Βαθµός προστασίας περιβληµάτων συσκευών IP Βαθµός προστασίας περιβληµάτων συσκευών IP

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Βαθµός προστασίας περιβληµάτων συσκευών IP

 

Όλοι θα έχουμε δει πάνω στις ηλεκτρικές συσκευές (φωτιστικά σώματα, θερμαντικές συσκευές κτλ) στον πίνακα χαρακτηριστικών του κατασκευαστή, μαζί με την τάση λειτουργίας, την κατανάλωση κτλ, μία παράμετρο IP (International Protection) που ακολουθείτε από δυο αριθμούς.

 Αυτή η παράμετρος ονομάζεται βαθμός προστασίας ή βαθμός στεγανότητας και μας προσδιορίζει τον βαθμό προστασίας που παρέχεται από το περίβλημα μιας ηλεκτρικής συσκευής ενάντια στην εισχώρηση ξένων σωμάτων και στην είσοδο νερού.



Ο βαθµός προστασίας των περιβληµάτων των ηλεκτρικών συσκευών από τις περιβαλλοντικές δράσεις, ευρύτερα γνωστός ως κώδικας ή βαθµός IP (από το International Protection) προσδιορίζεται µε σειρά προτύπων δοκιµών που καθορίζονται στο διεθνές πρότυπο IEC 60529 (International Electrotechnical Commission) και το ισοδύναµό του Ευρωπαϊκό ΕΝ 60529.
 
 Η κωδικοποίηση είναι της µορφής IPxy.

 • Το πρώτο ψηφίο (x) δηλώνει τον βαθµό προστασίας του χειριστή από την επαφή µε ηλεκτροφόρα ή κινούµενα µέρη της συσκευής και της ίδιας της συσκευής από την διείσδυση αντικειµένων (επαφή και είσοδος ξένων σωµάτων).

• Το δεύτερο ψηφίο (y) δηλώνει τον βαθµό προστασίας της συσκευής από την διείσδυση νερο


α)την προστασία του χρήστη από πρόσβαση σε δυνητικά επιβλαβή μέρη στο εσωτερικό της συσκευής


β)την προστασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μερών της συσκευής από ξένα σώματα


γ)την προστασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μερών της συσκευής από υγρά

Η κατάταξη μίας συσκευής σε σχέση με το βαθμό προστασίας IP που έχει, εκφράζεται με ένα διψήφιο αριθμό ο οποίος ακολουθεί τα γράμματα IP (πχ IP65).

 Ο πρώτος αριθμός υποδεικνύει την προστασία από τα στερεά, ενώ ο δεύτερος υποδεικνύει την προστασία από υγρά.

Στα παρακάτω βίντεο βλέπουμε τις δοκιμές
για τον έλεγχο της προστασίας ενάντια στην είσοδο του νερού για να αποδείξει τους βαθμούς προστασίας με το δεύτερο χαρακτηριστικό τους αριθμούς 1 έως 6, σε σύμφωνα με IEC60529 IPX1-6