Λαμπήρας από γραφένιο Λαμπήρας από γραφένιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Λαμπήρας από γραφένιο

    

Εξοικονομεί ενέργεια και διαρκεί περισσότερο από τις LED


Η λάμπα από γραφένιο, που εξοικονομεί ενέργεια κατά 10% σε σχέση με τις άλλες λάμπες διαρκείας, καθώς θα διαρκεί για περισσότερα χρόνια και θα κοστίζει το ίδιο ή λιγότερο από 
μια λάμπα τύπου LED, αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος.
Η λάμπα μοιάζει εξωτερικά με μια συμβατική λάμπα, αλλά είναι καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού, καθώς διαθέτει στο εσωτερικό της ένα νήμα πυράκτωσης καλυμμένο με ένα πολύ λεπτό στρώμα γραφένιου.


Αναπτύσσεται από τη βρετανική εταιρεία Graphene Lighting, που είναι συνδεδεμένη με το Πανεπιστήμιο του Μάνστεστερ, εκεί όπου το γραφένιο για πρώτη φορά δημιουργήθηκε από τους (νομπελίστες από το 2004 και Σερ πλέον) Κόστια Νοβοσέλφο και Αντρέ Γκάιμ.


Η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά τα εγκαίνια του εθνικού Ινστιτούτου Γραφένιου στο εν λόγω πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το BBC και την Indepedent
 Η Βρετανία θέλει να αποτελέσει ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στην τεχνολογία του γραφένιου, όπου παίζουν δυνατά χώρες όπως η Κίνα και η Ν. Κορέα.

Περισσότερες από 35 εταιρείες από διάφορα μέρη του κόσμου έχουν ήδη συνάψει συνεργασίες με το βρετανικό πανεπιστήμιο πάνω σε ερευνητικά προγράμματα για πρακτικές εφαρμογές του γραφένιου, από ρακέτες του τένις και πέδιλα του σκι έως «γέφυρες» για δόντια και μπαταρίες για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.


Τι είναι το Γραφένιο?


Το γραφένιο είναι επίπεδα από μονοστρωματικά άτομα άνθρακα καλά συσκευασμένα σε ένα δισδιάστατο (2D) πλέγμα κυψελών, και αποτελεί βασικό στοιχείο για την οικοδόμηση γραφιτικών υλικών όλων των διαστάσεων. Μπορεί να είναι κλεισμένο σε 0D φουλερένια, τυλιγμένο σε 1D νανοσωλήνες ή στοιβάζονται σε 3D γραφίτη.
   


Ένα σημαντικό βήμα προόδου στην επιστήμη του γραφενίου ήρθε όταν ο Andre Geim και ο Kostya Novoselov στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ κατάφεραν να εξάγουν μονοατομικού πάχους κρυσταλλίτες (γραφένιο) από ακατέργαστο γραφίτη το 2004.

Οι μοναδικές ηλεκτρονικές ιδιότητες του γραφενίου παράγουν μια απροσδόκητα μεγάλη αδιαφάνεια για μία ατομική μονή στρώση, με εκπληκτικά απλή τιμή: απορροφά ~ 2,3% του λευκού φωτός. Αυτό είναι συνέπεια της ασυνήθιστα χαμηλής ενέργειας της ηλεκτρονικής δομής του μονοστρωματικού γραφενίου το οποίο αναδυκνείει ηλεκτρόνια και οπές κωνικής ζώνης που συναντιούνται μεταξύ τους στο σημείο Dirac που είναι ποιοτικά διαφορετικό από τις πιο κοινές τετραγωνικές συμπαγείς ζώνες.
   


Το 2008 πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα που αποδεικνύει ότι το γραφένιο είναι το ισχυρότερο υλικό που υπάρχει στη φύση. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι το γραφένιο έχει αντοχή εφελκυσμού 100 φορές μεγαλύτερη από το ατσάλι.
   

Το γραφένιο είναι εντελώς διαφορετικό από τα περισσότερα συμβατικά τρισδιάστατα υλικά. Το φυσικό γραφένιο είναι ένα ημι-μέταλλο ή μηδενικού κενού ημιαγωγός.

Η σημαντικότητα του γραφενίου αναμφισβήτητα οφείλεται στις πολλαπλές τεχνολογικές εφαρμογές που μπορεί να έχει. Αυτές περιλαμβάνουν:
  • Διαφανές ηλεκτρόδιο σε Οργανικές Ηλεκτρονικές Διατάξεις
  • Μπαταρίες Λιθίου
  • Ηλεκτρονικά κυκλώματα
  • Αισθητήρες
  • Φακοί επαφής
  • Αεροδιαστημικά υλικά