Η θέρμανση ενός λουτρού και τα μέτρα ασφαλείας Η θέρμανση ενός λουτρού και τα μέτρα ασφαλείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Η θέρμανση ενός λουτρού και τα μέτρα ασφαλείας




Η θέρμανση ενός λουτρού σε ένα οίκημα μπορεί να γίνει με πολλές διαφορετικές συσκευές όπως είναι οι θερμοπομποί, τα σώματα ακτινοβολίας, τα αερόθερμα, οι πετσετοκρεμάστρες κ.α.


Οι ανάγκες μας για θέρμανση είναι εντονότερες στο μπάνιο, σε σχέση με τους άλλους χώρους της κατοικίας, καθώς ερχόμαστε σε επαφή με το υγρό στοιχείο. Για τον λόγο αυτό οι συσκευές θέρμανσης που απολαμβάνουμε περισσότερο είναι αυτές που ζεσταίνουν το λουτρό.




Τρεις είναι οι βασικές παράμετροι που πρέπει να προσέξουμε για την επίτευξη αποτελεσματικής θέρμανσης στο λουτρό: Ασφάλεια, Αυτονομία και Άμεση Απόδοση.

Ασφάλεια στην θέρμανση στο μπάνιο

 Για το μπάνιο οι συσκευές θέρμανσης θα πρέπει να φέρουν τον αντίστοιχο δείκτη προστασίας (IP24) ώστε η λειτουργία τους να ενδείκνυται κάτω από συνθήκες υγρασίας και υδρατμών.

 Οι συσκευές αυτές πρέπει να τοποθετούνται μακριά από πιθανές πτώσεις υδάτων και καλό θα είναι να κλείνουν λίγο πριν τη χρήση των χώρων αφού έχουν ζεσταθεί με κλειστή την πόρτα για μερικά λεπτά.

Η εγκατάσταση του μπάνιου αντιστοιχεί στο μέρος 7 του προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 "ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ"




 όπου το δωμάτιο του μπάνιου χωρίζεται σε 4 ζώνες (0,1,2,3), παράγραφος 701.32.

Στην παράγραφο 701.53 "Όργανα προστασίας και ελέγχου" αναγράφονται τα παρακάτω:

Οι απαιτήσεις που ακολουθούν δεν ισχύουν για τους διακόπτες και τα χειριστήρια που είναι ενσωµατωµένα στις σταθερές ηλεκτρικές συσκευές.

Στη ζώνη 0 δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση διακοπτών ή άλλων εξαρτηµάτων.



Στη ζώνη 1 δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση διακοπτών ή άλλων εξαρτηµάτων, µε εξαίρεση τους διακόπτες κυκλωµάτων που τροφοδοτούνται µε SELV ονοµαστικής τάσης που δεν υπερβαίνει τα 12V,ενδεικνύµενη τιµή εναλλασσόµενου ρεύµατος ή τα 30V συνεχούς ρεύµατος χωρίς κυµάτωση, εφόσον η πηγή τροφοδότησης είναι εγκατεστηµένη έξω από τις ζώνες 0, 1 και 2.

Στη ζώνη 2 δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση διακοπτών, εξαρτηµάτων µε ενσωµατωµένο διακόπτη ή ρευµατοδοτών, µε εξαίρεση τα ακόλουθα :

- διακόπτες και ρευµατοδότες κυκλωµάτων SELV, εφόσον η πηγή τροφοδότησης είναι εγκατεστηµένη έξω από τις ζώνες 0, 1 και 2.

- ρευµατοδότες τροφοδότησης ξυριστικών µηχανών, εφόσον είναι σύµφωνοι µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 60742, Κεφάλαιο 2, Τµήµα 1.

Αυτόνομη θέρμανση μπάνιου: Είναι σημαντικό η θέρμανση του λουτρού να λειτουργεί ανεξάρτητα από τη θέρμανση των υπολοίπων χώρων του οικήματος. Τα μπάνια είναι μικροί χώροι, συνήθως κάτω από 10 τετραγωνικά, με μεγάλες ανάγκες για θέρμανση. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος προκειμένου να θερμάνουμε το μπάνιο μας να θερμάνουμε ολόκληρη την κατοικία. Επιπλέον δεν υπάρχει λόγος να συντηρούμε ζεστό το μπάνιο όλες τις ώρες που θερμαίνεται και το υπόλοιπο σπίτι. Περισσότερο μας ενδιαφέρει η άμεση και ανεξάρτητη θέρμανση του λουτρού την ώρα που το επισκεπτόμαστε. Συνεπώς η αυτόνομη θέρμανση των μπάνιων προσφέρει περαιτέρω οικονομία.

Άμεση Απόδοση στην θέρμανση του μπάνιου: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι συσκευές θέρμανσης που θα χρησιμοποιηθούν να έχουν άμεση απόδοση. Με δεδομένα τον περιορισμένο χρόνο και τους αυξημένους ρυθμούς της καθημερινότητας μας, η ταχύτατη και πρακτικότατη θέρμανση του λουτρού είναι απαραίτητη.
Οι αποτελεσματικότερες συσκευές θέρμανσης των μπάνιων είναι τα Αερόθερμα Μπάνιου, οι Θερμοπομποί και οι Πετσετοκρεμάστρες.



Θέρμανση μπάνιου με Αερόθερμα Μπάνιου: Με τα αερόθερμα μπάνιου έχουμε ασφαλή, και άμεση θέρμανση. Το μεγάλο πλεονέκτημα των αερόθερμων στην θέρμανση των λουτρών είναι η ταχύτατη απόδοση τους. Με δεδομένη την υγρασία που υπάρχει στους συγκεκριμένους χώρους δεν έχουμε πρόβλημα ξήρανσης του αέρα. Για την ασφαλή λειτουργία πρέπει να διαθέτουν δείκτη προστασίας (IP24). Για την οικονομική λειτουργία έχουν θερμοστάτη και κάποια από αυτά χρονοδιακόπτη. Τέλος υπάρχουν αερόθερμα μπάνιου με πετσετοκρεμάστρα για το στέγνωμα των πετσετών.



Θέρμανση μπάνιου με θερμοπομπό: Με τους θερμοπομπούς επιτυγχάνουμε ασφαλή, ποιοτική και οικονομική θέρμανση στο μπάνιο. Θερμοπομποί των 1000 watt είναι ιδανικοί για την άμεση θέρμανση των μπάνιων, που στην πλειοψηφία τους είναι ως 10 τ.μ.. Έχουν δείκτη προστασίας (IP24) ώστε η λειτουργία τους να ενδείκνυται κάτω από συνθήκες υγρασίας και υδρατμών. Προσφέρουν ποιοτική θέρμανση καθώς λειτουργούν με φυσική ροή του αέρα. Τέλος, λειτουργούν οικονομικά καθώς διαθέτουν ηλεκτρονικό θερμοστάτη, με ευαισθησία έως και ± 0,1 °C, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η άσκοπη και δυσανάλογη κατανάλωση ενέργειας καθώς το σώμα λειτουργεί ακριβώς όσο χρειάζεται για να διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία στον χώρο χωρίς μεγάλες αποκλίσεις.



Θέρμανση μπάνιου με Πετσετοκρεμάστρες:
 Οι πετσετοκρεμάστρες αποτελούν ιδιαίτερο τρόπο θέρμανσης των μπάνιων. Εκτός από την θέρμανση του χώρου η λειτουργία τους προσανατολίζεται και στο στέγνωμα θέρμανση των πετσετών. Συνήθως είναι οικονομικές στην λειτουργία καθώς έχουν χαμηλή ονομαστική ισχύ και δεν λειτουργούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.