Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση οικίας με PLC Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση οικίας με PLC

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση οικίας με PLC


 

Με το άρθρο αυτό θα γίνει µία πρώτη προσπάθεια παρουσίασης µίας νέας τεχνικής για την δηµιουργία µίας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
Στην εποχή µας οι εγκαταστάσεις γίνονται µε δύο τρόπους, µε την συµβατική µέθοδο και µε το σύστηµα bus.




 Η πρώτη µέθοδος χρησιµοποιείται σε κατασκευές χωρίς απαιτήσεις και χωρίς καµία δυνατότητα επέκτασης και αλλαγής του τρόπου λειτουργίας.

Από την άλλη µεριά, η τεχνική bus, η οποία σε καµία περίπτωση δεν είναι συγκρίσιµη µε τον συµβατικό τρόπο, έρχεται και καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες µε µοναδικό τρόπο, αλλά µε ένα µεγάλο µειονέκτηµα: το πολύ µεγάλο κόστος, το οποίο είναι πολλές φορές πολλαπλάσιο µίας συµβατικής εγκατάστασης.

 Στο άρθρο αυτό παρουσιάζεται µία ενδιάµεση λύση ως προς το κόστος κατασκευής αλλά µε δυνατότητες που πλησιάζουν πολύ την τεχνική bus. Η πρόταση αυτή από ό,τι είµαι σε θέση να γνωρίζω, δεν έχει εφαρµοστεί σε πραγµατική εγκατάσταση, αλλά είναι σίγουρο ότι σε θεωρητικό επίπεδο, διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα την κάνουν πιθανώς εφαρµόσιµη στο άµεσο µέλλον.

 Η τεχνική αυτή έχει σαν βάση τα PLCs (Programmable Logic Controllers) τα οποία κάνανε την εµφάνιση τους στο τέλος της δεκαετίας του 1960 για τις ανάγκες αυτοµατοποίησης της αµερικάνικης βιοµηχανίας κατασκευής αυτοκινήτων. Από εκείνη την εποχή µέχρι σήµερα τα PLCs έχουν εξελιχθεί σε πολύ µεγάλο βαθµό, έχουν αποκτήσει απεριόριστες δυνατότητες, προγραµµατίζονται εύκολα σε περιβάλλον Windows, και κυρίως έχουν πολύ χαµηλό κόστος.

 Μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση µε τεχνική PLC αποτελείται από τα ακόλουθα µέρη: 9 Από τις γραµµές ισχυρών ρευµάτων (220/380V), µέσω των οποίων τροφοδοτούνται οι καταναλώσεις της οικίας (φωτιστικά σώµατα, ρευµατοδότες, συσκευές κτλ.). Οι γραµµές αυτές καταλήγουν σε ένα ή περισσότερα κεντρικά σηµεία, όπου µέσω ρελέ ελέγχονται από τις εξόδους του PLC. 9 Από τις γραµµές ασθενών ρευµάτων (24V), όπου µε την χρήση τηλεφωνικών καλωδίων συνδέουµε τα στοιχεία ελέγχου της εγκατάστασης (διακόπτες, µπουτόν, χειριστήρια, αισθητήρια κτλ.) µε τις εισόδους του PLC. 9 Από το PLC, όπου από τις επαφές εισόδους (Ι) και εξόδου (Ο) αναχωρούν όλες οι απαραίτητες καλωδιώσεις της Ε.Η.Ε. Εσωτερικά του PLC υπάρχει το πρόγραµµα το οποίο µε την βοήθεια ενός PC έχει δηµιουργηθεί.

Ο προγραµµατισµός γίνεται κάνοντας χρήση µίας από τις γλώσσες προγραµµατισµού που καθορίζει το πρότυπο IEC 1131-3: Instruction List, Ladder Diagram, Function Block Diagram και Structured Text. Το PLC, ουσιαστικά αυτό που κάνει, είναι να θέτει σε λογική κατάσταση ‘1’ ή ‘0’ τις εξόδους του (όταν αυτές είναι ψηφιακές) συναρτήσει των λογικών καταστάσεων των εισόδων και του προγράµµατος που έχουµε δηµιουργήσει.

 Θα πρέπει να τονίσουµε ότι εκτός από τις γραµµές και το PLC υπάρχουν φυσικά, και όλα εκείνα τα στοιχεία που σκοπό έχουν να προστατεύσουν τις γραµµές από υπερφορτίσεις και βραχυκυκλώµατα (ασφάλειες, διακόπτες κτλ.).



Στο σχήµα 1 φαίνεται απλοποιηµένα το ηλεκτρολογικό διάγραµµα µίας Ε.Η.Ε. ελεγχόµενης από PLC.
Δείτε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω