμοκρασία του νερού πέσει, λόγω απωλειών, ακόμα και αν δεν έχουμε καταναλώσει νερό.
  


Επομένως, το να αφήσετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα μονίμως ανοιχτό θα επιφέρει μια σπατάλη ενέργειας για την κάλυψη των θερμικών απωλειών του.



Η σπατάλη θα είναι τόσο μεγαλύτερη όσο υψηλότερη είναι η επιλεγμένη θερμοκρασία στο θερμοστάτη και όσο χειρότερη είναι η μόνωση του θερμοσίφωνα.

Επίσης, αν ο θερμοσίφωνας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο (περίπτωση ηλιακού) τότε οι απώλειες μεγαλώνουν.

  

 Η καλύτερη λύση για μένα είναι να βελτιώσετε το σύστημα ελέγχου ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε το χρόνο της ημέρας που θα γίνεται η θέρμανση του νερού (λίγο πριν την ώρα που συνηθίζετε να κάνετε μπάνιο).
  


Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και το νυχτερινό τιμολόγιο ώστε η ηλεκτρική αντίσταση να θερμαίνει το νερό όταν η χρέωση της ΔΕΗ είναι μειωμένη.
  
 Για μεγαλύτερη οικονομία ρυθμίστε τον θερμοστάτη του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στους 60 °C (όχι όμως χαμηλότερα γιατί καταργείται η προστασία από το βακτήριο της λεγεονέλας).

  


Μπορείτε, επίσης, να εγκαταστήσετε ένα μικρό σύστημα αυτοματισμού που έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο ώστε να ελέγχετε από εκεί τη λειτουργία του. 


  
Το εσωτερικό ενός θερμοστάτη θερμοσίφωνα

Έτσι θα αποφύγετε άσκοπη ενεργοποίηση της ηλεκτρικής αντίστασης όταν η θερμοκρασία νερού είναι χαμηλότερη από τους 60 °C .
Δείτε το παρακάτω βίντεο για την  ρύθμιση θερμοκρασίας ενός θερμοστάτη θερμοσίφωνα....