Τι είναι ο δακτύλιος φερρίτης Τι είναι ο δακτύλιος φερρίτης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Τι είναι ο δακτύλιος φερρίτης



Έχετε παρατηρήσει ποτέ έναν… μικρό κύλινδρο στο καλώδιο τροφοδοσίας του φορητού υπολογιστή σας;

Αν όχι, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στον φορτιστή που φορτίζει οποιονδήποτε φορητό υπολογιστή…

Στο καλώδιο μπορείτε να δείτε ότι υπάρχει ένα εξωτερικό βαρελάκι.

Δείτε παρακάτω τι ακριβώς είναι αυτό.

Αποδεικνύεται ότι αυτός ο αδιευκρίνιστης κύλινδρος εκτελεί μια πολύ σημαντική λειτουργία!

 Λειτουργεί ως φίλτρο υψηλής διέλευσης και εξουδετερώνει το θόρυβο που μπορεί να προέρχονται από το καλώδιο τροφοδοσίας.

 Αυτή η συσκευή ονομάζεται δακτύλιος φερρίτης , ή φερρίτη.



Παραδόξως, μέσα σε αυτό το βαρέλι δεν υπάρχει κάποιο τσιπ ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Αν το ανοίξουμε και κοιτάξουμε το εσωτερικό του θα δούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα το ενδιαφέρον.

 Έχει ένα μικρό καλώδιο που εκτείνεται διαμέσου ενός κοίλου κυλίνδρου από άκαμπτο υλικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις καλύπτει τον βρόχο κορδόνι.




Αυτός ο κύλινδρος είναι κατασκευασμένος από φερρίτη – μία χημική ένωση του οξειδίου του σιδήρου με άλλα μεταλλικά οξείδια, τα οποία στην ουσία είναι ένας μαγνητικός μονωτής. Το υλικό αυτό δεν έχει δινορεύματα.

Δεν είναι μυστικό ότι κάθε αθωράκιστο καλώδιο ρεύματος είναι μια πηγή ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, οι οποίες μπορούν να στρεβλώσουν τα σήματα δεδομένων στο πλαίσιο του υπολογιστή.

 Ένα φίλτρο φερρίτη παίζει σημαντικό ρόλο και εμποδίζει την εξάπλωση της προσβολής.




Παρεμπιπτόντως ο φερρίτης όχι μόνο εμποδίζει το σχηματισμό ανεπιθύμητων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, αλλά βοηθά και στην προστασία του σήματος εντός του καλωδίου από εξωτερικές παρεμβάσεις.


  Γιατί πολλά απάυτά τα chokes μπαίνουν αφού κατασκευαστεί το καλώδιο και το σφίγγουν περιφερειακά.


 Οι πολλαπλές στροφές απαιτούν πρόσβαση στο πυρήνα του καλωδίου (αρα τοποθέτηση κατά τη κατασκευή του, τα καλώδια όμως τα φτιάχνουν πολλές φορές άλλα εργοστάσια, σε μεγάλα καρούλια) και μηχανική καταπόνηση στο καλώδιο ώστε να περιστραφεί σφιχτά γύρω από το choke (σε μερικά πολύκλωνα καλώδια αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό).
  
 Επίσης οι πολλές στροφές απαιτούν μεγαλύτερο ferrite bead (ίσως τοροειδές), ενώ προκαλούν εμφάνιση μεγαλύτερης επαγωγικής αντίδρασης καλωδίου μεγέθους L*ω (ω=2π*freq, L ανάλογο του ² των περιστροφών). 

Αυτό κάπου μπορεί να προκαλεί πρόβλημα και κάπου όχι.

Απαιτείται μελέτη του συχνοτικού φάσματος του περιεχομένου που μεταφέρεται μέσω του καλωδίου. Θα είναι χαμηλών συχνοτήτων; Θα είναι FM σήμα, αρα ποιες είναι οι φέρουσες συχνότητες; Μήπως είναι ΑΜ άρα έχει μια συχνότητα φέροντος; 

Μήπως είναι καθαρός παλμός άρα πρέπει να δουμε ποιες αρμονικές θα επιτρέψουμε να περνάνε για να μπορούμε να κάνουμε αναγνώριση παλμού στην άλλη άκρη; (οι τετραγωνικοί παλμοί αναλύονται σε άθροισμα της βασικής + άπειρων περιττών αρμονικών αυτής).

Γενικά όμως το ένα πέρασμα από το φερρίτη απλοποιεί τη διαδικασία ενώ κρίνεται επαρκές ώστε, σε συνδυασμό με τις ανοχές του συστήματος επικοινωνίας που χρησιμοποιεί το εν λόγω καλώδιο, να μπορέσει να πραγματοποιήσει τη μεταφορά δεδομένων. Εν τέλει εξαρτάται από τη μελέτη που έχει κάνει ο εκάστοτε κατασκευαστής.

    Ως εκ τούτου, αυτές οι φιάλες, εκτός από τα καλώδια τροφοδοσίας μπορούν επίσης να βρεθούν στα που καλώδια συνδέουν οθόνες, σε κάμερες.