Συμβουλές του ηλεκτρικού φούρνου -εστιες Συμβουλές του ηλεκτρικού φούρνου -εστιες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Συμβουλές του ηλεκτρικού φούρνου -εστιες

Ηλεκτρικοί φούρνοι 

   

Κατανάλωση ενέργειας

 Η ηλεκτρική αντίσταση, η οποία θερμαίνεται  κατά τη λειτουργία του φούρνου, του  "grill" και του αυτοκαθαρισμού ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της  ενεργειακής κατανάλωσης ενός ηλεκτρικού φούρνου. Κατανάλωση ενέργειας, αλλά σε μικρότερο βαθμό, οφείλεται και στη χρήση αερόθερμου και λαμπτήρα φωτισμού.

 
 Ο αυτοκαθαρισμός του φούρνου επιτυγχάνεται με θέρμανση του για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων φαγητού που έχουν παραμείνει στο εσωτερικό του. Η λειτουργία αυτή συνεπώς αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας. Γενικά όμως, οι φούρνοι τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτουν αυτή τη λειτουργία είναι κατασκευασμένοι με καλύτερη μόνωση που τους καθιστά περισσότερο ενεργειακά αποδοτικούς. 
 Παρόλο που η χρήση αερόθερμου και ο εσωτερικός λαμπτήρας καταναλώνουν, συγκριτικά, λιγότερη ενέργεια, μπορούν να συνεισφέρουν σε ένα βαθμό στην εξοικονόμηση ενέργειας. Το αερόθερμο επιτρέπει ενιαία κατανομή θερμότητας σε όλο τον φούρνο με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος ψησίματος. Ο λαμπτήρας επιτρέπει τον τακτικό έλεγχο της πορείας ψησίματος του φαγητού χωρίς να είναι απαραίτητο να ανοίξει ο χρήστης την πόρτα του φούρνου, κίνηση η οποία συνεπάγεται μεγάλη απώλεια θερμότητας. 
 Οι ηλεκτρικοί φούρνοι, ανάλογα με τη χωρητικότητά τους, κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες: 
        Μικρός φούρνος: 12 L ≤ χωρητικότητα φούρνου < 35 L
        Μεσαίου μεγέθους φούρνος: 35 L ≤ χωρητικότητα φούρνου < 65 L
        Μεγάλος φούρνος: χωρητικότητα φούρνου ≥ 65 L.
 Ο πίνακας 9 παρουσιάζει την κατανάλωση ενέργειας ενός φούρνου ανάλογα με την ενεργειακή κλάση του. 
 Πίνακας 9: Κατανάλωση ενέργειας ανά κλάση
Κλάση
Κατανάλωση ενέργειας
A
X
B
X + 26%
C
X + 52%
D
X + 78%
E
X + 104%
F
X + 131%
G
> X + 131%

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 Τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά για την καλή λειτουργία ενός ηλεκτρικού φούρνου, τα οποία επηρεάζουν την ενεργειακή κατανάλωση της συσκευής είναι η ποιότητα της μόνωσης και τα υλικά κατασκευής του εσωτερικού χώρου του φούρνου. Επίσης οι παρακάτω λειτουργίες μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας:
        Αερόθερμο: παρέχει καλύτερη κατανομή θερμότητας, επιτρέποντας τη χρήση όλου του εσωτερικού χώρου και παράλληλο ψήσιμο περισσότερων φαγητών, περιορίζοντας έτσι το χρόνο λειτουργίας του φούρνου
        Λαμπτήρας (ο οποίος μπορεί να είναι είτε ανοικτός είτε κλειστός) με χρονοδιακόπτη: επιτρέπει την παρακολούθηση του ψησίματος χωρίς το άνοιγμα της πόρτας, ώστε να αποφευχθούν σημαντικές απώλειες θερμότητας
        Θερμική μόνωση και αεροστεγές κλείσιμο πόρτας

Συμβουλές ορθής χρήσης ηλεκτρικού φούρνου και ηλεκτρικής κουζίνας

 •        Ελέγχετε την καλή εφαρμογή της πόρτας του φούρνου. Μην την ανοιγοκλείνετε άσκοπα. Κάθε φορά που την ανοίγετε η θερμοκρασία θαλάμου μειώνεται ως και 10°C
        Ξεπαγώστε καλά το φαγητό πριν το μαγείρεμα
        Όταν χρησιμοποιείτε το φούρνο μαγειρέψτε ταυτόχρονα περισσότερα φαγητά
        Η χρήση ζεστού αέρα στον φούρνο είναι προτιμότερη από την προθέρμανση
        Κλείνετε την εστία ή το φούρνο της κουζίνας λίγο πριν τελειώσετε το μαγείρεμα
        Χρησιμοποιείστε σκεύη με επίπεδη βάση και καλή επαφή με τις εστίες. Φροντίστε να έχουν την ίδια διάμετρο, όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 cm  μικρότερη από την εστία καταναλώνετε 20-30% περισσότερο ρεύμα
        Χρήση κεραμικών ή γυάλινων σκευών  που επιτρέπουν τη μείωση της θερμοκρασία ψησίματος κατά περίπου 25 °C
        Χρησιμοποιείστε χύτρα ταχύτητας. Εξοικονομείτε έως 60% ηλεκτρική ενέργεια και 80% χρόνο
        Μην βράζετε μεγαλύτερη ποσότητα νερού από αυτήν που χρειάζεστε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της
        Προτιμήστε το φούρνο μικροκυμάτων για ζέσταμα μικρών ποσοτήτων καθώς χρησιμοποιεί 70-90% λιγότερη ενέργεια. Χρησιμοποιήστε το βραστήρα για να ζεστάνετε νερό, την τοστιέρα αντί το γκριλ

Συμβουλές για βέλτιστη επιλογή ηλεκτρικού φούρνου και ηλεκτρικής κουζίνας

 •        Επιλέξτε κουζίνα με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος (υπάρχουν διαφορές μέχρι και 25% μεταξύ συσκευών ίδιου τύπου).
        Προτιμήστε φούρνο θερμού αέρα. Είναι πιο αποδοτικός, καθώς ο θερμός αέρας που κυκλοφορεί μειώνει την απαιτούμενη θερμοκρασία και χρόνο μαγειρέματος. Δεν χρειάζεται προθέρμανση και ψήνει περισσότερα φαγητά ταυτόχρονα. Κατά μέσο όρο μειώνει την απαιτούμενη ενέργεια έως και 20%.
        Οι συσκευές με αυτοκαθαριζόμενο φούρνο είναι πιο αποδοτικές. Όμως αν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία αυτή πάνω από μια φορά το μήνα θα καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια από αυτήν που εξοικονομείτε.
        Φροντίστε η κουζίνα να έχει εστίες με αυτόματο θερμοστάτη.

  
        Οι κεραμικές εστίες είναι πιο αποδοτικές από τις κοινές, ενώ οι επαγωγικές εστίες αποτελούν την πιο αποδοτική λύση. Σας επιτρέπουν να καταναλώνετε 40% λιγότερη ενέργεια εφόσον χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα σκεύη.