Έλενχος φωτιστικού από ένα σημείο(απλός διακόπτης) Έλενχος φωτιστικού από ένα σημείο(απλός διακόπτης)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Έλενχος φωτιστικού από ένα σημείο(απλός διακόπτης)

     
http://ilektroaytomatismoi.blogspot.gr/
απλός διακόπτης
Αρχή λειτουργίας.
Από τον Μαύρο αγωγό L1(η λεγόμενη φάση) πηγαίνει τάση στον  διακόπτη αφού κλείσουμε το κύκλωμα πατώντας τον διακόπτη μας το ρεύμα  μεταφέρετε από τον κόκκινο αγωγό (επιστροφή) στην κατανάλωση (πχ. μια λάμπα)κι έπειτα από τον μπλε αγωγό (ουδέτερος) επιστρέφει στο δίκτυο.
Στην πράξη......
οι αγωγοί που χρησιμοποιούμε στα κυκλώματα φωτισμού έχουν πάντα την διατομή των 1.5 τετραγωνικών χιλιοστών το λεγόμενο εναμισάρι με βάση τον ΕΛΟΤ HD 384  η διατομή αυτή ασφαλίζεται με ασφάλεια τύπου ράγας στον ασφαλειοπίνακα των 10 amber.


 
Σαφώς τα καλώδια των 1,5 τετραγωνικών χιλιοστών χαλκού έχουν μέγιστη επιτρεπόμενη ένταση ρεύματος 16 amber πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε ρεύμα από αυτό που αντέχει η ασφάλεια .







Στις εγκαταστάσεις σε οικίες δύσκολα θα συναντήσουμε φορτίο φωτισμού πάνω από 500 watt οπότε διαιρώντας την ισχύ με την τάση έχουμε σαν αποτέλεσμα την ένταση του ρεύματος (amber) σύμφωνα με τον τύπο Ι=P/V στην προκείμενη περίπτωση 500 watt/230volts=2.1 amber με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε πως τόσο θεωρητικά όσο και τεχνικά ή αλλιώς πρακτικά είμαστε καλυμμένοι.