Τι είναι το dimmer (ροοστάτης) Τι είναι το dimmer (ροοστάτης)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Τι είναι το dimmer (ροοστάτης)

     
http://ilektroaytomatismoi.blogspot.gr/
Τα DIMMERS είναι ηλεκτρονικοί μηχανισμοί με τους οποίους μπορούμε να ρυθμίζουμε την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται σε ωμικά και επαγωγικά φορτία όπως είναι οι λυχνίες φωτισμού νήματος πυράκτωσης, οι αντιστάσεις θέρμανσης, μερικοί μετασχηματιστές και μερικοί ηλεκτροκινητήρες.

Ελαττώνοντας το φωτισμό πετυχαίνουμε και οικονομία στη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και παράταση ζωής στις λάμπες φωτισμού εξοικονομώντας έτσι και χρήματα. Μείωση του φωτισμού κατά 10% επιφέρει οικονομία ηλεκτρικής ενέργειας 5% και διπλασιασμό στο χρόνο ζωής των λυχνιών. Μείωση του φωτισμού κατά 25% κάνει οικονομία στην κατανάλωση 20% και τετραπλασιάζει το χρόνο ζωής των λυχνιών.

Σε ηλεκτροκινητήρες που επιδέχονται ρύθμιση μπορούμε να αυξομειώνουμε τις στροφές.
Σε αντιστάσεις θέρμανσης μπορούμε να αυξομειώνουμε τη θερμοκρασία.



Ανάλογα με την ικανότητα ρύθμισης της ενέργειας είναι η βαττική τους ισχύς και η απαίτηση τους για ψύξη.
   

http://ilektroaytomatismoi.blogspot.gr/
Το ενεργό ηλεκτρονικό εξάρτημα είναι συνήθως TRIAC με ικανότητα οδήγησης –τα πιο σύγχρονα ως και 1200V. 
Η δράση του είναι να παρεμβάλει ελεγχόμενους σε πλάτος παλμούς διακοπής σε εναλλασσόμενο ρεύμα.





Πώς λειτουργούν
  
http://ilektroaytomatismoi.blogspot.gr/
Τα dimmer λειτουργούν συνήθως με thyristor-triac και "ψαλιδίζουν" στο πεδίο του χρόνου τις ημιπεριόδους του ημιτόνου. Όσο πιο μεγάλο κομμάτι του ημιτόνου "κόβεται" τόσο πιο λίγο φωτίζει η λάμπα. 
Υπάρχει ένα κύκλωμα συγχρονισμού με τα σημεία μηδενισμού της τάσης δικτύου το οποίο δίνει παλμούς έναυσης στα θυρίστορ σε μεταβλητό χρόνο από το σημείο μηδενισμού. Αν ο παλμός δημιουργηθεί ακριβώς στο σημείο μηδενισμού έχουμε πλήρη ημιπερίοδο και δυνατό φωτισμό. Αν ο παλμός έναυσης δημιουργηθεί μετά από 9-10ms, δηλαδή κοντά στο τέλος της ημιπεριόδου (ή δεν δημιουργηθεί καθόλου) τότε όλη η ημιπερίοδος κόβεται και έχουμε μηδενικό φωτισμό.
 Σε κάθε περίπτωση τα θυρίστορ θα σταματίσουν να άγουν όταν ολοκληρωθεί η ημιπερίοδος (ρεύμα=0) γιατί αυτή είναι η αρχή λειτουργίας τους.

 

 
http://ilektroaytomatismoi.blogspot.gr/
Με τον τρόπο αυτό ρυθμίζεται η RMS τιμη της τάσης αλλά δημιουργούνται πολλές αρμονικές (συχνότητες πολλαπλάσιας συχνότητας των 50Hz) η οποίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε διάφορα ήδη φορτίων (πχ. κινητήρες).








Η σύνδεση  τους είναι απλή σαν τον απλό διακόπτη



http://ilektroaytomatismoi.blogspot.gr/