Οι μεταλλικές σχάρες για την τοποθέτηση ηλεκτρικών καλωδίων Οι μεταλλικές σχάρες για την τοποθέτηση ηλεκτρικών καλωδίων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Οι μεταλλικές σχάρες για την τοποθέτηση ηλεκτρικών καλωδίων


   


Η μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις επιτυγχάνεται μέσω των δικτύων καλωδίων.
 
 Ο τρόπος με τον οποίο είναι εγκατεστημένα είναι υπόγειος, υπέργειος ή εναέριος και ως επί το πλείστον είναι προστατευμένα από πλαστικούς ή γαλβανισμένους σωλήνες ή από σχάρες όδευσης καλωδίων.



 



Με τον τρόπο αυτό οι φορείς οδήγησης των καλωδίων προστατεύουν τα καλώδια από τις ποικίλες μηχανικές καταπονήσεις των διαφόρων εγκαταστάσεων και από την άλλη προστατεύουν τους ανθρώπους από την επαφή τους με τα καλώδια.

Κατά την εκτέλεση μεγάλων δημόσιων έργων εγκαθίστανται δίκτυα καλωδίων, τα οποία αφορούν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα είναι δίκτυα μέσης ή υψηλής τάσης. Τα καλώδια στα δίκτυα αυτά οδεύουν είτε υπόγεια είτε εναέρια, για λόγους ασφαλείας ενώ στις εξωτερικές εγκαταστάσεις δεν χρησιμοποιούνται σχάρες.
 
Στις βιομηχανικές μονάδες διάφορα καλώδια –είτε τροφοδοσίας είτε σημάτων– μπορούν να είναι εγκατεστημένα όχι μόνο σε εσωτερικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε υπαίθριες.

 Οι τρόποι εγκατάστασης αλλά και οι φορείς οδήγησης και προστασίας των καλωδίων ποικίλλουν αντίστοιχα.
 Με την υπαίθρια όδευση των καλωδίων, επιτυγχάνεται υπόγεια όδευση είτε γυμνού καλωδίου σκεπασμένου με άμμο και υγιή μπάζα είτε καλωδίου προστατευμένου από πλαστικό σωλήνα.
 Μπορούμε επίσης να έχουμε επιδαπέδια όδευση του καλωδίου, όταν αυτό είναι εγκατεστημένο εντός γαλβανισμένου σωλήνα. Μπορούμε ωστόσο να έχουμε και όδευση καλωδίου επί μεταλλικής σχάρας –σε εσωτερική, σε υπαίθρια ή σε υπόγεια εγκατάσταση– είτε επίγεια και εναέρια.

Διάτρητα πλαίσια
 
Οι σχάρες είναι ορθογώνια μεταλλικά πλαίσια, τα οποία είναι «διάτρητα», καθώς φέρουν ρομβοειδείς οπές ομοιόμορφα κατανεμημένες καθ’ όλο το μήκος και πλάτος τους. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για στραντζαρισμένη λαμαρίνα με ομοιόμορφη διάτρηση.
 
Το πλάτος, το βάθος και το πάχος του ελάσματος είναι τα βασικά κατασκευαστικά στοιχεία των σχαρών. Η τυποποίηση του πλάτους του ελάσματος στους διάφορους τύπους σχαρών ξεκινάει από 50 χιλιοστά, συνεχίζει στα 75 και στα 100 χιλιοστά και κατόπιν αυξάνεται ανά 50 χιλιοστά μέχρι τα 650 χιλιοστά. Η τυποποίηση του βάθους (ή ύψους) των σχαρών περιλαμβάνει τα 35, 50, 65, 75, 100 και 110 χιλιοστά.

 Η τυποποίηση του πάχους του ελάσματος περιλαμβάνει τα 0,70, 0,80, 1, 1,25, 1,50 και 2 χιλιοστά.

Επιλογή συνδυασμού

Κατασκευαστικοί λόγοι επιβάλλουν την επιλογή του κατάλληλου συνδυασμού των παραπάνω παραμέτρων.

Για παράδειγμα, στις χαμηλές σχάρες που έχουν ύψος 50 χιλιοστά (στα μικρότερα συγκριτικά πλάτη από 50 ως 250 χιλιοστά), το εύρος του επιλεγόμενου πάχους ελάσματος ξεκινάει από τα 0,70 χιλιοστά και φτάνει μέχρι τα 1,50 χιλιοστά.

 Για τα ίδια πλάτη, αν αυξηθεί το ύψος σε 75 χιλιοστά, το επιλεγόμενο πάχος κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,50 χιλιοστών. Αν το ύψος φτάσει τα 100 χιλιοστά, το πάχος του ελάσματος για τα ίδια πλάτη περιορίζεται σε ένα μικρό εύρος μεταξύ 1,25 και 1,50 χιλιοστών.

 Από την άλλη πλευρά, πάχη των 2 χιλιοστών δεν επιλέγονται σε σχάρες με πλάτος μικρότερο των 300 χιλιοστών, ανεξάρτητα από το ύψος της σχάρας. Ο παραπάνω συνδυασμός των βασικών κατασκευαστικών παραμέτρων επιλέγεται για λόγους στατικής επάρκειας της σχάρας.
 Να σημειωθεί ότι οι σχάρες οφείλουν να φέρουν ένα συγκεκριμένο βάρος ανά μέτρο καλωδίου και ότι τα διάφορα καλώδια έχουν διαφορετικά βάρη ανά μέτρο μήκους.

Παράμετροι αντοχής
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο πιο καθοριστικές παράμετροι για την αντοχή των σχαρών είναι το ύψος της σχάρας και το πάχος του ελάσματος.

 Η βάση της σχάρας επί της οποίας εφάπτεται το καλώδιο καθορίζει τη ροπή κάμψης του συνολικού μεταλλικού πλαισίου (που συνιστά τη σχάρα) σε μικρότερο βαθμό από τις κάθετες πλευρές της σχάρας. Αυτό όμως που επηρεάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την αντοχή της σχάρας, είναι το πάχος του ελάσματος

. Για σχάρα συγκεκριμένης γεωμετρίας, μια αύξηση του πάχους κατά 25% μπορεί να αυξήσει την αντοχή της σχάρας κατά πολύ περισσότερο, έως και 40%.

Κατανομή των οπών

Μια άλλη κατασκευαστική παράμετρος που έχει λειτουργική σημασία είναι η κατανομή των οπών, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο, τόσο στη στήριξη της σχάρας σε άλλα σταθερά σημεία της διάταξης όδευσης του καλωδίου, όσο και στη στερέωση των καλωδίων μέσα στη σχάρα.
 
Η ομοιόμορφη κατανομή των οπών συντελεί στο να συμπίπτουν οι οπές της σχάρας με αυτές της στήριξης, καθώς και στο να διαμορφώνεται μια αξονική γραμμή όδευσης του καλωδίου στη θέση της μεσοκαθέτου δύο κατά πλάτος διαταγμένων οπών της σχάρας.
Στις διατάξεις των σχαρών χρησιμοποιούνται –εκτός από τις περιγραφείσες διαμήκεις σχάρες– και άλλα εξαρτήματα αντίστοιχης κατασκευής, που είναι αντίστοιχα των εξαρτημάτων των δικτύων σωληνώσεων.

Χρησιμεύουν δηλαδή για τις αλλαγές κατεύθυνσης μιας γραμμής καλωδίου, αλλά και για τις πιθανές διακλαδώσεις μιας ομάδας καλωδίων που οδεύουν επί της σχάρας.

 
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί πως πάνω σε μια σχάρα μπορούν να οδεύουν πολλά καλώδια και σε ορισμένους χαρακτηριστικούς κόμβους του βιομηχανικού δικτύου καλωδίων· άλλα από αυτά να συνεχίζουν την ευθύγραμμη πορεία τους και άλλα να στρίβουν είτε δεξιά είτε αριστερά.
 
 Έτσι λοιπόν, στις διατάξεις σχαρών έχουμε γωνίες οριζόντιες που επιτρέπουν στροφή είτε 45 είτε 90 μοιρών, γωνίες κατακόρυφες των 90 μοιρών που μπορεί να έχουν διαμόρφωση εσωτερική ή εξωτερική, οριζόντια ταυ τριών
κατευθύνσεων, οριζόντιους σταυρούς τεσσάρων κατευθύνσεων και οριζόντιες συστολές.