Η βρώμικη & επικίνδυνη δουλειά, που δίνει ενέργεια στην Ελλάδα Η βρώμικη & επικίνδυνη δουλειά, που δίνει ενέργεια στην Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Η βρώμικη & επικίνδυνη δουλειά, που δίνει ενέργεια στην Ελλάδα

   
Η χρήση του λιγνίτη, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αποφέρει στην Ελλάδα τεράστια εξοικονόμηση συναλλάγματος (περίπου 1 δισ. δολάρια ετησίως). Ο λιγνίτης είναι καύσιμο στρατηγικής σημασίας για τη ΔΕΗ, γιατί έχει χαμηλό κόστος εξόρυξης, σταθερή και άμεσα ελέγξιμη τιμή και παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια στον ανεφοδιασμό καυσίμου. 
 Συγχρόνως, προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ελληνική περιφέρεια, ιδιαίτερα σε περιοχές που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Ο λιγνίτης έχει συντελέσει τα μέγιστα στην αύξηση του εθνικού προϊόντος.
Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που δουλεύουν καθημερινά στα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας δημοσίευσε η αμερικανική ιστοσελίδα Mashable.
. Πιο απλά, εκείνων που κάνουν τη «βρώμικη, επικίνδυνη δουλειά, που δίνει ενέργεια στην Ελλάδα», όπως είναι ο τίτλος της ιστοσελίδας Mashable, η οποία δημοσίευσε το φωτογραφικό αφιέρωμα.


Πρόκειται για το μεγαλύτερο αντίστοιχο κέντρο των Βαλκανίων. «Η εξόρυξη λιγνίτη είναι η βασική πηγή εργασίας στην περιοχή. Χιλιάδες άνθρωποι δουλεύουν σε σκληρές συνθήκες, εκτεθειμένη στην τέφρα, τη σκόνη και τα πυκνά σύννεφα καπνού. Το προσδόκιμο ζωής για έναν εργάτη στο κέντρο είναι τα 67 χρόνια, σε σύγκριση με το μέσο όρο των 80 ετών στην Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο Βασίλης Σαροσαβίδης, 55 ετών.
Ο 43χρονος Δαμιανός Καρακασίδης, δίπλα στους ιμάντες που μεταφέρουν την τέφρα από τη μονάδα παραγωγής, στην περιοχή ταφής.
Ο 40χρονος Αλέξανδρος Μούτος ελέγχει τους ιμάντες μεταφοράς.
  Εργάτες πραγματοποιούν εργασίες συντήρησης πάνω από έναν τεράστιο εκσκαφέα.
Ο Νίκος Σαλβαρίδης, 52 ετών, δίνει οδηγίες στον χειριστή του εκσκαφέα.
Το εγκαταλελειμμένο χωριό Χαραυγή. Οπως συνέβη και σε άλλα χωριά, μεταφέρθηκε για να επεκταθούν τα ορυχεία.
Ο βοσκός Γιάννης Ηλίας, 52 ετών, τελευταίος κάτοικος της Χαραυγής, με το σκύλο του, έξω από το σπίτι του.
Εσωτερικό σπιτιού που έχει εγκαταλειφθεί στη Χαραυγή. Το χωριό μεταφέρθηκε σε άλλη περιοχή όταν διαπιστώθηκε ότι εκεί υπήρχαν κοιτάσματα λιγνίτη.
Ο 45χρονος Σάκης Τακίδης, καθαρίζει το πρόσωπό του μετά από τη βάρδιά του
 Οι εργαζόμενοι να αφαιρέσετε τη λάσπη και λιγνίτη από τους ιμάντες στο εσωτερικό ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
  Ένας εργάτης βόλτες στην κορυφή ενός ηλεκτρικού ηλεκτροκίνητο όχημα στοίβαξης, στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

http://mashable.com/2014/11/12/lignite-greece/