Ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα Ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα


 

Γενικά

 Μια ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα είναι μια.Ηλεκτροβαλβίδα για χρήση σε υγρό ή αέριο. Η βαλβίδα αυτή ελέγχεται από ένα ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από ένα σωληνοειδές πηνίο.
 

 Ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες μπορούν να έχουν δύο ή περισσότερους εισόδους- εξόδους. Στην περίπτωση των δύο εισόδων-εξόδων η μια είναι είσοδος και η άλλη έξοδος
. Στην περίπτωση των τριών εισόδων-εξόδων της βαλβίδας η εισροή γίνεται από μία είσοδο και η εκροή από τις δύο εξόδους.

 Πολλαπλές ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες μπορούν να τοποθετηθούν μαζί σε ένα συλλέκτη.

Ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στοιχεία ελέγχου ρευστών και χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές. Τα καθήκοντά τους είναι να σταματούν ή να επιτρέπουν τη ροή υγρών.
 
Τα σωληνοειδή προσφέρουν γρήγορη και ασφαλή μεταγωγή, υψηλή αξιοπιστία, μεγάλη διάρκεια ζωής, καλό μέσο συμβατότητας των υλικών που χρησιμοποιούνται, έχουν χαμηλή ισχύς ελέγχου και συμπαγή σχεδιασμό.

 Οι ηλεκτροβαλβίδες αποτελούν νευραλγικό κομμάτι του αυτόματου αρδευτικού δικτύου και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες που καλούνται να εξυπηρετήσουν.
 Σαν μηχανισμοί υφίστανται διαρκώς καταπόνηση τόσο κατά τη φάση λειτουργίας τους,  Για αυτό καλό θα ήταν να γνωρίζουμε κάποια απλά πράγματα για αυτές.
 Αρχή λειτουργίας
 
Μια ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα έχει δύο κύρια μέρη: το σωληνοειδές και τη βαλβίδα. Το σωληνοειδές μετατρέπει ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική ενέργεια το οποίο, με τη  σειρά του, ανοίγει ή κλείνει τη βαλβίδα μηχανικά.
 


Το παρακάτω σχήμα απεικονίζει τα βασικά συστατικά μιας ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας. Η βαλβίδα που φαίνεται στην εικόνα είναι κλειστή σε ηρεμία (normally close), άμεσης ενεργοποίησης βαλβίδα.

 Αυτός ο τύπος ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας έχει τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο λειτουργίας.


 Η ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα αποτελείτε από τα μέρη:
 1. Σώμα βαλβίδας
 2. Στόμιο εισόδου
 3. Στόμιο εξόδου
4. Σωληνοειδές(πηνίο)
 5. Τυλίγματα
 6. Καλώδια τροφοδοσίας
7. Έμβολο
 8. Ελατήριο
 9. Στόμιο

. Η λειτουργία του βασίζεται σε απλούς φυσικούς νόμους του ηλεκτρισμού, αλλά δεν είναι καθόλου απλό να κατασκευαστεί ένα αξιόπιστο και ανθεκτικό πηνίο ώστε να ανταπεξέρχεται στο χρόνο και τις φθορές.

Τα πηνία είναι η αχίλλειος πτέρνα των ηλεκτροβαλβίδων και η ποιότητα της κατασκευής τους χαρακτηρίζει καίρια την ποιότητα αυτών των βαλβίδων.



Τα διάφορα πηνία συνήθως λειτουργούν σε τάση είκοσι τεσσάρων ή δώδεκα Volts αναλόγως του τύπου της εγκαταστάσεως που έχουμε επιλέξει.

  • Το σύστημα του διαφράγματος βρίσκεται στην καρδιά του μηχανισμού της ηλεκτροβαλβίδας.

 Στην ουσία λειτουργεί σαν διαχωριστικό ανάμεσα σε δύο θαλάμους επηρεάζοντας τα χαρακτηριστικά ροής του νερού με βάση την κατάσταση λειτουργίας του πηνίου.