Οι Συμπιεστές ψυκτικών συστημάτων Οι Συμπιεστές ψυκτικών συστημάτων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Οι Συμπιεστές ψυκτικών συστημάτων


 
Ένα κλιματιστικό λειτουργεί παρόμοια με ένα ψυγείο.

Το ψυκτικό κυκλοφορεί μέσα στο σύστημα ενώ αλλάζει η μορφή του ή η κατάσταση του. Τέσσερα είναι τα στάδια στον "κύκλο του ψυκτικού"

1. Ο συμπιεστής που κάνει το ψυκτικό να κυκλοφορεί μέσα στο σύστημα είναι η καρδιά του κλιματιστικού. Πριν περάσει απο το συμπιεστή, το ψυκτικό είναι σε αέρια μορφή με χαμηλή πίεση. Λόγω του συμπιεστή αυξάνει η πίεση του αερίου, θερμαίνεται και ρέει προς τον συμπυκνωτή.



2. Στον συμπυκνωτή το υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας αέριο απελευθερώνει τη θερμότητα του στον αέρα του εξωτερικού χώρου και μετατρέπεται σε υγρό υψηλής πίεσης που υποψύχεται.

3. Το ψυκτικό υψηλής πίεσης περνάει απο τη βαλβίδα επέκτασης, η οποία μειώνει τη πίεση και έτσι η θερμοκρασία γίνεται χαμηλότερη απο τη θερμοκρασία του χώρου που ψύχεται. Με τον τρόπο αυτό έχουμε κρύο ψυκτικό υγρό χαμηλής πίεσης.

4. Το χαμηλής πίεσης ψυκτικό ρέει προς τον εξατμιστή όπου απορροφά θερμότητα απο τον αέρα του εσωτερικού χώρου, εξατμίζοντας την και μετατρέπεται σε αέριο χαμηλής πίεσης. Το αέριο επιστρέφει στον συμπιεστή και ο κύκλος επαναλαμβάνεται απο την αρχή.

Συμπιεστές
   
Το πρώτο σημείο από τα τέσσερα βασικά σημεία του κύκλου ψύξης είναι ο συμπιεστής. Το κεφάλαιο των συμπιεστών είναι πολύ μεγάλο και με την πρόοδο της τεχνολογίας αναπτύσσετε συνεχώς.

Εμείς λοιπόν δεν θα ασχοληθούμε σε αυτό το κεφάλαιο με τον τρόπο κατασκευής και την λειτουργία τους αλλά με τον ρόλο τους στο ψυκτικό κύκλωμα και τον τρόπο κίνησής τους.
   
 Ο συμπιεστής στον ψυκτικό κύκλο είναι το σημείο στο οποίο δημιουργείται η κίνηση του ψυκτικού ρευστού

.Σκοπός του λοιπόν στον ψυκτικό κύκλο είναι η δημιουργία ροής του ψυκτικού ρευστού.Οι συμπιεστές των ψυκτικών κυκλωμάτων είναι συμπιεστές αερίων. Ετσι λοιπόν έχουμε την είσοδο του συμπιεστού (αναρρόφηση) το χώρο συμπίεσης και την έξοδο του συμπιεστού (κατάθλιψη). Ο συμπιεστής αναρροφά αέριο χαμηλής πίεσης και καταθλιβει αέριο υψηλής θερμοκρασίας και υψηλής πίεσης .
 Οι συμπιεστές που χρησιμοποιούνται στα ψυκτικά κυκλώματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ως προς το τρόπο κίνησης τους

      1) Κλειστού τύπου ή ερμητικοί

Συμπιεστής και κινητήρας είναι στο ίδιο κέλυφος σφραγισμένοι και δεν μπορούμε να επέμβουμε για καμία εσωτερική επισκευή

2) Ημίκλειστου τύπου
 

Συμπιεστής και κινητήρας είναι στο ίδιο κέλυφος αλλά ανοίγει και μπορούμε να επέμβουμε για οποιαδήποτε εσωτερική επισκευή

   3) Ανοικτού τύπου

Συμπιεστής και κινητήρας βρίσκονται σε διαφορετικά κελύφη και μεταφέρουν την κίνηση είτε με ιμάντες είτε με ομοαξωνικό κομπλέρ και μπορούμε να επέμβουμε για οποιαδήποτε εσωτερική επισκευή στο κάθε ένα ξεχώριστά.




 ΣΥΜΠΙΕΣΤΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ 
by konstergiou