Εφαρμογές Ηλεκτροπαραγωγών ζευγών Εφαρμογές Ηλεκτροπαραγωγών ζευγών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Εφαρμογές Ηλεκτροπαραγωγών ζευγών




Όπως φανερώνει ο ίδιος ο όρος, ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος αποτελείται από δύο μέρη, μια μηχανή εσωτερικής καύσης και μια γεννήτρια. Υπάρχουν μικρά και μεγάλα H/Z με ισχύ από 1 KW έως αρκετά MW.


Λόγω του μικρού κόστους ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, η λύση που προβάλλουν τα Η/Ζ είναι αρκετά οικονομική.
Τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη χρησιμοποιούνται με σκοπό την αποφυγή των συνεπειών που θα είχε μια ενδεχόμενη απώλεια ισχύος (blackout).

Μερικές μόνο από τις συνέπειες μιας απώλειας ισχύος μπορεί να είναι:
Απώλεια εισοδήματος εξαιτίας της παύσης των εργασιών
Δυσφήμιση
Ελλιπής ασφάλεια για πελάτες και προσωπικό
Απώλεια πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων
Απώλεια θέρμανσης και κλιματισμού.


Τα παραπάνω οδηγούν σε μειωμένη παραγωγικότητα και συνεπώς μειωμένα κέρδη, καθώς οι δείκτες παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας μιας εταιρείας εξαρτώνται άμεσα από τη συνεχή παροχή ηλεκτρισμού για ψύξη, υπολογιστές, τηλεπικοινωνίες, κλιματισμό, συστήματα ασφαλείας και άλλες ηλεκτρολογικές ή μηχανολογικές εφαρμογές, αναλόγως του πεδίου ενασχόλησής της.

Εφαρμογές
Γενικές: Τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη διακρίνονται σε σταθερά ή μετακινούμενα, σε εφεδρικής ή συνεχούς λειτουργίας και σε μονοφασικά ή τριφασικά.
Τα μικρά ζεύγη βρίσκουν εφαρμογή συνήθως σε οικιακές καταναλώσεις. Τα μεγαλύτερα ζεύγη, κυρίως εφεδρικά, συναντώνται σε συγκροτήματα γραφείων ή εμπορικά κέντρα, σε γυμναστήρια, γήπεδα κ.ο.κ.

 Επίσης, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι (ψυγεία), εταιρείες των κλάδων της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, νοσοκομεία, ξενοδοχεία χρησιμοποιούν εφεδρικά Η/Ζ για περιπτώσεις απώλειας ηλεκτρικής ισχύος (blackout).

 Η κατηγορία των Η/Ζ συνεχούς λειτουργίας συναντάται πολύ συχνά σε εργοτάξια. 
 

Τέλος, σημαντική εφαρμογή βρίσκουμε στη ναυτιλία, όπου οι γεννήτριες καλύπτουν τις ανάγκες ενός πλοίου για ηλεκτρική ισχύ.