Συμβουλές ορθής οικιακών συσκευών χρήσης, πλυντηρίου ρούχων Συμβουλές ορθής οικιακών συσκευών χρήσης, πλυντηρίου ρούχων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Συμβουλές ορθής οικιακών συσκευών χρήσης, πλυντηρίου ρούχων


Έναν νέο κύκλο αναρτήσεων  ανοίγω με την ορθή χρήση το οικιακών συσκευών και  για την εξοικονόμηση ενέργειας που είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας

Ηλεκτρικές συσκευές .Προσοχή στην ετικέτα!

Για πολλούς, το βασικό κριτήριο για την επιλογή μίας ηλεκτρικής συσκευής είναι η τιμή της.

Μήπως όμως μία συσκευή που τώρα μας φαίνεται φτηνή τελικά μας κοστίζει πολύ περισσότερο λόγω υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος;

Για να αποφασίσουμε αν μία συσκευή είναι οικονομική ή όχι χρειάζεται να εξετάσουμε ένα σημαντικό παράγοντα: πόσο θα μας κοστίσει η λειτουργία της συσκευής; Ή, πιο σωστά, ποια είναι η ενεργειακή απόδοση της συσκευής;



Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα βρίσκεται συχνά κωδικοποιημένη πάνω στην ίδια τη συσκευή. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα ψυγεία, τα κλιματιστικά, οι ηλεκτρικές κουζίνες, οι λάμπες και τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων πρέπει να συνοδεύονται από μία ετικέτα ενεργειακής σήμανσης.

Η ετικέτα αυτή κατατάσσει τη συσκευή σε μία κατηγορία από το Α (αποδοτικότερη) έως το G (μη-αποδοτική) και αναγράφει την ακριβή κατανάλωση ενέργειάς της.

Στόχος της σήμανσης των ηλεκτρικών συσκευών είναι η ενημέρωση των καταναλωτών για το ενεργειακό αλλά και για το περιβαλλοντικό κόστος που έχει η αγοραστική τους απόφαση, καθώς κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνεται στη χώρα μας επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα. Η ενεργειακή σήμανση αποτελεί και μία μορφή πίεσης στους κατασκευαστές έτσι ώστε οι συσκευές να γίνονται ολοένα και αποδοτικότερες.

Το πλυντήριο ρούχων




Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου πλύσης η κατανάλωση ενέργειας οφείλεται κυρίως στους παρακάτω παράγοντες :
μηχανικές διεργασίες (περιστροφή του τυμπάνου, αντλίες νερού)
θέρμανση νερού με ηλεκτρική αντίσταση (80-90% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας κατά τη διάρκεια της πλύσης)
θερμοκρασία πλύσης (όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας πλύσης και της εξωτερικής θερμοκρασίας τόσο υψηλότερη και η κατανάλωση


Τα παρακάτω διαγράμματα 9 και 10 δείχνουν την επίδραση της θερμοκρασίας πλύσης στην ενεργειακή κατανάλωση κατά τη διάρκεια ενός κύκλου πλύσης.
Διάγραμμα 9: Προφίλ κατανάλωσης κατά τη διάρκεια ενός κύκλου πλύσης
Διάγραμμα 9: Προφίλ κατανάλωσης κατά τη διάρκεια ενός κύκλου πλύσης
Διάγραμμα 10: Επίδραση της θερμοκρασίας πλύσης
Διάγραμμα 10: Επίδραση της θερμοκρασίας πλύσης
Πίνακας 5: Κατανάλωση ενέργειας ανά ενεργειακή κλάση
   Κλάση
Κατανάλωση ενέργειας (kWh/kg)
 Διαφορά κατανάλωσης
A
C ≤ 0,19
X
B
0,19 < C ≤ 0,23
X + 21%
C
0,23 < C ≤ 0,27
X + 42%
D
0,27 < C ≤ 0,31
X + 63%
E
0,31 < C ≤ 0,35
X + 84%
F
0,35 < C ≤ 0,39
X + 105%
G
C > 0,39
> X + 105%
  

Για τα πλυντήρια η κλίμακα ενεργειακής απόδοσης υπολογίζεται με βάση έναν κύκλο πλύσης για βαμβακερά στους 60°C, με το μέγιστο δυνατό φορτίο το οποίο συνήθως αντιστοιχεί σε 6kg.


O δείκτης ενεργειακής απόδοσης εκφράζεται σε kWh/kg πλύσης.


Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην ενεργειακή κατανάλωση του πλυντηρίου ρούχων είναι:

· Χωρητικότητα συσκευής


· Επιλογή πλύσης μισού φορτίου


· Λειτουργία οικονομικών προγραμμάτων (ECO)


· Δυνατότητα σύνδεσης με κρύο και ζεστό νερό


· Ταχύτητα περιστροφής


· Σύστημα ζύγισης ρούχων


· Ψηφιακός προγραμματισμός (μεγαλύτερη ευελιξία)


· Υλικό κατασκευής περιστροφικού τυμπάνου (σμάλτο, ίνες, ανοξείδωτος χάλυβας, μίγμα από ανοξείδωτο χάλυβα και ίνες)


Οι συσκευές που έχουν σύστημα ζύγισης ρούχων, προσαρμόζουν το φορτίο στο αντίστοιχο πρόγραμμα πλύσης και εξοικονομούν ενέργεια, νερό και απορρυπαντικό.

 Οι συσκευές με δυνατότητα ψηφιακού προγραμματισμού λειτουργίας, επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στη ρύθμιση των παραμέτρων πλύσης, μειώνοντας έτσι το χρόνο πλύσης, εξοικονομώντας ενέργεια και νερό. Τα οικονομικά προγράμματα σχετίζονται συνήθως με χαμηλότερες θερμοκρασίες πλύσης μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση του νερού.


Σε περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητη η πλύση χωρίς να έχει γεμίσει ο κάδος του πλυντηρίου, η επιλογή πλύσης μισού φορτίου προσφέρει αντίστοιχη εξοικονόμηση.

 Γενικά ωστόσο, θα πρέπει να προτιμάται πλύση με γεμάτο πλυντήριο καθώς καταναλώνεται λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, νερό και απορρυπαντικό, από ότι καταναλώνεται σε δύο οικονομικά πλυσίματα.


Οι συσκευές που παρέχουν δυνατότητα σύνδεσης με ζεστό νερό επιτρέπουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας αφού η θέρμανση νερού αντιστοιχεί περίπου στο 80-90% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Σημαντική εξοικονόμηση επιτυγχάνεται βέβαια, στην περίπτωση σύνδεσης με ηλιακό θερμοσίφωνα.


Γενικά, όσο ελαφρύτερος είναι ο κάδος τόσο λιγότερη ενέργεια απαιτείται για την περιστροφή του. Ωστόσο, το υλικό κατασκευής είναι αυτό που κατά κύριο λόγο επηρεάζει το βάρος του και την αντίστασή του στην περιστροφή. Τα πλέον συνηθισμένα υλικά κατασκευής είναι

σμάλτο – χαμηλότερο κόστος, μειωμένη αντοχή σε χημικές αντιδράσεις κατά τον καθαρισμό των ρούχων
ίνες - ελαφρύ υλικό, με μέγιστη αντοχή στις χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα κατά την πλύση, μειονεκτεί όμως ως προς την αντοχή στη μηχανική καταπόνηση

ανοξείδωτος χάλυβας - μεγάλη αντοχή στις χημικές αντιδράσεις κατά την πλύση, μειονεκτεί όμως σε σχέση με το βάρος της συσκευής καθώς το υλικό αυτό το αυξάνει σημαντικά

μίγμα από ανοξείδωτο χάλυβα και ίνες – συνδυάζει τη μηχανική αντοχή του χάλυβα και το χαμηλότερο συνολικό βάρος της συσκευής, λόγω αντικατάστασης μέρους του χάλυβα στον κάδο πλύσης με ίνες


Τέλος, σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα περιστροφής, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται. Στην περίπτωση που τα ρούχα στεγνώνονται με φυσικό τρόπο είναι προτιμότερο να επιλέγεται πλυντήριο με χαμηλή ταχύτητα περιστροφής. Ωστόσο, αν τα ρούχα στεγνώνονται σε στεγνωτήριο, η μεγαλύτερη ταχύτητα περιστροφής μειώνει την ενέργεια που απαιτείται στη συνέχεια για το στέγνωμα. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται αποδοτικότερη η επιλογή πλυντηρίου υψηλής ταχύτητας περιστροφής.


Οι δείκτες ενεργειακής απόδοσης και απόδοσης περιδίνησης στεγνώματος για τα πλυντήρια ρούχων, σύμφωνα με την ταξινόμηση στη νέα Κοινοτική Οδηγία φαίνονται στους παρακάτω πίνακες.

Συμβουλές ορθής χρήσης πλυντηρίου ρούχων


Όπως ήδη αναφέρθηκε, η πραγματική κατανάλωση ενέργειας μπορεί να διαφέρει αρκετά από την τιμή που αναγράφεται στο ενεργειακό σήμα, ανάλογα με τη χρήση της συσκευής. Μερικές συμβουλές για την αποδοτικότερη χρήση της συσκευής, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια, νερό και απορρυπαντικό είναι οι εξής:

· Προτιμείστε οικονομικό πρόγραμμα πλύσης

· Επιλέξτε χαμηλότερη θερμοκρασία (30 - 40°C για χρωματιστά, 50 - 60°C για λευκά ρούχα). Με πλύση σε 40°C αντί 60°C μειώνετε το κόστος πλύσης κατά 35%

· Xρησιμοποιείστε το πλυντήριο μόνο όταν είναι γεμάτο, έτσι καταναλώνει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, νερό και απορρυπαντικό, από ότι δύο οικονομικά πλυσίματα


· Επιλέξτε πρόγραμμα μικρής διάρκειας για ρούχα λίγο λερωμένα


· Επιλέξτε απορρυπαντικό νέας γενιάς που είναι αποτελεσματικό και στις χαμηλές θερμοκρασίες

· Χρησιμοποιείτε πρόγραμμα με πρόπλυση μόνο όταν είναι απαραίτητο
Προγραμματίστε την πλύση σας τις ώρες με μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος
Διατηρείτε το φίλτρο της συσκευής καθαρό

Εφαρμόζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, για να εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό και για την καλή λειτουργία της συσκευής.

Συμβουλές για βέλτιστη επιλογή πλυντηρίου ρούχων
Επιλέγετε πλυντήριο υψηλής ενεργειακής κατηγορίας Α ή Α+ και με απόδοση πλύσης/στύψης A. Συγκρίνετε την κατανάλωση ενέργειας και νερού καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ κατασκευαστών

Προτιμάτε πλυντήριο με διπλή παροχή νερού, εάν υπάρχει διαθέσιμος ηλιακός θερμοσίφωνας
Οι συσκευές με εμπρόσθια φόρτωση (οριζόντιο άξονα περιστροφής κάδου) καταναλώνουν λιγότερο νερό, από αυτές με κάθετο άξονα.

Πλυντήρια με σύστημα Fuzzy logic για αυτόματο ζύγισμα ρούχων προσαρμόζουν ανάλογα την κατανάλωση ενέργειας και νερού για μέγιστη οικονομία.
Συσκευές με ταχύτερη περιστροφή επιτυγχάνουν μεγαλύτερη μείωση της υγρασίας και μειώνουν την ενέργεια που θα χρειαστεί για στέγνωμα.

Επιλέγετε πλυντήριο με αρκετά προγράμματα πλύσης (με επιλογή θερμοκρασίας) και επιλογή «οικονομικού» προγράμματος. Μια πλύση με ζεστό νερό κοστίζει 5-10 φορές περισσότερο από μια πλύση με κρύο.

στήν επομενη αναρτηση θα ασχοληθω με τις  συσκευές  ψύξης