Πώς λειτουργεί μια φυγοκεντρική αντλία; Πώς λειτουργεί μια φυγοκεντρική αντλία;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Πώς λειτουργεί μια φυγοκεντρική αντλία;

 
 
Η φυγοκεντρική αντλία είναι το πλέον διαδεδομένο μηχάνημα με την βοήθεια του οποίου προστίθεται ενέργεια κατα την ροή του ρευστού απο την αξονική περιοχή προς την περιφέρεια. Η προστιθέμενη ενέργεια αυξάνει, στην γενικότερη περίπτωση, τόσο την στατική πίεση όσο και την απόλυτη ταχύτητα του ρευστού.



 Στην παρακάτω σχηματική παράσταση διακρίνουμε τα κύρια μέρη μιας αντλίας, την πτερωτή και το κέλυφος:


 

Το σχήμα του κελύφους της αντλίας είναι σχεδιασμένο κατα τέτοιο τρόπο ώστε μέρος της κινητικής ενέργειας του ρευστού να μετατρέπεται σε στατική πίεση.
 
Υπάρχουν δύο τύποι πτερωτών αντλίας, η πτερωτή ανοικτού τύπου (open impeller) όπου τα πτερύγια είναι πακτωμένα στην πλύμνη αλλά είναι ελεύθερα στην άλλη πλευρά και η κλειστή πτερωτή (shrouded impeller) με τα πτερύγια πακτωμένα τόσο στην πλύμνη όσο και στην αντίθετη πλευρά.


Διακρίνουμε επίσης αντλίες απλής ή διπλής εισαγωγής, όπου στην δεύτερη περίπτωση επιτυγχάνεται μηδενική σχεδόν αξονική καταπόνηση των εδράνων.
 
Τέλος έχουμε μονοβάθμιες και πολυβάθμιες αντλίες. Όταν η επιθυμητή πίεση στην έξοδο της αντλίας είναι αρκετά μεγάλη γίνεται εφαρμογή των πολυβάθμιων αντλιών, με περισσότερες από μια πτερωτές και η είσοδος του ρευστού στην εκάστοτε πτερωτή είναι η έξοδος του ρευστού από την προηγούμενη πτερωτή.



Αυτό το βίντεο έχει ως στόχο να δώσει μια λογική εξήγηση για τη λειτουργία των φυγοκεντρικών αντλιών.

 Η σημασία της εκκίνησης, σπηλαίωση & NPSH και χρησιμοποιούνται συνήθως τύπους πτερωτή απεικονίζονται επίσης σε αυτό το βίντεο. Φυγόκεντρες αντλίες είναι οι πλέον προτιμώμενες αντλίες νερού για το σπίτι.
 Πτυχές μηχανικής σχεδίασης της φυγοκεντρικής αντλίας, όπως η διάταξη στεγανοποίησης νερό και περίβλημα του εδράνου είναι επίσης