Γιατι καταναλώνουν ενέργεια οι ηλεκτρικές συσκευές οταν είναι σε αναμονή Γιατι καταναλώνουν ενέργεια οι ηλεκτρικές συσκευές οταν είναι σε αναμονή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Γιατι καταναλώνουν ενέργεια οι ηλεκτρικές συσκευές οταν είναι σε αναμονή

   


Ο λόγος για τις ηλεκτρονικές συσκευές ενός νοικοκυριού (τηλεοράσεις, DVD, στερεοφωνικά και ειδικά παλαιά video), που εκτός από ενέργεια… ξοδεύουν και ευρώ όταν βρίσκονται σε stand by.

Μάλιστα στο σύνολο του οικιακού εξοπλισμού, σε κατάσταση αναμονής καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται για τον φωτισμό με λάμπες οικονομίας. Πριν σκεφτείτε ότι δεν είναι σημαντική κίνηση εξοικονόμησης ενέργειας, προσέξτε τα παρακάτω νούμερα.




Το 5-10% του λογαριασμού ρεύματος ενός μέσου νοικοκυριού αντιστοιχεί σε κατανάλωση ρεύματος από συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand by). Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 το ποσοστό αυτό θα αποτελεί το 10% του συνόλου της κατανάλωσης ρεύματος στις βιομηχανικές χώρες, θα απαιτούνται δηλαδή 400 επιπλέον σταθμοί παραγωγής ρεύματος των 500 μεγαβάτ, οι οποίοι θα εκλύουν 600 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως

Με άλλα λόγια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συσκευές σε κατάσταση ύπνωσης καταναλώνουν όση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει μια χώρα σαν την Ελλάδα για να καλύψει όλες της τις ανάγκες!

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα η διαρροή ενέργειας από την κατάσταση αναμονής είναι υπεύθυνη για περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ σε φουσκωμένους λογαριασμούς και για την ετήσια έκλυση 600.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Περίπου το 1,5% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.
Tips
Ως καταναλωτές το πρώτο που πρέπει να ελέγξετε σε μια συσκευή πριν την αγοράσετε είναι να ενημερωθείτε για την κατανάλωσή της σε ρεύμα, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορές από συσκευή σε συσκευή (ακόμη και στη λειτουργία αναμονής).

Οι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες, γι’ αυτό όποτε μπορείτε, προτιμήστε τις. Σύμφωνα με υπολογισμούς, στη φάση αναμονής των ηλεκτρικών συσκευών σπαταλάται σε διεθνές επίπεδο ηλεκτρική ενέργεια ίση με 5% -15% της ηλεκτρικής οικιακής κατανάλωσης.

Η κατάσταση «stand by» είναι… ασύμφορη και μια καλή λύση είναι να συνδέσετε τις ηλεκτρονικές συσκευές σε πολύπριζα με διακόπτη και να κλείνετε τον διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Μερικά παραδείγματα «σπάταλων» ηλεκτρονικών συσκευών είναι τα παρακάτω:


                                                 ADSL ROUTER: 5-7 W


                                 ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΥ: 0,1 - 2W


                          ΦΟΡΤΙΣΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ: 2W

 
                             ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0,6-1,5W


                                                    ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ: 2W

 
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ CRT (ΠΑΛΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΌΧΙ ΕΠΙΠΕΔΗ): 12W


                                                VIDEO Δεκαετίας: 12W
 

ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΗΜΑ ΣΚΑΝΕΡ – ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ: 11-15W

 
                                                 H/Y: 2W

 
                                                     FAX: 5-8W

   
ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΡΟΛΟΙ: 2-8W


ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ (Δεκαετίας): 5-10W



Όλες οι παραπάνω συσκευές έχουν τροφοδοτικά δηλ΄ μετασχηματιστές που είναι σε λειτουργία χωρίς φορτίο .Για αυτό έχουμε αυτές τις καταναλώσεις .Παρακάτω θα σας εξηγήσω γιατί έχουμε κατανάλωση με κλειστές τις συσκευές
 

Οι απώλειες στο εσωτερικό του Μ/Σ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Μαγνητικές απώλειες
Ηλεκτρικές απώλειες


Οι μαγνητικές απώλειες οφείλονται στη μαγνητική υστέρηση και τα δινορρεύματα που εμφανίζονται στο σιδερένιο πυρήνα του Μ/Σ. Γι' αυτό ονομάζονται και απώλειες σιδήρου (PFe) ή απώλειες κενού, διότι υπάρχουν όσο ο Μ/Σ είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο μέσης τάσης, ανεξάρτητα από το φορτίο που υπάρχει στην πλευρά της χαμηλής τάσης.
 
 

Οι ωμικές αντιστάσεις στα χάλκινα τυλίγματα της μέσης και της χαμηλής τάσης του Μ/Σ δημιουργούν ηλεκτρικές απώλειες που αυξάνονται με το τετράγωνο του ρεύματος (PCu = R * I2).

 Οι απώλειες αυτές ονομάζονται και απώλειες χαλκού και είναι συνάρτηση του φορτίου, δηλαδή, όταν ο Μ/Σ λειτουργεί εν κενώ είναι μηδενικές ενώ σε πλήρες φορτίο φθάνουν στη μέγιστη τιμή τους.

 Το σύνολο των απωλειών χαλκού και σιδήρου φθάνει για μικρούς Μ/Σ μέχρι το 5% και για μεγάλους μέχρι το 2.5% του ονομαστικού φορτίου