Τι είναι η επαγωγική εστία? Τι είναι η επαγωγική εστία?

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Τι είναι η επαγωγική εστία?






Αν και μοιάζουν αρκετά με τις κεραμικές εστίες, στην ουσία πρόκειται για μια νέα τεχνολογία θέρμανσης των μαγειρικών σκευών, που σε πρώτο τουλάχιστον επίπεδο φαίνεται να έχει σαφή συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Μιλώντας για πλεονεκτήματα, αφού αυτό κατά βάση ενδιαφέρει τον εν δυνάμει αγοραστή, μπορούμε να συνοψίσουμε τις περγαμηνές με τις οποίες οι εταιρίες συνοδεύουν τα αντίστοιχα προϊόντα τους, στα εξής:



• Πιο γρήγορο μαγείρεμα
• Υψηλότερη απόδοση και συνεπώς χαμηλότερη κατανάλωση
• Μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού θερμαίνεται κατά κύριο λόγο το σκεύος, και ελάχιστα η βάση.
• Μεγάλη ευκολία στον καθαρισμό, αφού η χαμηλή θερμοκρασία της βάσης δεν επαρκεί για να κάψει υπολείμματα φαγητού πάνω στη συσκευή.

Δείτε το εσωτερικό της επαγωγικής εστίας .
Βλέπουμε το πηνίο,  την πλακέτα ,τον ανεμιστήρα που αποβάλει την θερμότητα,και την πλακέτα χειρισμού,

     
Το πλέον ενδιαφέρον στον τρόπο λειτουργίας των επαγωγικών εστιών είναι το γεγονός πως το ίδιο το σκεύος αποτελεί (ή γίνεται, αν προτιμάτε) μέρος του κυκλώματος εξ’ ου και η χρήση του όρου «επαγωγικός».

το εσωτερικό μιας επαγωγικής κουζίνας 

 Με την τοποθέτηση του σκεύους, λοιπόν, δημιουργείται ένα μαγνητικό πεδίο που παράγει την επιθυμητή θερμοκρασία.


Εάν απομακρύνετε το σκεύος από την εστία, η λειτουργία σταματά, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία της βάσης των εστιών δεν είναι αρκετή ώστε να σας προκαλέσει κάποιο έγκαυμα.

 Έτσι, τα οφέλη που προκύπτουν είναι από τη μία οικονομία και περιορισμός της σπατάλης ενέργειας, από την άλλη αυξημένη ασφάλεια.

Αυτό όμως που κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί μεγαλύτερο δέλεαρ για τον αγοραστή είναι η ταχύτητα μαγειρέματος που μπορεί να επιτευχθεί.

 Με το που θέτετε κάποια εστία σε λειτουργία, φτάνει αμέσως στην επιθυμητή θερμοκρασία λειτουργίας.

Σε πρακτικό επίπεδο, είναι εφικτό να βράσετε μια μεγάλη ποσότητα νερού (π.χ. με τη μεγαλύτερη κατσαρόλα που διαθέτετε) εντός 5 λεπτών.

Μόλις σταματήσετε τη λειτουργία, σταματά άμεσα και ο βρασμός. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, αν αμέσως μετά βάλετε το χέρι σας στην εστία, θα ζεσταθείτε μεν, αλλά θα γλιτώσετε το έγκαυμα (αν και δε βρίσκουμε κάποιο λόγο να προβείτε σε τέτοιες ενέργειες).

Οι επαγωγικές βάσεις εστιών δεν είναι αισθητά ακριβότερες από τις κεραμικές εστίες ανάλογων χαρακτηριστικών (μάλιστα είναι φθηνότερες από ορισμένα κορυφαία μοντέλα), αλλά στο συνολικό κόστος πρέπει να υπολογίσετε ενδεχομένως και την αγορά καινούριων σκευών.

Όπως αφήνεται να εννοηθεί από την περιγραφή του τρόπου λειτουργίας τους,

οι επαγωγικές εστίες συνεργάζονται μόνο με μαγνητικά σκεύη άρα πιθανόν να χρειαστεί να αντικαταστήσετε τον παλιό σας εξοπλισμό.


Για να διαπιστώσετε πάντως αν τα υπάρχοντα είναι κατάλληλα, τοποθετείστε ένα μαγνήτη στη βάση τους εάν σταθεί, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.


Όταν αναρωτιέστε εάν χρειάζεται να αγοράσετε νέα σκεύη για τη νέα σας επαγωγική εστία, να θυμάστε - το μέγεθος δεν μετράει.

Αυτό που μετράει είναι το υλικό των σκευών σας.
Οι επαγωγικές εστίες δημιουργούν μια ηλεκτρομαγνητική ανατάραξη στον πάτο του σκεύους για να δημιουργηθεί θερμότητα για το μαγείρεμα.
Για το λόγο αυτό, τα σκεύη με σιδηρομαγνητικό πάτο είναι τα πλέον κατάλληλα. Πράγματι, τα χαλύβδινα εμαγιέ σκεύη και τα σκεύη από χυτοσίδηρο είναι τέλεια.
Όμως, δεν είναι κάθε υλικό κατάλληλο για αυτόν τον νέο τρόπο μαγειρέματος. Το ανοξείδωτο ατσάλι, ο χαλκός και το αλουμίνιο προσφέρουν πολύ μικρή ηλεκτρική αντίσταση για την παραγωγή της κατάλληλης ποσότητας θερμότητας. Υπάρχει μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα  οι κατασκευαστές προσφέρουν τώρα ειδικά νέα σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι που είναι συμβατά.
 
Επίσης υπάρχουν και προσαρμοστές για επαγωγικές εστίες


   Που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε μη μαγνητικά σκεύη σε επαγωγικές εστίες.

Κατάλληλος για αλουμινένια, ανοξείδωτα, εμαγιέ, μαντεμένια, γυάλινα και κεραμικά σκεύη.
Κατασκευάζεται από ανοξείδωτο ατσάλι εξαιρετικής ποιότητας με ένθετο αλουμίνιο για τη διατήρηση της θερμότητας και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Με αποσπώμενο χερούλι.
Κατάλληλο για πλυντήριο πιάτων.