Συνδεσμολογία ηλεκτρονικού συστἠματος εναὐσης για λαμπτήρες PL Συνδεσμολογία ηλεκτρονικού συστἠματος εναὐσης για λαμπτήρες PL

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Συνδεσμολογία ηλεκτρονικού συστἠματος εναὐσης για λαμπτήρες PL



 Τα ηλεκτρονικά μπάλλαστ  χρησιμοποιούν τρανζίστορ για να μετατρέψουν τη συχνότητα του δικτύου (50Hz) σε υψηλή συχνότητα. Επίσης με τη βοήθεια των τρανζίστορ γίνεται ο έλεγχος του ρεύματος.


 
Τα ηλεκτρονικά μπάλλαστ είναι πιο αποδοτικά από τα μαγνητικά διότι ο λαμπτήρας λειτουργεί καλύτερα σε υψηλότερες συχνότητες.

 Συνήθως εφαρμόζονται σε λαμπτήρες γρήγορης (rapid) ή στιγμιαίας (instant) έναυσης. Η κατασκευή ενός ηλεκτρονικού μπάλλαστ ουσιαστικά αποτελείται από ένα μετατροπέα AC/DC/AC.

 Δηλαδή περιέχει ένα ανορθωτή που ανορθώνει την AC τάση σε συνεχή. Έπειτα η συνεχής τάση με ένα αντιστροφέα μετατρέπεται πάλι σε AC υψηλότερης συχνότητας από αυτή της εισόδου.
 
 Ο αντιστροφέας χρησιμοποιεί διαμόρφωση εύρους παλμών. Τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά μπάλλαστ ελέγχονται από ένα μικροεπεξεργαστή PIC. Η λειτουργία τους είναι πιο πολύπλοκη.

 Ο μικροεπεξεργαστής όμως τους επιτρέπει λειτουργίες όπως την ανίχνευση κατεστραμμένου ηλεκτροδίου, και συνεργασία του μπάλλαστ με πολλούς τύπους λαμπτήρων.

 Τα ηλεκτρονικά μπάλλαστ εκτός από την απόδοση πλεονεκτούν των μαγνητικών διότι όταν ανάβει ο λαμπτήρας δεν εμφανίζεται τρεμοπαίξιμο (flickering) του φωτός και δεν υπάρχει θόρυβος κατά τη λειτουργία του