Ποσό ακίνδυνοι θα είναι οι (έξυπνοι μετρητές ) ΔΕΔΔΗΕ Ποσό ακίνδυνοι θα είναι οι (έξυπνοι μετρητές ) ΔΕΔΔΗΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Ποσό ακίνδυνοι θα είναι οι (έξυπνοι μετρητές ) ΔΕΔΔΗΕ



Απάντηση στον καθηγητή Βιοχημείας, του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Γεωργίου ο οποίος, μιλώντας “Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7”, είχε υποστηρίξει ότι οι νέοι «έξυπνοι μετρητές» που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στα σπίτια των καταναλωτών της η ΔΕΗ εκπέμπουν καρκινογόνα ακτινοβολία, έδωσε ο Διευθυντής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ηπείρου, Σπ. Μυλωνάς.



Ο κ. Μυλωνάς απέστειλε σχετική απάντηση «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7,» ενώ μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Ποντάρω Κόκκινο», παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχία από την εγκατάσταση των εν λόγω ηλεκτρονικών μετρητών. Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Μυλωνάς αναφέρει τα εξής:

Από τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά με τα δήθεν υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας από την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών μετρητών. Αντίθετα, τα οφέλη για τον καταναλωτή είναι πολλαπλά δεδομένου ότι οι εν λόγω μετρητές προσφέρουν πλήθος σύγχρονων υπηρεσιών.

"Ρεπορτάζ στο ραδιοφωνικό σταθμό σας και δημοσίευμα στην ιστοσελίδα σας στις 6.12.2016.

Κα Διευθύντρια,

Αναφερόμενοι στο ραδιοφωνικό σας ρεπορτάζ και στην αναπαραγωγή του στην ιστοσελίδα του σταθμού σας με τίτλο «Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους έξυπνους μετρητές της ΔΕΗ» στις 6.12.2016, σας πληροφορούμε τα εξής:

Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. πρόκειται να υλοποιήσει το έργο «Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της Ζήτησης Παροχών Ηλεκτρικής Ενέργειας Οικιακών και Μικρών Εμπορικών Καταναλωτών και Εφαρμογής Έξυπνων Δικτύων», εγκαθιστώντας περίπου 170.000 ηλεκτρονικούς μετρητές χαμηλής τάσης.
Από την έκβαση και την υλοποίηση του πιλοτικού έργου πρόκειται να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα από τα οποία θα εξαρτηθεί η μεθοδολογία και ο σχεδιασμός της πανελλαδικής αντικατάστασης των 7 εκ. ηλεκτρομηχανικών μετρητών με νέους ηλεκτρονικούς.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου, οι τεχνολογίες επικοινωνίας των ηλεκτρονικών μετρητών με τα Κέντρα Τηλεμέτρησης του ΔΕΔΔΗΕ, είναι οι εξής:

1. Τεχνολογία επικοινωνίας PLC (Power Line Carrier) μέσω των γραμμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και κατάλληλων συγκεντρωτών τοποθετημένων σε κάθε υποσταθμό Μέσης Τάσης/Χαμηλής Τάσης.

2. Ασύρματη Τεχνολογία GPRS (General Packet Radio Services) επικοινωνία, περιλαμβανομένων των τεχνολογιών κινητής 2G/3G.
Η τεχνολογία PLC θα εφαρμοστεί σε ποσοστό 80% του συνολικού πλήθους των μετρητών του πιλοτικού έργου (ήτοι 136.000 μετρητές) ενώ η ασύρματη τεχνολογία GPRS σε ποσοστό 20% (ήτοι 34.000 μετρητές).

Όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς μετρητές τεχνολογίας PLC που αποτελούν και το συντριπτικά μεγαλύτερο πλήθος εγκαθιστούμενων μετρητών, δεν τίθεται καν θέμα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, δεδομένου ότι η μετάδοση των μετρητικών δεδομένων πραγματοποιείται ενσύρματα - δηλαδή μέσα από τις γραμμές διανομής ηλεκτρικής ενέργειας - στους συγκεντρωτές που είναι τοποθετημένοι στους υποσταθμούς Μέσης Τάσης/Χαμηλής Τάσης.

Στους ηλεκτρονικούς μετρητές τεχνολογίας GPRS τοποθετείται επικοινωνιακό μέσο (modem) και μια κεραία – κατ’ αντιστοιχία με τον τρόπο λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων -, προκειμένου να επικοινωνούν απευθείας με τις υφιστάμενες κεραίες κινητής τηλεφωνίας (σταθμούς βάσης). Η μετάδοση της πληροφορίας από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας προς τα Κέντρα Τηλεμέτρησης, γίνεται και πάλι ενσύρματα και κατά κανόνα μέσω δικτύου οπτικών ινών. Σε ότι αφορά τις 30.000 συσκευές (οθόνες απεικόνισης ενεργειακών δεδομένων), αυτές πρόκειται να εγκατασταθούν κυρίως σε οικίες, για λόγους πληροφόρησης των καταναλωτών σχετικά με την ενεργειακή συμπεριφορά τους και την αντίστοιχη πιθανή επιλογή τιμολογιακής ζώνης.

Ο μέσος ημερήσιος χρόνος επικοινωνίας του ηλεκτρονικού μετρητή με τα Κέντρα Τηλεμέτρησης, δεν ξεπερνά το ένα λεπτό για την αποστολή όλων των μετρητικών δεδομένων που έχουν συλλεχθεί κατά την διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Ως εκ τούτου, ο ημερήσιος χρόνος εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του ηλεκτρονικού μετρητή είναι ελάχιστος συγκριτικά με τον μέσο χρόνο ομιλίας με ένα κινητό τηλέφωνο.

Μελέτες που έχουν εκπονηθεί από Διεθνή Ιδρύματα καθώς και γνωματεύσεις από Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το επίπεδο ακτινοβολίας σε απόσταση 0,3 – 0,4 μέτρων από τον εξοπλισμό μετάδοσης πληροφορίας μέσω GPRS modem, είναι στο 0,2 έως 0,7% των ορίων που θέτει ο ICNIRP (Διεθνής οργανισμός για την προστασία από μη ιονίζουσες ακτινοβολίες). Ως γνωστό, η ισχύς των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων μειώνεται εκθετικά με την απόσταση.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως ακόμη και αν κάποιος βρίσκεται σε απόσταση 30 – 40 εκατοστών από τον ηλεκτρονικό μετρητή του και συμπέσει χρονικά με το ένα λεπτό της διαδικασίας μετάδοσης δεδομένων του συγκεκριμένου μετρητή, το επίπεδο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο οποίο θα εκτεθεί, θα είναι κατά 140 έως 500 φορές μικρότερο από τα διεθνώς επιτρεπόμενα όρια.

Σημειώνουμε επίσης ότι τόσο οι ηλεκτρονικοί μετρητές και τα μέσα επικοινωνίας (modems), αλλά ακόμη και τα κιβώτια εντός των οποίων τοποθετούνται αυτά, υποχρεωτικά καλύπτονται από πιστοποίηση CE, η οποία σηματοδοτεί την συμμόρφωσή τους με τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικές εξ’ αυτών:

2004/108/EC (EMC) Electromagnetic compatibility directive

1999/5/EC (R&TTE) Radio equipment and telecommunications terminal equipment directive

2004/22/EC (MID) Measuring instruments directive

2002/96/EC (ROHS) Restriction of hazardous substances in electrical and electronic equipment directive

Από τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά με τα δήθεν υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας από την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών μετρητών. Αντίθετα, τα οφέλη για τον καταναλωτή είναι πολλαπλά δεδομένου ότι οι εν λόγω μετρητές προσφέρουν πλήθος σύγχρονων υπηρεσιών. Εξ άλλου, προηγμένες χώρες όπως π.χ η Ιταλία, Σουηδία, Δανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία και φυσικά ΗΠΑ αλλά και χώρες της Ασίας κ.λπ, έχουν ήδη ολοκληρώσει ή βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο στην αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρομηχανικών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας με νέους ηλεκτρονικούς.