Οι κολόνες φωτισμού με φωτοβολταϊκό πάνελ Οι κολόνες φωτισμού με φωτοβολταϊκό πάνελ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Οι κολόνες φωτισμού με φωτοβολταϊκό πάνελ

   
Αναμφισβήτητα οι κολόνες φωτισμού με φωτοβολταϊκό πάνελ και μπαταρία αποτελούν μια τεχνολογικά προηγμένη και φιλική προς το περιβάλλον λύση φωτισμού για τις πόλεις. Θεωρείται μια ενδιαφέρουσα λύση για φωτισμό μικρών ή μεγάλων εξωτερικών χώρων, σπιτιών, καταστημάτων, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και σε πάρκα, δρόμους, πλατείες, χώρους στάθμευσης, αθλητικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Χάρη στην πρωτοποριακή τους τεχνολογία μπορούν να τοποθετηθούν σε χώρους όπου δεν υπάρχουν καλώδια για την τροφοδοσία των φωτιστικών σωμάτων καθώς τα συγκεκριμένα αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να παρέχουν μια συνεχή και αξιόπιστη πηγή φωτισμού εκεί όπου δεν υπάρχει δίκτυο της ΔΕΗ ή σε σημεία όπου οι εργασίες καλωδίωσης είναι πάρα πολύ δύσκολες και δαπανηρές.




 

Τα συστήματα αυτά έχουν εύκολη τοποθέτηση και πρακτικά μηδενική συντήρηση, ενώ διαθέτουν εντυπωσιακή αυτονομία λειτουργίας που μπορεί να φτάσει ως και τις τέσσερις ημέρες με συνθήκες περιορισμένης ηλιοφάνειας ή ακόμη και συννεφιάς. Η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν οφείλεται στα μικρά πάνελ υψηλής απόδοσης.

Τόσο η λειτουργία τους όσο και η τοποθέτησή τους θεωρείται από τους ειδικούς αρκετά απλή διαδικασία. Ειδικότερα, για την τοποθέτησή τους δεν υπάρχει καμία ανάγκη για χωματουργικές εργασίες δικτύωσης καθώς λόγω αυτονομίας την απαιτούμενη ενέργεια για τη λειτουργία τους δεν την αντλούν από το ηλεκτρικό δίκτυο. Η ηλιακή ενέργεια που συγκεντρώνεται από τα πάνελ χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της αυτόνομης μπαταρίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μόλις νυχτώσει δίνεται εντολή αυτόματα και η αποθηκευμένη ενέργεια τροφοδοτεί τον λαμπτήρα.

   

Ενα χρονόμετρο ή ένα φωτοκύτταρο ελέγχει τη λειτουργία των φώτων από το σούρουπο ως την αυγή. Η ρύθμισή τους είναι γρήγορη και μπορεί να γίνει από έναν οποιονδήποτε έμπειρο τεχνικό.
 Το ηλιακό πάνελ πρέπει να ευθυγραμμισθεί καταλλήλως για να συγκεντρώσει τη μέγιστη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης με τη σύνδεση ενός απλού φωτοκύτταρου αποκτούν τη δυνατότητα προγραμματισμού για να λειτουργούν αυτόματα όταν ο περιβάλλων φωτισμός βρίσκεται κάτω από ένα όριο. Με αυτό τον απλό τρόπο εξοικονομείται η μέγιστη δυνατή ενέργεια.




 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση ηλιακών φωτιστικών δρόμου ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή του σωστού μεγέθους του ηλιακού συλλέκτη, στο μέγεθος της λάμπας που θα επιλέξουμε, στα χαρακτηριστικά της μπαταρίας (για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αυτονομία), καθώς και στις ιδιότητες των ηλιακών πάνελ, ανάλογα πάντα με τη γεωγραφική περιοχή που έχουμε σκοπό να καλύψουμε.


Εγκαθιστώντας καλά σχεδιασμένα συστήματα ηλιακών φώτων ιδιαίτερα σε δημόσιους χώρους αλλά και στους δρόμους εξασφαλίζεται επαρκής και χαμηλού κόστους φωτισμός για τα επόμενα χρόνια, με την ελάχιστη δυνατή συντήρηση και με τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση. Μια λύση οικονομική και οικολογική σύμφωνη με το πνεύμα των καιρών