Εγκατάσταση smart home με πρωτόκολλο Χ-10 Εγκατάσταση smart home με πρωτόκολλο Χ-10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Εγκατάσταση smart home με πρωτόκολλο Χ-10

     

Τι είναι το πρωτόκολλο Χ-10?
Η τεχνολογία αυτή PLC (Power Line Carrier) – ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (επικοινωνία γραμμής ρεύματος) – είναι μία τεχνολογία που δεν απαιτεί καμία επιπρόσθετη καλωδίωση του κτιρίου, καθιστώντας ικανή την εγκατάσταση σε υπάρχοντα κτίρια και σπίτια.
Το X-10 είναι ένα τυποποιημένο πρωτόκολλο οικιακού αυτοματισμού,η τεχνολογία του  βασίζεται πάνω στην ήδη υπάρχουσα υποδομή ρεύματος 230 Volt του σπιτιού ή του κτιρίου.




 Η επικοινωνία ανάμεσα στα διάφορα συστήματα controllers, πομπούς και δέκτες πραγματοποιείται με την αποστολή και λήψη δεδομένων που γίνονται μέσα από την υπάρχουσα καλωδίωση.

Ο controller στέλνει κάθε φορά δυο ομάδες ψηφιακών δεδομένων και περιμένει να λάβει ένα για την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της κάθε συσκευής. Σε κάθε controller αλλά και σε κάθε πομπό και δέκτη υπάρχει ένας αριθμός (House Code) για την σωστή αποστολή των δεδομένων σε κάθε συσκευή.



 Έτσι μπορούμε να στείλουμε σήματα από την πηγή (Remote control, TV, Computer) σε κάθε μια συσκευή ξεχωριστά και να θέτουμε διαφορετική λειτουργία στο καθένα.
 

Η Ιστορία της Χ-10 τεχνολογίας

Η Χ-10 τεχνολογία εφευρέθηκε τη δεκαετία το 70 από την εταιρία Pico Electronics στην Ολλανδία. Το 1978 δημιουργήθηκε η εταιρία Χ10 Ltd και οι πρώτες παραδώσεις σε Χ-10 προϊόντα ξεκίνησαν το 1979.

Τα τελευταία 20 χρόνια εκατομμύρια συστήματα Χ-10 έχουν διακινηθεί τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

Η τελευταία πατέντα της Χ10 δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 1997.

Το Χ10 πρωτόκολλο είναι πλέον μια παγκόσμια πατέντα και πολλές εταιρίες παρουσιάζουν προϊόντα με αυτήν την τεχνολογία.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά του Χ10

Το Χ10 πρωτόκολλο επικοινωνίας είναι ο συγχρονισμός της μηδενικής μετάδοσης της ηλεκτρικής γραμμής.

 Η ηλεκτρική γραμμή υποστηρίζει 50 Hz με μέγιστη καθυστέρηση 100 msec από το μηδενικό μεταβαλλόμενο σημείο της ηλεκτρικής γραμμής. Η μεγαλύτερη καθυστέρηση μεταξύ του καλυπτόμενου εισερχόμενου σήματος και των 120 KHz εξόδου σήματος είναι 50 msec.

Ένα Binary παρουσιάζει από 1 msec συχνότητα στα 120 KHz στο μηδενικό πέρασμα σημείου και ένα μηδενικό Binary από την απουσία 120 KHz.

 Αυτά τα 1 msec συχνότητες στέλνονται τρεις φορές για να συμπίπτουν με τα μηδενικά περάσματα των σημείων για όλες τις φάσεις ακόμη και σε ένα τριφασικό σύστημα.

Σχεδίαση Συστήματος Αυτοματισμού

Κάθε έξυπνο σπίτι σχεδιάζεται κάθε φορά προσαρμόζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις σας στον τομέα του αυτοματισμού, της διανομής Audio/Video και της ψυχαγωγίας σας γενικότερα.

Δημιουργείται μελέτη του χώρου για το κάθε σύστημα ξεχωριστά ενώ το προσωπικό μας αναλαμβάνει να ενημερώσει, εποπτεύσει και να εγκαταστήσει σε συνεργασία με τους τεχνικούς της εταιρίας εισαγωγής των προϊόντων τα διάφορα υποσυστήματα. Για παράδειγμα, το σύστημα ασφαλείας μελετάται και σχεδιάζεται με βάση τα επιμέρους επίπεδα ασφαλείας, προστασίας και ειδοποίησης, όπως μαγνητικές επαφές, ανιχνευτές κίνησης, αισθητήρες καπνού, περιμετρική κάλυψη, κάμερες κλπ. ενώ ανάλογη διαδικασία πραγματοποιείται και στα υπόλοιπα συστήματα ελέγχου. Τέλος προτείνεται όπως η έναρξη της μελέτης – σχεδίασης του συστήματος αυτοματισμού να πραγματοποιείται κατά την έναρξη τοιχοποιίας στο κτίριο.

Προγραμματισμός Συστημάτων

Ο προγραμματισμός των συστημάτων υλοποιείται με τις οδηγίες του πελάτη και τις ιδιαίτερες ανάγκες που επιθυμεί στη λειτουργία του κτιρίου. Για παράδειγμα τα επιμέρους φωτιστικά σενάρια, οι λειτουργίες που θα πρέπει να εκτελούνται σε περίπτωση συναγερμού, ο έλεγχος της θέρμανσης και της ψύξης κλπ.



Ο πελάτης ενημερώνεται πλήρως για τις δυνατότητες που προσφέρει στον οικιακό αυτοματισμό και αποφασίζει για το ποιες εφαρμογές τον ενδιαφέρουν περισσότερο. Ο προγραμματισμός ξεκινά σε προγενέστερο στάδιο στα γραφεία της εταιρίας ενώ αποκτά την τελική του ολοκληρωμένη μορφή στο κτίριο με βάση τις επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Έτσι λοιπόν προσφέρεται ένας νέος τρόπος δημιουργίας αυτοματισμού σε κατοικίες και κτίρια με έναν μοναδικό τρόπο που δεν απαιτούνται επιπλέον καλωδιώσεις στο χώρο εκτός από τη κλασική ηλεκτρολογική εγκατάσταση του κτιρίου.

Αυτό επιτυγχάνεται τόσο για λύσεις ελέγχου Φωτισμών, Ηλεκτρικών Συσκευών, Ρολών, Τεντών, Συστημάτων Ψύξης – Θέρμανσης, Αυτόματου Ποτίσματος και πολλών άλλων.

Το σημαντικό είναι ότι ο αυτοματισμός μπορεί να επιτευχθεί τόσο σε νέες εγκαταστάσεις όσο και σε υπάρχουσες κατοικίες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα γρήγορης εφαρμογής σε μικρό χρόνο και με μικρό κόστος.

Για την εγκατάσταση απαιτούνται απλά ειδικοί ελεγκτές να τοποθετηθούν πίσω από τους υπάρχον διακόπτες της κατοικίας ή στον ηλεκτρικό πίνακα με επικοινωνία που γίνεται μέσω της καλωδίωσης των 230V της ηλεκτρικής παροχής του κτιρίου.

Ο αυτοματισμός μέσω τον υλικών τεχνολογίας Χ-10 μας παρέχει πλεονεκτήματα όπως:

• Εφαρμογή σε νεόκτιστες ή υπάρχον κατοικίες
• Χωρίς επιπλέον μερεμέτια
• Εύκολη εγκατάσταση
• Συμβατό με το διακοπτικό υλικά όλων των εταιριών
• Εύκολη χρήση
• Έλεγχος μέσω διακοπτών, τηλεχειριστηρίων, υπολογιστή
• Υποστηρίζει όλους τους τύπους λαμπτήρων
• Επέκταση έως και 256 σημεία

Έλεγχος Φωτιστικών

Ένα από τα βασικά στοιχεία εδώ, είναι ότι δεν απαιτείται επιπλέον καλωδίωση για τον έλεγχο των φωτιστικών. Η καλωδίωση είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιεί ο ηλεκτρολόγος. Η δυναμική αυτή βασίζεται στα προϊόντα της Χ-10, που τα σήματα τους περνάνε μέσα από τα καλώδια της ηλεκτρικής παροχής 220V. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει η δυνατότητα να εγκατασταθεί μεγάλος αριθμός έξυπνων συσκευών σε μορφή διακοπτών, ασφαλειών ράγας, πριζών, κλπ.

Έλεγχος Ηλεκτρικών Συσκευών

Βασιζόμενοι στην ίδια τεχνολογία με τα φωτιστικά, είναι το ίδιο εύκολο να ελέγξουμε τις ηλεκτρικές μας συσκευές με προϊόντα Χ-10. Έτσι, αν κάποιος θελήσει να αυτοματοποιήσει το θερμοσίφωνα του χώρου του, θα χρειαστεί απλά να αντικαταστήσει την αντίστοιχη ασφάλεια στον κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα με μια έξυπνη ασφάλεια από τη γκάμα Χ-10. Το ίδιο μπορεί να συμβεί για τον έλεγχο της καφετιέρας, με την προσθήκη απλά μιας έξυπνης πρίζας.

Έξυπνο Σύστημα Ασφαλείας

Στο σύστημα ασφαλείας, το κέντρο συναγερμού συνδέεται με το κέντρο του αυτοματισμού με ένα μόνο καλώδιο επικοινωνίας και μεταφοράς δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, δεν απαιτούνται επιπλέον καλώδια σύνδεσης των αισθητήρων.

Έλεγχος Συστήματος Ψύξης – Θέρμανσης

Για τον έλεγχο της θερμοκρασιών είναι απαραίτητη η μελέτη των συστημάτων ψύξης και θέρμανσης που θα τοποθετηθούν στο κτίριο ώστε να προκύπτει η βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας από το σύστημα αυτοματισμού.

Έλεγχος από Τηλέφωνο και Internet – Μεταφορά Δεδομένων

Το σύστημα αυτοματισμού μπορεί να εκτελέσει ποικίλες εργασίες, όπως αυτόματη σύνδεση με το Internet για την αποστολή δεδομένων προς το κινητό σας ή έναν απομακρυσμένο υπολογιστή. Επίσης, μπορεί μέσω e-mail να μεταφέρει κάθε εντολή στο χώρο που επιθυμείτε.

Όσον αφορά τις τηλεφωνικές λειτουργίες, μπορεί να γίνει διανομή των τηλεφώνων ενός σπιτιού έτσι ώστε να δρομολογείται η εισερχόμενη κλήση προς τον άμεσα ενδιαφερόμενο και το δωμάτιο του. Επίσης, μπορεί να μεταφέρει τις κλήσεις σε προσωπικούς τηλεφωνητές, αφού υπάρχουν στην περίπτωσή μας 8 διαφορετικοί, για το κάθε μέλος της οικογένειας.

Έλεγχος και Διανομή Ήχου και Εικόνας

Πολλαπλές είναι και οι λύσεις για τη διανομή ήχου και εικόνας κατά τη κατασκευή ενός χώρου. Έτσι από ένα κεντρικό σημείο μπορούμε να ελέγξουμε όποιο σύστημα εικόνας ή ήχου επιθυμούμε. Τα συστήματα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα μεταφέρουμε κάποια πηγή, πχ. Το DVD, σε ένα ή περισσότερα σημεία (δωμάτια), αλλά και την ευκολία να τα χειριστούμε από το κάθε δωμάτιο.

Κεντρικό Σύστημα Αυτοματισμού

Με αυτό το σύστημα μπορούμε να συλλέξουμε όλες τις πληροφορίες/ σήματα που στέλνουν όλα τα προηγούμενα υποσυστήματα και μέσω αυτών των ερεθισμάτων να εκτελούνται μια σειρά από ενέργειες εντελώς αυτόματα. Το σύστημα αυτοματισμού μας παρέχει τεράστιες δυνατότητες ελέγχου όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο (με οθόνες αφής, LCD πληκτρολόγια, ασύρματα δίκτυα WiFi 802.11g), αλλά εξίσου εύκολα και σε απομακρυσμένους χώρους επίσης (από τον υπολογιστή στην εργασία μας, μέσω σταθερού τηλεφώνου ή κινητού με τη βοήθεια της σχεδίασης WAP).

Το σύστημα αυτοματισμού μπορεί να εκτελέσει εργασίες όπως αυτόματης σύνδεσης στο Internet για την αποστολή δεδομένων προς το κινητό τηλέφωνο ή τον απομακρυσμένο υπολογιστή. Επίσης μπορεί να μεταφέρει την οποιαδήποτε ενέργεια που πραγματοποιείται στο χώρο μέσω e-mail.

Ο τομέας των τηλεφωνικών του λειτουργιών είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού το σύστημα μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε εντολή μέσω τηλεφώνου. Παράλληλα, μπορεί να μεταφέρει τις κλήσεις προς τον άμεσα ενδιαφερόμενο και προς το δωμάτιο του ή να μεταφέρει τις κλήσεις σε περίπτωση απουσίας σε προσωπικούς τηλεφωνητές.

Για πληροφορίες  εγκατάστασης