Η ιστορία της ασφάλειας του ηλεκτρολογικού πίνακα Η ιστορία της ασφάλειας του ηλεκτρολογικού πίνακα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Η ιστορία της ασφάλειας του ηλεκτρολογικού πίνακα

 

Οι ασφάλειες είναι μηχανισμοί που παρεμβάλλονται σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα με σκοπό να διακόψουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την ηλεκτρική εγκατάσταση ή σε επιμέρους κυκλώματα της εγκατάστασης, όταν εμφανιστούν μεγάλες τιμές ρεύματος που οφείλονται σε βραχυκύκλωμα ή σε υπερφόρτωση ώστε να προστατεύσουν τις γραμμές της ηλεκτρικής εγκατάστασης.



Ανάλογα με την αρχή λειτουργίας τους οι ασφάλειες διακρίνονται σε:
Αυτόματες ασφάλειες
Ασφάλειες τήξης

Οι ασφάλειες τήξης


Οι ασφάλειες τήξης ανήκουν στα όργανα προστασίας,δηλαδή ανοίγουν το κύκλωμα, όταν το ρεύμα υπερβεί μία τιμή σε ένα καθορισμένο χρόνο και μάλιστα αυτόματα.

Οι ασφάλειες τήξης για κυκλώματα ισχύος αντιστοιχούν στα εξής πρότυπα: ΕΝ 60269, IEC 60269, DIN/VDE 0636, ΕΛΟΤ 446-86.

Για κυκλώματα μικροσυσκευών χρησιμοποιούνται μικροασφάλειες που αντιστοιχούν στα πρότυπαVDE 0804, DIN/IEC 257 και VDE 0820.

Στις ασφάλειες τήξης η διακοπή ενός κυκλώματος προκαλείται από την τήξη ενός χάλκινου ή αργυρού σύρματος ή ταινίας μέσα σε σκόνη χαλαζία.

Σε αντιδιαστολή με τους μηχανικούς διακόπτες οι ασφάλειες εισάγουν μετά την τήξη τους μια μεγάλη ωμική αντίσταση στο κύκλωμα.
Αυτή η αντίσταση προκαλεί μια μείωση του ρεύματος βραχυκύκλωσης.

Για χαμηλά ρεύματα

Για υψηλότερα ρεύματα έχουμε και σύρματα (τηκτά) από άργυρο. Αυτό γίνεται για να μειωθούν οι απώλειες ισχύος στην αντίσταση του τηκτού. Οι ασφάλειες τήξης εκλέγονται σύμφωνα με τα εξής στοιχεία: --> ονομαστική τάση, Π.χ. 230/400V, --> ονομαστική ισχύς διακοπής ή ρεύμα διακοπής (αυτό προσδιορίζει κυρίως τον τύπο της ασφάλειας).

Υπάρχουν τύποι D, DO, ΝΗ με μέγιστα ρεύματα διακοπής 50 kA, 25 kA και 100 kA αντίστοιχα.



Πωμάαυτοματη ασφάλεια
     
Με την εξέλιξη του ηλεκτρισμού κατασκευάστηκε η πώμααυτοματη ασφάλεια

 
που μπορούσες να την αντικαταστήσεις με την τήξεως εύκολα  στον ηλεκτρολογικό πίνακα

 
κάνε κλίκ για μεγέθυνση


Πως λειτουργεί

Αν στο κύκλωμα εμφανιστεί κάποιο βραχυκύκλωμα, τότε διεγείρεται ο ηλεκτρομαγνήτης (6) και με κατάλληλο μηχανισμό ανοίγουν και πάλι οι επαφές κι έτσι διακόπτεται το κύκλωμα.
Με τη βοήθεια του σπειρώματος (3) στερεώνεται ο πωματοαυτόματος επάνω στον πίνακα.
 Ο πιεστικός διακόπτης (button) (2) χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ή τη συντήρηση του κυκλώματος. Στην πράξη συνίσταται να ξεβιδώνεται ο πωματοαυτόματος για κάθε συντήρηση, εκτός από την περίπτωση αντικατάστασης λυχνιών.
 Πιέζοντας το κουμπί (2) πρέπει να εκτινάσσεται προς τα έξω πιεστικός διακόπτης (button) (1). Αν αυτό δε συμβεί, τότε ο πωματοαυτόματος παρουσιάζει βλάβη.
Ο πωματοαυτόματος προστατεύει ένα κύκλωμα φωτισμού, όταν αυτό διαρέεται από ρεύμα βραχυκύκλωσης κατά 1,6 φορές μεγαλύτερο της ονομαστικής του έντασης.

Επίσης προστατεύει και από ρεύματα βραχυκύκλωσης μικρότερης έντασης, αλλά μεγαλύτερης διάρκειας.
 
Και μετά από την η πωμάαυτοματη ασφάλεια  κατασκευάστηκε η αυτόματη ασφάλεια λίγο μεγάλη σε όγκο στην αρχή που είχε αποτέλεσμα να αλλάξουν και το κουτί του ηλεκτρολογικού πίνακα με μεταλλικό από πλαστικό .


Αυτή η αυτόματη ασφάλεια δεν επικράτησε στην αγορά και γρήγορα αντικαταστήθηκε με την αυτόματη ασφάλεια που έχουμε μέχρι σήμερα.

Οι μικροαυτόματοι (Miniature Circuit Breakers) ή για συντομία MCB ονομάζονται και αυτόματες ασφάλειες.

Ο λόγος είναι ότι όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην δεκαετία του 1960, η πρώτη τους εφαρμογή ήταν η αντικατάσταση των τηκτών ασφαλειών στους οικιακούς πίνακες.


Ο λόγος είναι ότι όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην δεκαετία του 1960, η πρώτη τους εφαρμογή ήταν η αντικατάσταση των τηκτών ασφαλειών στους οικιακούς πίνακες.

 Πρακτικά είναι αυτόματοι διακότπες (Circuit Breakers) , με ενσωματωμένη θερμική και μαγνητική προστασία, σε μικρές διαστάσεις (miniature).

Θεωρητικά θα έπρεπε να τους εντάξουμε στην κατηγορία των αυτόματων διακοπτών αλλά καθιερώθηκε να αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στα τεχνικά φυλλάδια των κατασκευαστών.

 Οι μικροαυτόματοι χρησιμοποιούνται, κυρίως, για την προστασία καλωδίων και αγωγών από υπερφορτίσεις και βραχυκυκλώματα. 

Έτσι, προστατεύουν τον ηλεκτρικό εξοπλισμό από υπερθέρμανση σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα, π.χ. DΙΝ ΥDΕ 0100-430 Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μικροαυτόματοι στα συστήματα ΤΝ παρέχουν επίσης προστασία από ηλεκτροπληξία στην περίπτωση υπερβολικά υψηλών τάσεων επαφής που οφείλονται σε βλάβες της μόνωσης, Π.χ. σύμφωνα με τα πρότυπα HD 384.4.41/ IEC 364-4-41/DIN VDE 0100-410.

Δείτε κατά χρονολογία και ένα τύπο αυτόματης ασφάλειας





1. 1923 - Ο πρώτος μικροαυτόματος διακόπτης ισχύος (MCB) |
 2. 1928 - MCB παλαιού τύπου με K-χαρακτηριστική για ηλεκτροκινητήρες 
| 3. 1957 -- S201-K4, MCB παλαιού τύπου υψηλής απόδοσης |
 4. 1961 - MCB S161 παλαιού τύπου |
 5. 2012 MCB από System pro M compact S200 |

Δείτε τις περισσότερες παρουσιάσεις από Ἀθήνη Μοσχοβάκης