Η τεχνολογία LED σιην προστασία των σπηλαίων Η τεχνολογία LED σιην προστασία των σπηλαίων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Η τεχνολογία LED σιην προστασία των σπηλαίων

  

Η τουριστική αξιοποίηση του ίδιου και της περιοχής βλάπτει το σπήλαιο Βλυχάδας του Δυρού, δημιουργώντας μικρο χλωρίδα στους σταλαγμίτες.
  

Το πανέμορφο σπήλαιο δεν κινδυνεύει τόσο από τους επισκέπτες όσο από τον θερμό φωτισμό, αλλά και από τα λύματα των γύρω ξενοδοχείων και κατοικιών, που φθάνουν στο λιμναίο τμήμα του

Προξενείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται κυανοβακτήριο. Επίσης, στο νερό παρατηρούνται συγκεντρώσεις θειικών και νιτρικών ιόντων, από φυτοφάρμακα, λιπάσματα, απορρίμματα και απόβλητα ανθρώπων και ζώων. Αυτά ευνοούν την ανάπτυξη άλλων μικροοργανισμών που προξενούν βλάβες.

Φωτισμός εξοικονόμησης ενέργειας LED θα χρησιμοποιηθεί για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του σπηλαίου Βλυχάδας, στον Διρό Λακωνίας, όπου έχει αναπτυχθεί μικροχλωρίδα τόσο στους σταλαγμίτες όσο και στον πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο.
  

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, Ανδρέας Ντάρλας, κύριο πρόβλημα του σπηλαίου σήμερα αποτελεί η χρήση παλαιωμένου τύπου φωτισμού που εκπέμπει θερμότητα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροχλωρίδας (πρασινάδας) στους σταλαγμίτες, που βλάπτει το σπήλαιο όχι μόνο οπτικά, αλλά και άμεσα.

Σύμφωνα με τους μελετητές, η τουριστική αξιοποίηση θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, όπως με τη χρήση κατάλληλων υλικών που θα συμβάλουν τόσο στην ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης όσο και στην ασφάλεια των επισκεπτών. 
Κυρίως όμως, θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες πηγές φωτισμού, που θα αποτρέπουν την ανάπτυξη της λεγόμενης φωτοσυνθετικής μικρο χλωρίδας.

   
προβολέας led για φωτισμό
 σπηλαίων
Η μελέτη που εγκρίθηκε από την αρμόδια εφορεία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση του υπάρχοντος φωτισμού με ειδικούς λαμπτήρες τύπου LED χαμηλής ισχύος (ή ειδικοί μονοχρωματικοί λαμπτήρες, όπου είναι αναγκαίο), 
 η τοποθέτηση φωτοκύτταρων διακοπής φωτισμού ανάδειξης
 και η εγκατάσταση μόνιμων συστημάτων που θα καταγράφουν και θα παρακολουθούν τις κλιματικές παραμέτρους, αλλά και τη φωτοσυνθετική μικρο χλωρίδα.
Όσο για την υπάρχουσα πρασινάδα, προτάθηκε ο περιορισμός της με τη χρήση αντλιών χαμηλής πίεσης νερού και επιλεγμένου χημικού σκευάσματος, εργασία την οποία θα βοηθήσουν οι πλωτές εξέδρες που θα τοποθετηθούν στο λιμναίο τουριστικό τμήμα και η χρήση διχτυών με πολύ μικρό μάτι για τη συγκράτηση των παραπροϊόντων καθαρισμού.
Λίγα λόγια για την ιστορία του σπηλαίου
Το σπήλαιο βρίσκεται στον κόλπο του Δυρού στη Μάνη, με χερσαίο (300 μ.) και ενάλιο τμήμα (3.100 μ.), όπου η ξενάγηση γίνεται με βάρκες. Διατρέχεται από υπόγειο ποταμό που χύνεται στη θάλασσα, ενώ μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί οστά από διάφορα ζώα, όπως ιπποπόταμοι, πάνθηρες, ύαινες, λιοντάρια και ελάφια, ενώ έχει εντοπιστεί και προϊστορική κεραμική.
Η φυσική του είσοδος έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Σε παλαιότερες εποχές το σπήλαιο είχε και άλλες εισόδους οι οποίες σταδιακά έκλεισαν. Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινα, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Κοντά στην φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί προϊστορική κεραμική που υποδηλώνει την ανθρώπινη παρουσία.

Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Το νερό μέσα είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14 C, ενώ του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19 C.