Ρομποτική και Αυτοματισμός Ρομποτική και Αυτοματισμός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Ρομποτική και Αυτοματισμός


  


Οι τομείς του αυτοματισμού και της ρομποτικής συχνά συγχέονται.


 Αυτό συμβαίνει διότι πολλοί δεν κατανοούν πλήρως τις διαφορές μεταξύ ενός συστήματος αυτοματισμού και ενός ρομποτικού συστήματος

. Είναι εύκολο να ανακαλύψουμε τις διαφορές αν δούμε πως δουλεύει το καθένα από αυτά. Μια από τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ ενός αυτοματισμού και ενός ρομποτικού είναι το αν μια μηχανή είναι προγραμματισμένη να εκτελεί ένα συγκεκριμένο σετ εντολών-κινήσεων ή αν οι κινήσεις του μπορεί να τροποποιηθούν ή να αλλάξουν σειρά κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής τους.

   
Αν, για παράδειγμα, μια μηχανή λαμβάνει στοιχεία μέσω αισθητήρων από το περιβάλλον της, τότε η μηχανή μπορεί να αλλάξει τις κινήσεις της προκειμένου να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα.

 Επίσης, μια μηχανή μπορεί να “μάθει” από τα λάθη της, ενώ μια άλλη μπορεί να μην έχει αυτή τη δυνατότητα.



 Η ποσότητα και η πολυπλοκότητα των κινήσεων, μπορεί να είναι ακόμα μια διαφορά μεταξύ αυτοματισμού και ρομποτικού, με το ένα να είναι πιο γρήγορο και πιο πολύπλοκο.

Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά. 


Γενικά οι μηχανές μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να εκτελούν εντολές-κινήσεις, όπως για παράδειγμα η κίνηση ενός αντικειμένου ή η κόλληση ενός chip πάνω σε μια πλακέτα. Ένα σύστημα αυτοματισμού μπορεί να ακολουθήσει μόνο μια σειρά εντολών και εφόσον προγραμματιστεί δεν μπορεί να αλλάξει αυτή τη σειρά εκτέλεσης.

 Από την άλλη τα ρομπότ (ρομποτικά συστήματα) κατασκευάζονται ώστε να εκτελούν πολλές και διαφορετικές εργασίες με έναν προγραμματισμό, και μάλιστα αυτές οι εργασίες μπορούν να αλλάξουν σειρά ή να τροποποιηθούν προκειμένου να υπάρχει βέλτιστο αποτέλεσμα, χωρίς επανα-προγραμματισμό. 
Στα ρομποτ, μάλιστα, μπορεί να αλλάξει ακόμα και ο χρόνος εκτέλεσης μιας εργασίας, πέρα από τη σειρά της.

Μια μηχανή είτε είναι κομμάτι αυτοματισμού, είτε ρομποτικού συστήματος, έρχεται σε επαφή με ερεθίσματα από το περιβάλλον της.

 Μόνο, όμως, το ένα από τα δύο συστήματα θα αντιδράσει σε αυτά τα ερεθίσματα, και αυτό είναι το ρομποτικό. Το σύστημα αυτοματισμού δε θα αντιδράσει, ακόμα και αν ένα αντικείμενο μπλοκάρει τη λειτουργία του. 
Το σύστημα ακόμα και τότε θα προσπαθήσει να συνεχίσει την εργασία που έχει προγραμματιστεί. 
Τα ρομποτικά από την άλλη, από τη φύση τους αντιδρούν στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, έτσι ένα σωστά προγραμματισμένο ρομποτικό θα σταματήσει τη λειτουργία του σε περίπτωση που κάτι μπλοκάρει την κίνησή του ή θα προσπαθήσει να βρει εναλλακτικές κινήσεις προκειμένου να ολοκληρώσει την εργασία του.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence AI) είναι μια μέθοδος προγραμματισμού, κατά την οποία η μηχανή είναι ικανή να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον της και χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες ώστε να εκτελέσει με το βέλτιστο τρόπο τις λειτουργίες της.


 Καταλαβαίνουμε λοιπόν από τα παραπάνω, ότι τα συστήματα αυτοματισμού δε θα μπορούσαν να έχουν Τεχνητή Νοημοσύνη. 
  

Τα ρομποτικά από την άλλη όμως, μπορούν να κατασκευαστούν με Νοημοσύνη (έστω Τεχνητή), ώστε να μαθαίνουν από τα λάθη τους, ώστε να αυτο-διορθώνουν τις κινήσεις τους.
 Έτσι, αν για παράδειγμα, ένα ρομπότ χρειαστεί να κάνει τρεις διαφορετικές δοκιμές για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε την επόμενη φορά που θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση, θα δοκιμάσει κατευθείαν την τρίτη δοκιμή.



 


Τέλος, η ποσότητα των κινήσεων και το βεληνεκές ενός συστήματος αυτοματισμού και ενός ρομποτικού συστήματος, είναι πολύ διαφορετικά. 

Οι μηχανές με αυτοματισμό, είναι συνήθως φτιαγμένες για αργές και απλές κινήσεις, όπως για παράδειγμα οι βραχίονες που φαίνονται στην πρώτη φωτογραφία (οι οποίοι δουλεύουν σε μια αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής). 

Τα ρομποτικά από την άλλη, συνήθως δουλεύουν γρηγορότερα και μπορούν να κάνουν πιο πολύπλοκες κινήσεις και εργασίες, όπως το όχημα που φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία (το οποίο χρησιμοποιείται για να εξουδετερώνει βόμβες και εκτός από το περιβάλλον του αλληλεπιδρά και με απομακρυσμένο χρήστη).

Δείτε επίσης παρακάτω ένα Video γυρισμένο στο εργοστάσιο της TESLA στην Αμερική, στο οποίο φαίνεται η εκπληκτική συνεργασία Ανθρώπου - Αυτοματισμών και Ρομποτικής.