Τα είδη και τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού λάμπτήρα Τα είδη και τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού λάμπτήρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Τα είδη και τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού λάμπτήρα

Οι λαμπες φωτισμού είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας εδώ και 140 σχεδόν χρόνια
.Ξεκίνησαν με τις απλές λάμπες πυρακτώσεως το 1879 αλλά πλέον υπάρχουν δεκάδες τύποι και αρκετά διαφορετικά είδη λάμπας.


Λίγα λόγια για τη ιστορία των λαμπών
Αν και η ανακάλυψη της ηλεκτρικής λάμπας επίσημα έγινε το 1879 από τον Τόμας Έντισον,υπήρχαν δεκάδες εφευρέτες που προηγήθηκαν.Η πρώτη ανακάλυψη του ηλεκτρικού φωτός έγινε το 1802 και ακολούθησαν αρκετές άλλες έπειτα,αλλά καμία δε κατάφερε να γίνει εμπορική.
Η πρώτη λοιπόν ολοκληρωμένη ηλεκτρική λάμπα έγινε το 1879 από τον Τόμας Έντισον που αγόρασε ήδη υπάρχουσες πατέντες και τις εξέλιξε ώστε να μπορούν να γίνουν εμπορικές.



Χαρακτηριστικά λαμπών

Φωτεινότητα (lumens)

Όλες οι λάμπες έχουν ένα κοινό μονάδα σύγκρισης της φωτεινότητας.Αυτή είναι το Lumen.Όσο πιο πολλά lumen τόσο πιο φωτεινή είναι η λάμπα.Οι οικιακές λάμπες είναι συνήθως 400-1200 lumen.Υπάρχουν μέχρι βέβαια μέχρι και 15000 lumen λάμπες.


Κατανάλωση (Watts)

To πιο σημαντικό στοιχείο μιας λάμπας μετά τη φωτεινότητα είναι η κατανάλωση. Η κατανάλωση μετριέται σε κιλοβατώρες. Μία κιλοβατώρα είναι 1000 Watts για μία ώρα. Οπότε,όσο πιο πολλά watt είναι μια λάμπα τόσο πιο πολύ ενέργεια καταναλώνει.
Βέβαια δε πρέπει να κοιτάμε μόνο τα watts ή μόνο τα lumen αλλά το συσχετισμό τους, δηλαδή πόσα lumen/watt έχει η λάμπα. Έτσι μπορούμε να διακρίνουμε τη αποδοτικότερη. Οι αποδοτικότερες αυτή τη στιγμή εμπορικά είναι οι αλογονιδίων μετάλλου( έως και 115 λ.α.β.) και οι νατρίου υψηλής πίεσης που φτάνουν μέχρι και 140 λ.α.β. ,αν και πειραματικά οι LED τις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ(έχουν σπάσει το όριο των 300 λ.α.β.). Εμπορικά οι LED αυτή τη στιγμή κινούνται στα 85-110 λ.α.β. Οι φθορισμού κινούνται στα 40-110 λ.α.β. (οι λάμπες σωλήνα πετυχαίνουν καλύτερη απόδοση μέχρι 110 λ.α.β.. Οι συμπαγείς φτάνουν μέχρι 60-70) ενώ οι αλογόνου 12-22 λ.α.β..Πιο αναλυτικά θα τα δείτε στο παρακάτω σχεδιάγραμμα (το οποίο όμως είναι λίγο παλιό ως προς τα LED και τις αλογονιδίων μετάλλου)
Συγκριτικός πίνακας Lumens ανά Watt στα τέλη του 2013

















Συγκριτικός πίνακας μέσης τιμής Lumens ανά Watt τέλη του 2014
Κύκλοι λάμπας(Switch cycles)

Η κάθε λάμπα έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό κύκλων ανοίγματος/κλεισίματος που μπορεί να αντέξει πριν καεί.Ο αριθμός αυτός διαφέρει αρκετά από λάμπα σε λάμπα και αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο αριθμό και στο ίδιο είδος λάμπας ανάλογα με τη ποιότητα,τις πιο πολλές φορές σχετίζεται με το είδος.Αυτή τη στιγμή τους περισσότερους κύκλους τους έχουν οι λάμπες LED

Ώρες λειτουργίας

Εκτός από τον αριθμό κύκλων οι λάμπες έχουν και ένα συγκεκριμένο αριθμό ωρών λειτουργίας που μπορεί να αντέξουν.Φυσικά όσο πιο μεγάλος ο αριθμός τόσο καλύτερα.Πάλι υπάρχουν μεγάλες διαφορές από είδος σε είδος και κάποιες φορές και ανάμεσα στο ίδιο τύπο λάμπας.Και εδώ οι LED ηγούνται

Θερμοκρασία χρώματος

Κάτι που έχει αρκετή σημασία όταν θέλουμε να διαλέξουμε λάμπα,είναι η θερμοκρασία του χρώματος που εκπέμπει.Η θερμοκρασία χρώματος μετριέται σε Κάλβιν.Όσο μικρότερη είναι η θερμοκρασία τόσο πιο ζεστό (κιτρινωπό) θα είναι το φως.Όσο μεγαλύτερη τόσο πιο ψυχρό ( μπλε).Όταν είναι περίπου στα μέσα είναι λευκό ουδέτερο.Οι εμπορικές λάμπες ξεκινάνε από 2400 Κάλβιν ( που είναι ζεστό κιτρινωπό χρώμα) και φτάνουν μέχρι και 6000 (κάποιες φθορίου) που είναι ένα ψυχρό χρώμα.

Χρόνος προθέρμανσης

Ο χρόνος προθέρμανσης σε μία λάμπα μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.Κάποιες λάμπες φτάνουν στο 100% της φωτεινότητας τους σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο και κάποιες άλλες μπορεί να κάνουν ακόμα και 5 λεπτά.Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό για τη επιλογή μιας λάμπας σε ένα σημείο που θέλουμε να φωτιστεί άμεσα με το που θα ανοίξει ο διακόπτης.Ο χρόνος προθέρμανσης έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τη τεχνολογία της λάμπας.Οι λάμπες αλογόνου και LED έχουν σχεδόν μηδενικό χρόνο προθέρμανσης ενώ οι λάμπες φθορισμού μπορεί να έχουν αρκετά σημαντικό.

Υποδοχή λάμπας

Υπάρχουν στη αγορά αρκετές υποδοχές για λάμπες. Η πιο κλασσική υποδοχή είναι η βιδωτή Ε27 (ES) και Ε14 (SES), που είναι ανακάλυψη του Τόμας Έντισον. Αλλά υπάρχουν αρκετά άλλα. 
Παλαιότερα αρκετά διαδεδομένη ήταν και η Bayonaite (Β15 και Β22) που είναι αυτή με τους 2 ακροδέκτες στο πλάι, αλλά έχει εγκαταλειφθεί πλέον. Μπορείτε να δείτε στο παρακάτω σχεδιάγραμμα σχεδόν όλες τις υποδοχές που υπάρχουν.

Δείκτης χρωματικής απόδοσης (CRI)

O δείκτης χρωματικής απόδοσης δείχνει πόσο πλούσιο και έντονο είναι το φως.Είναι σε μια κλίμακα από 0-100 με το 100 να είναι το μέγιστο και να σημαίνει ότι είναι σαν το φυσικό φως του ήλιου.Καλό είναι ο δείκτης χρωματικής απόδοσης να είναι τουλάχιστον πάνω από το 80.
Και πάλι σημαντικό ρόλο παίζει ο τύπος της λάμπας με τις λάμπες πυρακτώσεως να έχουνε 100 τις LED να ακολουθούν και στο τέλος να βρίσκονται οι φθορισμού.

Σχήμα λάμπας

Πλέον υπάρχουν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες διαφορετικά σχήματα και μεγέθη λάμπας.Ο κλασσικός, τύπου κερί, σφαιρικός, ανακλαστήρας, κάψουλα, σωληνοειδές, σπειροειδές, σωλήνα, σποτ....
Ένας πολύ καλός οδηγός βρίσκεται εδώ (Αγγλικά)

Είδη ηλεκτρικής λάμπας


Υπάρχουν αρκετά είδη ηλεκτρικής λάμπας.Οι πιο πολλές βέβαια δεν είναι εμπορικές ,αλλά για ειδικές χρήσεις (πχ μικροσκόπια,τηλεσκόπια,εργαστήρια...)

Οι εμπορικές ηλεκτρικές λάμπες είναι κυρίως οι εξής:

  • Λάμπες πυρακτώσεως
  • Λάμπες εκκένωσης αερίου
  • Λάμπες LED
  • Λάμπες τόξου

Λάμπες πυρακτώσεως

Οι λάμπες πυρακτώσεως λειτουργούν με τη ύπαρξη ενός πολύ λεπτού μεταλλικού νήματος το οποίο βρίσκεται σε αεροστεγές θάλαμο με αέριο χαμηλής πίεσης,και το οποίο με τη δίοδο ηλεκτρικού ρεύματος,θερμαίνεται τόσο που πυρακτώνεται και δημιουργεί φως.

Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι λαμπτήρων πυρακτώσεως. Οι κοινοί που είναι σχεδόν ίδιοι με αυτούς που παρήγαγε ο Τόμας Έντισον το 1879 και οι λαμπτήρες Αλογόνου που είναι μια πιο εξελιγμένη μορφή τους (χρησιμοποιούν αντί για γυαλί χαλαζία και αέριο ιωδίου ή βρώμιου.Αυτό δίνει τη δυνατότητα να πυρακτώνεται σε μεγαλύτερη θερμοκρασία)

Κοινοί

Οι κοινοί λαμπτήρες πυρακτώσεως έχουν αποσυρθεί πλέον από την Ευρωπαϊκή αγορά εδώ και λίγα χρόνια, επειδή ήταν αρκετά ενεργοβόροι. Είχαν αρκετά μειονεκτήματα, όπως λίγους κύκλους ζωής, μεγάλη κατανάλωση, σχετικά μεγάλο μέγεθος. 

Αλογόνου

 
Οι λαμπτήρες Αλογόνου είναι πιο οικονομικοί στη κατανάλωση και κυκλοφορούν σε αρκετά είδη.

Βασικά χαρακτηριστικά

Μέση διάρκεια ζωής (με 2,7 ώρες/ημέρα):     2 έτη 
Διάρκεια ζωής λάμπας:   2000 ώρες 
Αριθμός κύκλων λειτουργίας 8000
Δείκτης χρωματικής απόδοσης (CRI): 100
Θερμοκρασία χρώματος: 2800K
Χρόνος προθέρμανσης στο 60% φωτισμού : 0

Πλεονεκτήματα

  • Μηδενική καθυστέρηση
  • Μικρό μέγεθος
  • Δουλεύουν με ροοστάτη
  • Μεγαλύτερο κύκλο ζωής (σε σχέση με τις κοινές) 
  • Καλύτερη απόδοση από τις απλές λάμπες πυρακτώσεως.

Μειονεκτήματα

  • Λιγότερο αποδοτικοί από τους φθορισμού και LED
  • Λιγότεροι κύκλοι και διάρκεια ζωής από φθορισμού και LED

Έχουν χρήση σε αρκετές εφαρμογές όπως οικιακός φωτισμός, φώτα αυτοκινήτων , επαγγελματικός φωτισμός.

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει η αντικατάσταση τους, από νέους τύπους λαμπτήρων όπως LED.

Λάμπες εκκένωσης αερίου
Οι λαμπτήρες εκκένωσης αερίου παράγουν φως με την αποστολή ηλεκτρική εκκένωσης μέσω ενός ιονισμένου αερίου.Υπάρχουν αρκετά είδη
  • Λαμπτήρες Φθορισμού 
  • Λαμπτήρες Νέον
  • Λαμπτήρες Θείου
  • Λαμπτήρες ατμών υδραργύρου
  • Λαμπτήρες ατμών νατρίου

Λαμπτήρες φθορισμού

Οι λαμπτήρες φθορισμού είναι οι γνωστοί σε όλους μας λαμπτήρες οικονομίας. Χρησιμοποιούν φθόριο ως πλάσμα και επίστρωση φωσφόρου. Έχουν δύο βασικούς τύπους,τους λαμπτήρες σωλήνα και τους συμπαγής. Για αρκετά χρόνια ήταν η αποδοτικότερη λύση για τον οικιακό φωτισμό. Πλέον έχουν αρχίσει να αντικαθίστανται από τις λάμπες LED. Oι λαμπτήρες σωλήνα είναι πιο αποδοτικές από τους συμπαγής. Τελευταία έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν λάμπες φθορισμού με προστατευτικό πλαστικό έναντι της θραύσης.

Βασικά χαρακτηριστικά

Μέση διάρκεια ζωής (με 2,7 ώρες/ημέρα):     10 έτη 
Διάρκεια ζωής λάμπας:   10000 ώρες 
Αριθμός κύκλων λειτουργίας 10000
Δείκτης χρωματικής απόδοσης (CRI): 81
Θερμοκρασία χρώματος: 2700K
Χρόνος προθέρμανσης στο 60% φωτισμού : 5-100 δευτερόλεπτα

Πλεονεκτήματα

  • Μεγάλη διάρκεια ζωής (10 χρόνια ή 10.000 ώρες)
  • Μεγάλος αριθμός κύκλων λειτουργίας (10.000-30.000)
  • Χαμηλή κατανάλωση (1/4-1/5 των κοινών λαμπών)
  • Ζεστό και ψυχρό φως

Μειονεκτήματα

  • Μεγάλο μέγεθος (σε σύγκριση με αλογόνου και LED)
  • Θέλουν σημαντικό χρόνο για να αποκτήσουν το 100% της φωτεινότητας τους.
  • Έχουν τοξικά στοιχεία και έτσι είναι επικίνδυνες αν σπάσουν και δε καθαριστούν αμέσως με προσοχή.Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.
  • Έχουν χαμηλό δείκτη χρωματικής απόδοσης (περίπου 80 CRI)
  • Εκπέμπουν υπεριώδες ακτινοβολία η οποία απορροφάται από τον φώσφορο.Σε περίπτωση που η επίστρωση φωσφόρου χαλάσει μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.

Λάμπες Νέον

 
Οι λάμπες νέον χρησιμοποιούν πάνω κάτω τη ίδια τεχνολογία με τις λάμπες φθορισμού μόνο που αντι για αέριο φθορίου χρησιμοποιούν αέριο νέου. Οι λάμπες νέον εκπέμπουν ένα φυσικό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα. Κύρια χρήση τους είναι στις διαφημιστικές ταμπέλες.
Με τη χρήση και άλλων αερίων σε μίξη με νέον και ειδικές επιστρώσεις φωσφόρου μπορεί να δημιουργηθούν αρκετές αποχρώσεις.
Ήταν ο κύριος τρόπος φωτισμού για πινακίδες, πλάσμα τηλεοράσεις και ηλεκτρονικές σημάνσεις για πολλές δεκαετίες.Πλέον έχουν χάσει τη θέση τους από τις λάμπες LED και τείνουν προς εξαφάνιση.

Βασικά χαρακτηριστικά

Μέση διάρκεια ζωής (με 2,7 ώρες/ημέρα):     10 έτη 
Διάρκεια ζωής λάμπας:   8000-20000 ώρες 
Αριθμός κύκλων λειτουργίας περίπου 10000
Δείκτης χρωματικής απόδοσης (CRI): -
Θερμοκρασία χρώματος: -
Χρόνος προθέρμανσης στο 60% φωτισμού : -

Πλεονεκτήματα

  • Πολλές αποχρώσεις,ιδανικές για ειδικούς φωτισμούς και διαφημιστικές πινακίδες
  • Σχετικά χαμηλή κατανάλωση

Μειονεκτήματα

  • Πιο ενεργοβόρες από τις LED
  • Μικρότερος χρόνος ζωής από τις LED

Λοιπές λάμπες εκκένωσης αερίου

Οι υπόλοιπες λάμπες εκκένωσης αερίου,είναι ειδικές λάμπες και δε έχουν τόσο εμπορική χρήση όσο οι προηγούμενες.

Λάμπες ατμών υδραργύρου

 
Είναι λάμπες που έχουν μεγάλο χρόνο ζωής (>=24000 ώρες),είναι οι αποδοτικότερες σε σύγκριση με όλες τις άλλες φθορισμού και πυρακτώσεως και εκπέμπουν ένα έντονο λευκό φως.Αυτό τις έκανε ιδανικές για λάμπες φωτισμού σε εξωτερικούς χώρους για αρκετά χρόνια.Πλέον έχουν αρχίσει να χάνουν τη θέση τους από τις λάμπες αλογονίδιων μετάλλου που υπερτερούν σε πολλά σημεία.

Λάμπες ατμών νατρίου

Οι λάμπες ατμών νατρίου έχουν αρκετές ομοιότητες με αυτές του υδραργύρου,με μια κύρια διαφορά.Εκπέμπουν ένα κιτρινωπό ασθενές φως που προκαλεί λιγότερη φωτορύπανση. Χρησιμοποιούνται για εξωτερικούς φωτισμούς,εκεί ειδικά που δε θέλουμε να υπάρχει μεγάλη φωτορύπανση (κοντά σε τηλεσκόπια).Είναι δύο ειδών,χαμηλής πίεσης και υψηλής πίεσης.Οι υψηλής πίεσης είναι μικρότερες σε μέγεθος αλλά πολύ πιο αποδοτικές.

Λάμπες Θείου

Οι λάμπες θείου βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και είναι εξελίξιμες.Είχαν αρκετά πλεονεκτήματα και ο κύριος σκοπός χρήσης τους ήταν για φωτισμό μεγάλων χώρων με τη χρήση ελάχιστον λαμπών.

Λάμπες τόξου
Οι λάμπες τόξου παράγουν φως μέσω ηλεκτρικής εκκένωσης σε ένα τόξο μεταξύ δύο ηλεκτροδίων σε αδρανές αέριο. Οι λάμπες τόξου είναι αρκετά αποδοτικές και παράγουν πολύ δυνατό φως. Χρησιμοποιούνται σαν προβολείς σε εξωτερικούς χώρους, σε προτζέκτορες, φώτα αυτοκινήτου, ισχυρούς φακούς....

Λάμπες Ξένον

Οι λάμπες Ξένον παράγουν φως με ηλεκτρική εκκένωση μέσω ενός τόξου σε αέριο Ξένον. Είναι αρκετά δυνατές και παράγουν έντονο λευκό φως που μοιάζει με το φως του ήλιου. Κύρια χρήση είναι ως προβολείς ή για προτζέκτορες. Τα φώτα ξένον αυτοκινήτου δε είναι στη πραγματικότητα φώτα ξένον αλλά φώτα Αλογονιδίων μετάλλου.

Λάμπες Αλογονιδίων μετάλλου

Οι λάμπες Αλογονιδίων μετάλλου είναι ίσως οι πιο αποδοτικές λάμπες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη αγορά. Παράγουν φως μέσω ενός ηλεκτρικού τόξου στο οποίο υπάρχει μείγμα αέριου ατμών υδραργύρου και αλογονιδίων μετάλλου. Χρησιμοποιείται κυρίως για εξωτερικό φωτισμό, προβολείς και φώτα αυτοκινήτων. Δεν κυκλοφορούν σε λίγα βατ και έτσι πολύ δύσκολα θα τις χρησιμοποιήσετε για οικιακή χρήση.

Λάμπες LED
 
Οι λάμπες LED είναι η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή για οικιακή χρήση. Είναι όπως λέει και το όνομα τους (Light Emitting Diode) μια δίοδος που παράγει φως . Ένας ημιαγωγός δηλαδή, που παράγει φως στενού φάσματος όταν βρεθεί υπό τάση.
Επειδή όπως είπαμε παράγει ένα φως στενού φάσματος, για να επιτευχθεί καλύτερο φως χρησιμοποιούνται πολλαπλά LED ή LED σε φίλτρο φωσφόρου όπως στις φθορισμού.
Oι λάμπες LED έχουν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων. Η τεχνολογία των LED είναι σε πλήρη έρευνα και εξέλιξη (μόνο στο τελευταίο εξάμηνο του 2014 έχουν γίνει 10-20% πιο αποδοτικές), και μέρα με τη μέρα γίνονται πιο οικονομικές και παραγωγικές. Σε λίγα χρόνια το κόστος τους θα είναι μικρότερο έναντι των άλλων.
Παρόλο το υψηλό ακόμα κόστος αγοράς είναι η καλύτερη λύση για οικιακή χρήση. Η απόσβεση γίνεται σε μερικούς μόνο μήνες.

Βασικά χαρακτηριστικά

Μέση διάρκεια ζωής (με 3 ώρες/ημέρα):  15 έτη 
Διάρκεια ζωής λάμπας:   15000 ώρες 
Αριθμός κύκλων λειτουργίας 50000
Θερμοκρασία χρώματος: 2700K
Χρόνος προθέρμανσης στο 60% φωτισμού : 0

Πλεονεκτήματα

  • Δε χρειάζονται προθέρμανση,έχουν μεγάλο αριθμό κύκλων
  • Έχουν πάρα πολύ χαμηλή κατανάλωση
  • Χρειάζονται ελάχιστο ρεύμα και τάση
  • Δε παράγει σημαντική θερμότητα
  • Δε παράγει υπεριώδες ακτινοβολία
  • Μπορεί εύκολα να προγραμματιστεί
  • Δεν περιέχουν υδράργυρο
  • Πολύ καλή απόδοση watts/lumen
  • Αναπτύσσονται συνεχώς και γίνονται όλο και πιο αποδοτικές

Μειονεκτήματα

  • Ακριβότερες από φθορισμού
  • Το φως που παράγεται είναι λίγο χειρότερο από Αλογόνου
Συνοψίζοντας
Είναι εμφανές ότι οι λάμπες LED είναι με διαφορά οι καλύτερες αυτή τη στιγμή για οικιακή χρήση. Είναι πιο αποδοτικές,είναι πιο οικονομικές και έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Επίσης δε έχουν κανένα κίνδυνο για τη υγεία μας καθώς δε περιέχουν καθόλου υδράργυρο (ο υδράργυρος βρίσκεται σε αρκετές λάμπες και είναι επικίνδυνος για τη υγεία μας αν έρθουμε σε επαφή μαζί του. Βέβαια για να έρθουμε σε επαφή πρέπει να σπάσει η λάμπα και να τον ακουμπήσουμε ή να τον εισπνεύσουμε) ούτε εκπέμπουν υπεριώδες ακτινοβολία.

Το μόνο ουσιαστικό μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος που έχουν αυτή τη στιγμή, το οποίο όμως μέρα με τη μέρα μειώνεται.
Η απόσβεση γίνεται πολύ γρήγορα, και αναλόγως με τη χρήση που κάνουμε στη λάμπα, μπορεί να έρθει και σε λίγους μήνες. Μακροπρόθεσμα το κέρδος που μπορεί να έχουμε είναι αρκετά μεγάλο, ειδικά αν έχουμε ακόμα λάμπες πυρακτώσεως (κοινές η αλογόνου) όπου εκεί μπορεί να φτάσει έως και 300 ευρώ για κάθε λάμπα σε βάθος 20ετίας (με μέση χρήση και σημερινές τιμές ενέργειας).
Σε σύγκριση με τις φθορισμού η διαφορά αν και δε είναι τεράστια υπάρχει. Όχι τόσο στη κατανάλωση όσο σε άλλα χαρακτηριστικά, όπως ο χρόνος προθέρμανσης, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο, ο αριθμός κύκλων και η τάση και το ρεύμα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Έτσι αν ο λαμπτήρας θα βρίσκεται σε χώρο που χρειάζεται άμεσα φωτισμό, θα πρέπει να προτιμήσουμε τις LED από τις φθορισμού. Επίσης αν ο λαμπτήρας θα βρίσκεται σε σημείο που παίζουν παιδιά και μπορεί να σπάσει εύκολα, πάλι θα πρέπει να προτιμήσουμε τους LED. Όπως και αν ο λαμπτήρας βρίσκεται σε αισθητήρα υπερύθρων που ανοίγει και κλείνει συνέχεια, και εκεί θα πρέπει να προτιμήσουμε LED έναντι των φθορισμού λόγω των περισσότερων κύκλων που έχει.

Ο μόνος λόγος που μπορούμε να προτιμήσουμε τη δεδομένη στιγμή έναν φθορισμού έναντι ενός LED είναι αν η χρήση που θα γίνεται είναι μικρή και σε αραιά διαστήματα. Έτσι  η διαφορά από  το μικρότερο κόστος του λαμπτήρα φθορισμού θα είναι μεγαλύτερη από το παραπάνω κόστος ενέργειας που θα έχει ο φθορισμού έναντι του LED.
Για ειδικές χρήσεις βέβαια άλλες λάμπες είναι πιο κατάλληλες από τις LED (προβολείς, φώτα αυτοκινήτου, προτζέκτορες, διακόσμηση...)
Τι πρέπει να προσέχουμε πριν αγοράσουμε μια λάμπα
Στη συσκευασία του λαμπτήρα αναφέρονται όλα στοιχεία πρέπει να ξέρουμε. Αναλόγως με τις ανάγκες μας, πρέπει να διαλέξουμε αυτή που είναι κατάλληλη για εμάς. Αν ο  λαμπτήρας προορίζεται για ειδικές συνθήκες (πχ. προστασία κατά της θραύσης αν βρίσκεται σε θέση προσβάσιμη σε παιδιά) θα είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε.
Στη παραπάνω φώτο είναι η συσκευασία ενός λαμπτήρα φθορισμού. Φαίνονται όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζουμε. Η συγκεκριμένη έχει Ε27 υποδοχή, ισχύ 9 Watt ,405 lm, 10.000 ώρες χρήσης, 1 λεπτό προθέρμανση, 2700 Kelvin θερμοκρασία χρώματος , 80 CRI, 20.000 αριθμό κύκλων, 2 μιλιγκράμ υδράργυρο και τεχνολογία αμαγάλματος ενάντια στη θραύση.