Πώς να φροντίσετε σωστά τη μπαταρία του επαναφορτιζόμενο σας Πώς να φροντίσετε σωστά τη μπαταρία του επαναφορτιζόμενο σας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Πώς να φροντίσετε σωστά τη μπαταρία του επαναφορτιζόμενο σας


 
Τα επαναφορτιζόμενα εργαλεία μπαταρίας είναι βολικά, φορητά και έτοιμα για χρήση ανά πάσα στιγμή.

 Οι μπαταρίες τους αντέχουν για αρκετά χρόνια και με κατάλληλη φροντίδα και αποθήκευση, μπορείτε να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και της επένδυσής σας.

Παρακάτω θα δούμε τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφεύγετε για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις μπαταρίες σας.


Τι να κάνετε

  • Κρατήστε τις μπαταρίες φορτισμένες:  Επαναφορτίστε τις μπαταρίες των εργαλείων σας αμέσως μόλις παρατηρήσετε πτώση στην ισχύ.  Οι πιο πολλές μπαταρίες διαρκούν περισσότερο αν φορτίζονται όταν φτάσουν στο 70% της ενέργειάς τους.  Ακόμα και οι μπαταρίες NiCd (αυτές, δηλαδή, με το επονομαζόμενο «φαινόμενο μνήμης») χρειάζεται να ξεφορτίζονται εντελώς περίπου μία φορά το μήνα για να διατηρήσουν τη μνήμη φόρτισής τους.

  • Χρησιμοποιείτε τις μπαταρίες συχνά:  Η διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας μειώνεται όσο δε χρησιμοποιείται, γι’ αυτό δώστε λίγη δράση στα εργαλεία σας!  Αν πρόκειται να χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο σπάνια, ίσως είναι καλύτερα να σκεφτείτε να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό εργαλείο ή να προγραμματίζετε να φορτίζετε τη μπαταρία του εργαλείου ακριβώς πριν την αρχή μιας εργασίας.
  • Φορτίστε πλήρως την μπαταρία:  Φροντίστε να αφήσετε τη μπαταρία στο ρεύμα μέχρι να φορτίσει εντελώς.  Οι περισσότεροι φορτιστές έχουν μια ένδειξη που σας ενημερώνει πότε η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη.
  • Κρατήστε την μπαταρία σε δροσερό και ξηρό μέρος:  Οι μπαταρίες θα κρατήσουν περισσότερο αν αποθηκεύονται σε δροσερό και ξηρό μέρος.  Δεν είναι, όμως, απαραίτητο να αποθηκεύετε τις μπαταρίες σας στο ψυγείο.
  • Αποθηκεύετε τη μπαταρία σωστά:  Αποθηκεύετε τις μπαταρίες σας στη θήκη του κατασκευαστή ή σε μια θήκη με προστασία.  Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το πλαστικό κάλυμμα που είχε η μπαταρία εξαρχής για να αποφύγετε βραχυκυκλώματα και να προστατέψετε τους ακροδέκτες της από θραύση και υγρασία.
  • Να έχετε πάντα μια εφεδρική μπαταρία:  Είναι καλή ιδέα να έχετε μια δεύτερη μπαταρία διαθέσιμη και φορτισμένη για το επαναφορτιζόμενο εργαλείο σας, έτσι ώστε να μπορείτε να την αλλάξετε στη μέση της εργασίας σας.
  • Προστατέψτε την μπαταρία:  Να είστε προσεκτικοί με τις μπαταρίες.  Δε θα δουλεύουν αν έχουν υποστεί βλάβη ή είναι σπασμένες.
  • Ρυθμίστε σωστά το εργαλείο:  Σιγουρευτείτε ότι έχετε κάνει τις σωστές ρυθμίσεις στο εργαλείο σας ανάλογα με την εργασία.  Για παράδειγμα, ρυθμίσεις υψηλότερης ταχύτητας απ’ ότι χρειάζεται στο δράπανο μπορεί να ρίξουν γρήγορα την μπαταρία, ενώ μια πιο αργή ταχύτητα θα κρατήσει τη μπαταρία περισσότερο χρόνο.

Τι να αποφεύγετε

  • Μην εξαντλείτε τελείως την μπαταρία:  Το να αφήνετε την μπαταρία να αδειάσει εντελώς μπορεί να βλάψει μόνιμα τους πόλους και να μειώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.  Αντίθετα, επαναφορτίστε την μπαταρία αμέσως μόλις το εργαλείο σας αρχίσει να χάνει ισχύ.  Ποτέ να μην αφήνετε την μπαταρία να αδειάσει, εκτός αν έχετε μια μπαταρία NiCd που δείχνει μειωμένη ικανότητα λόγω του φαινομένου μνήμης.
  • Μην ξεχνάτε την μπαταρία στο φορτιστή:  Εκτός αν οι οδηγίες του εργαλείου σας λένε συγκεκριμένα να αποθηκεύετε την μπαταρία πάνω στο φορτιστή, σιγουρευτείτε ότι την αποσυνδέετε αφού έχει τελειώσει η φόρτιση.  Η υπερφόρτιση μπορεί να βλάψει μια μπαταρία και να μειώσει τη διάρκεια ζωής της και δεν κλείνουν αυτόματα όλοι οι φορτιστές.
  • Μην υπερθερμαίνετε την μπαταρία:  Η θερμότητα είναι κίνδυνος θάνατος για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την έκρηξή τους.  Αν η μπαταρία είναι ζεστή όταν την αγγίζετε, αφήστε τη να κρυώσει πριν τη φορτίσετε ή τη χρησιμοποιήσετε.  Μην αποθηκεύετε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες σε ζεστά μέρη, όπως σε ένα αυτοκίνητο, στη σοφίτα ή αλλού.
  • Μη βρέχετε την μπαταρία:  Μην εκθέτετε τα εργαλεία μπαταρίας (όπως και τα ηλεκτρικά) ή τις μπαταρίες σε νερό.  Σκουπίστε άμεσα όποια υγρασία στο εργαλείο ή την μπαταρία.