Πως λειτουργεί ατμοστρόβιλος Πως λειτουργεί ατμοστρόβιλος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Πως λειτουργεί ατμοστρόβιλος




Είδος κινητήριας θερμικής μηχανής, που χρησιμοποιεί την ενέργεια του ατμού για παραγωγή έργου. Ονομάζεται και ατμοτουρμπίνα.

Αποτελείται από έναν τροχό, που η περιφέρειά του είναι εφοδιασμένη με πτερύγια και ο οποίος περιστρέφεται γύρω από έναν κεντρικό άξονα.





Οι ατμοστρόβιλοι διακρίνονται σε ατμοστρόβιλους δράσης και αντίδρασης.



Ατμοστρόβιλοι δράσης: Η εκτόνωση του ατμού και η παραγωγή ταχύτητας γίνεται μόνο μέσα στα σταθερά τμήματα. Ο ατμός προσκρούει στα πτερύγια και αναγκάζεται ν` αλλάξει διεύθυνση κινούμενος αντίθετα της αρχικής.


Μ` αυτόν τον τρόπο δημιουργείται στα πτερύγια μια ώθηση που στρέφει τον τροχό. Για να υπάρχει μεταφορά όλης της κινητικής ενέργειας στον τροχό θα πρέπει η ταχύτητα των πτερυγίων να είναι περίπου η μισή της ταχύτητας του ατμού. Λόγω όμως της μεγάλης αυτής ταχύτητας, υπάρχει πρόβλημα καταπόνησης και αντοχής των υλικών. Γι` αυτό οι τροχοί είναι κατασκευασμένοι κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να περιστρέφονται πιο αργά.

Οι υδρατμοί που παράγονται στους λέβητες σε θερμοκρασία 250-300οC και υψηλή πίεση διοχετεύονται πάνω στα πτερύγια του τροχού, όπου η θερμική τους ενέργεια μετατρέπεται σε κινητική. Ακολούθως οι υδρατμοί περνούν διαδοχικά από δεύτερο και τρίτο ατμοστρόβιλο που αρχίζουν και αυτοί να περιστρέφονται. Οι ατμοστρόβιλοι αυτοί είναι εφαρμοσμένοι στον ίδιο κεντρικό άξονα έτσι που η περιστροφική τους κίνηση προστίθεται σ` αυτόν.




Στους ατμοστροβίλους αντίδρασης ο ατμός μετά τη δράση του στον πρώτο τροχό μεταβιβάζεται μέσω ακινήτων πτερυγίων που λειτουργούν σαν ακροφύσια.

Έτσι ο ατμός αποκτά μεγαλύτερη ταχύτητα και κατά την έξοδό του από αυτά εκτονώνεται σε νέο σύστημα κινητών πτερυγίων.

Οι ατμοστρόβιλοι χρησιμοποιούνται στους μεγάλους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και στα πλοία.