Φωτιστές και Ειδικότητες!! Φωτιστές και Ειδικότητες!!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Φωτιστές και Ειδικότητες!!


 
Θα ηθελα πρωτα βεβαια να σας ξεκαθαρισω, οτι, οτι πω, δεν ισχυει στην χωρα μας (Ελλαδα) οπως και σε αρκετα μερη του κοσμου, πλην της Αμερικης, Αγγλιας, Γαλλιας, Ιταλιας και μερικων ακομα τετοιου μεγεθους κρατων, οπου και σε αυτα ( κρατη) ομως που ανεφερα, δεν ισχυει παντα αυτο που θα πω !!
παρα μονον σε πολυ !! μεγαλες !! δουλειες, που θελουν να εχουν το "απολυτο" αποτελεσμα !! και φυσικα τα προϋπολογισμό ειναι πολυ μεγαλα !!


Οι ειδικοτητες εν ολιγοις στον φωτισμο-φωτιστες ειναι οι εξης 8 !!

1η. Φως σχεδιαστή (Σχεδιαστες φωτισμου)
2η. Φωτισμός Programer του (Προγραμματιστες Φωτισμου (κονσολες-PC))
3η. Φωτισμός Χειριστή (Χειριστες Κονσολας-PC-παρακολούθηση spot)
4η. Αρχιτέκτονα (Αρχιτεκτονες)
5η. Φως engeneer (Μηχανικοι-Τεχνικοι φωτισμου)
6η. Διάλυμα Ringer (Αναρριχητες)
7η. Electricien του (Ηλεκτρολογοι)
8η. Visualiser του (Προβολες-βίντεο-Led κλπ τοίχο, κλπ)



Πριν αναλυσουμε τι κανει η καθε μια ειδικοτητα, θα ηθελα να σας πω, οτι το καλυτερο και μεγαλυτερο παραδειγμα σε αυτο που λεμε, ειναι η εταιρεια  Stufish  του πολυ γνωστου Αρχιτεκτονα Μηχανικου-σχεδιαστη στάδιο Mark Fisher 
Kαι αναφερω αυτην την εταιρεια διοτι ειναι απο τις λιγες στον κοσμο που εχει και λειτουργει με αυτες τις ειδικοτητες !!
Γι "αυτους που ισως δεν γνωριζουν την εν λογω εταιρεια θα πω οτι ο Mark Fisher καποια απο τα εκδήλωση που εχει σχεδιασει-κατασκευασει (καθ" οτι σχεδιαστης-αρχιτεκτων) ειναι το Τείχος στο Βερολινο το 1980, το μοναδικο PULSE των Pink Floyd το 1994 , το χάλυβα τροχού των Rolling Stones, το 360 των U2 το 2009, τους χειμερινους Ολυμπιακους αγωνες στο Τορίνο το 2006 και φυσικα τους Ολυμπιακους αγωνες στο Πεκινο το 2008, θα μπορουσα να σας γραψω και αλλα μεγαλα ονοματα και εκδήλωση που εχει σχεδιασει ο παραπανω Κυριος αλλα θα θελαμε πολλες σελιδες, οποτε φτανει μεχρι εδω, για να παρουν μια γευση οσοι δεν τον ξερανε περι τινος προκειται !!

Και φυσικα για εμενα προσωπικα οι μεγαλυτεροι-καλυτεροι σχεδιαστες φωτισμου- Φως σχεδιαστές  ειναι οι Κοι  Mark Birckman  & amp?  Patrick Woodroffe  οπου ο δευτερος ειναι και ο αμεσος συνεργατης με τον παραπανω Κυριο  Mark Fisher   στις περισσοτερες απο τις "δουλειες" που εχω αναφερει, ο  Woodroffe  σχεδιαζει και ο  Fisher  υλοποιει ......

Εγω προσωπικα ειχα την τυχη !! και την τιμη !! βεβαια να συμμετεχω σε ενα περιπου τετοιου μεγαλου μεγεθους εκδήλωση στην χωρα μας το 1996, στο Παναθηναικο Σταδιο (Καλλιμαρμαρο)
οπου παραδωσαμε την Ολυμπιακη φλογα στην Ατλαντα των ΗΠΑ, κλεινοντας τοτε 100 !! χρονια συγχρονων Ολυμπιακων αγωνων απο το 1896 που εγιναν οι πρωτοι Ολυμπιακες αγωνες στο ιδιο Σταδιο !!
  Χειριστής φωτισμού  (χειριστης) και  φωτισμού engeneer  (Τεχνικος εγκαταστατης)
Εκει ειχα συνεργαστει ως
Τοτε λοιπον θελω να πω υπηρχαν ολες οι ειδικοτητες φωτισμου και οντως η καθε μια (ειδικοτητα) εκανε την δουλεια της ξεχωριστα και σε συνεργασια με τις υπολοιπες και ειχαμε ενα τελειο αποτελεσμα !! για εκεινη την εποχη !!
Και αυτο βεβαια ειχε ως αποτελεσμα τα θερμα συγχαρητηρια των Αμερικανων !! (Hillary Clinton) του Προεδρου της Δημακρατιας !!, της επιτροπης Ολυμπιακων αγωνων, της εταιρειας φωτισμου Martin (καθ'οτι ολα τα ρομποτικα ηταν της Martin) της ΕΡΤ που ηταν και ο Οργανωτης !! του ολου γεγονοτος !!, του Πάνου Οπτικοακουστικά (αντιπροσωπος της Martin τοτε στην Ελλαδα) και πολλων αλλων εταιρειων η ανθρωπων που ειχαν συμμετασχει η εμπλακει στο ολο γεγονος !!

                                                     Φωτο. απο τοτε ........... 1996 !!




Και αφου "ευλογησα" και εγω λιγο τα "γενια" μου !! ας παμε στην αναλυση των ειδικοτητων !!

Φωτισμοί-Σχεδιαστης φωτισμου

Ο σχεδιαστής ΦΩΤΙΣΜΟΥ λοιπον ΕΙΝΑΙ αυτος που ΕΙΝΑΙ  Υπεύθυνος !! για τον σχεδιασμο !!  του ολου εκδήλωση σε σχεση με το πως θα στηθουν-θεσεις των τρασων η μεταλικων κατασκευων η και σκηνικων, φωτιστικων σωματων, video wall ηγεσία, και πολλες φορες και τις θεσεις μουσικων πανω στο στάδιο και βεβαια την θεση (ως κεντρικη) του εκαστοτε καλλιτεχνη, ακομα και την εισοδο η εξοδο αυτου απο το στάδιο !!
Eπισης ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ Υπεύθυνος τις  φωτιστικες Σκηνές  Της ΚΑΘΕ παραστασης, καθως βεβαια ΚΑΙ ΓΙΑ Οτι λειτουργησει Ως οπτικο !! θεμα , στο καθε περίπτωση που αυτος εχει αναλαβει να σχεδιασει !!
Ο σχεδιαστης λοιπον ειναι υπευθυνος !! για ολα αυτα και ολες οι υπολοιπες ειδικοτητες που ασχολουνται με τον φωτισμο-οπτικο τομεα της καθε παραστασης πρεπει να συμβουλευονται και να "εκτελουν" οτι τους λεει ο σχεδιαστης ανεξαρτητα αν τους αρεσει η οχι πολλες φορες το αποτελεσμα !!, εκεινος (σχεδιαστης) ειναι που θα κριθει στο τελος απο τους υπευθυνους της καθε παραστασης για το αποτελεσμα !!

Φωτισμός programer (προγραμματιστης)


   Ο Προγραμματιστής ΕΙΝΑΙ  Υπεύθυνος ΣΤΟ ΝΑ προγραμματισει !!  την κονσολα η PC που θα εχει η παρασταση εκεινη την στιγμη, βαση των φωτιστικων σκηνων που θα του υποδεικνυει ο σχεδιαστης καθ "οτι ο προγραμματιστης ειναι ειδημων !! της εκαστοτε κονσολας-pc που εχει στο καθε εκδήλωση !!
και βεβαια γινεται αυτο διοτι οι κονσολες, ειδικα στον φωτισμο, ειναι σχετικα διαφορετικες στο τροπο προγραμματισμου η καθε μια απο την αλλη (λογω φιλοσοφιας κατασκευαστριων εταιρειων)
και οπως καταλαβαινετε ο σχεδιαστης πρεπει να σκεφτεται εικονες !! και οχι ........ κουμπακια !!
ο προγραμματιστης ειναι υπευθυνος γι "αυτα (κουμπακια) και βεβαια πρεπει να ειναι" γρηγορος "και θετικος !! σε οτι του λεει ο σχεδιαστης !!

Φωτισμός χειριστή (χειριστης κονσολας-pc)

Ο χειριστης ειναι υπευθυνος να "παιξει" το καθε περίπτωση που εχει προγραμματισει ο προγραμματιστης χωρις να επεμβει !! στον προγραμματισμο και βεβαια να "παιξει" την ακολουθια !! σκηνων που εχει υποδειξει ο σχεδιαστης, ητε βαση χρονων, ητε βαση ατακας !!
καθως και να χειριστει κατα την ωρα της παραστασης καποια φωτα ποτενσιόμετρο που ειναι εκτος των Master Group, παλι βαση οδηγιων του σχεδιαστη για το πως, ποσο και ποτε !!

Αρχιτέκτονες (Αρχιτεκτονες)

Αυτη η ειδικοτητα υπαρχει σχετικα δυσκολα !! εως καθολου !!, οχι μονο στην Ελλαδα αλλα και στο εξωτερικο !!
βεβαια την αναφερω διοτι σε μεγαλα εκδήλωση που χρειαζονται μεγαλα σε ογκο !! και βαρος σκηνικα η κατασκευες !, πρεπει να υπαρχει αυτη η ειδικοτητα και σε συνεργασια με τον σχεδιαστη (που το εχει σχεδιασει) ΝΑ ΤΟΝ βρει τροπο ΝΑ στηθουν Οπως ΤΑ ΕΧΕΙ σχεδιασει Ο σχεδιαστής ΚΑΙ ΠΑΝΩ βεβαια απο ΟΛΑ ΜΕ  ΑΣΦΑΛΕΙΑ !!
οπως επισης πολλες φορες για τετοια μεγαλα εκδήλωση αυτες οι δυο ειδικοτητες συνεργαζονται απο τα πρωτα σταδια σχεδιασμου, απο τον σχεδιαστη !!


Φως engeneer (Μηχανικοι-τεχνικοι φωτισμου)

Αυτη η ειδικοτητα ειναι υπευθυνη για την κατασκευη των τρασων-υποστήριξη η οποιων αλλων κατασκευων που εχει σχεση με τον φωτισμο και το video wall-led, καθως βεβαια και την τοποθετηση ολων των φωτιστικων σωματων της καθε παραστασης και καλωδιωση (χαμηλη- υψηλη), βαση του σχεδιου που τους εχει δωσει ο σχεδιαστης !!

Ringers (Αναρριχητες)

Αυτη η ειδικοτητα ειναι οτι ακριβως λεει .... Αναρριχητες !!
ειναι αυτοι που ειναι επαγγελματιες του ειδους και μπορουν και ανεβαινουν !! σε ολα εκεινα τα επικινδυνα μερη (συνηθως σε υψη) για να τοποθετησουν φωτα η οτι αλλο χρειαζεται η παρασταση και βαση παντα του σχεδιου !! απο τον σχεδιαστη !!.
Διοτι θα ξερετε ολοι, οτι εδω (Ελλαδα) οι φωτιστες εκτος του οτι τα κανουν ολα !!, κανουν και τους κλοιός, κινδυνευοντας λογω αγνοιας !! του επαγγελματος, την σωματικη τους ακαιρεοτητα !!

Electricien (Ηλεκτρολογος)

Ο ηλεκτρολογος ειναι υπευθυνος για την παροχη ρευματος σε ολο το συμβάν απο σταθερο ρευμα (παροχη Δεη) η γεννητρια,
παροχη ρευματος και μοιρασμα φορτιων !! στον κεντρικο του πινακα παροχης ρευματος της παραστασης !!, (για ολους εκεινους τους ευνοητους λογους που ολοι ξερουμε !!)
Καθως βεβαια και σε οτι ηλεκτρολογικο προβλημα υπαρχει κατα το στησιμο η την διαρκεια της παραστασης !!

Visualisers (βίντεο Προβολες)

Αυτη επισης ειναι μια καινουρια ειδικοτητα (τουλαχιστον στην Ελλαδα) και εχει να κανει με οτι εχει σχεση με τις προβολες βίντεο σε καθε παρασταση που εχει βίντεο και κατ "επεκταση video wall-led-προβολέας
  
Επισης ειναι υπευθυνοι να εχουν τα θεματα !! (Αν τους ζητηθει απο τον σχεδιαστη) που θα προβληθουν στις οθονες βαση παλι των οδηγιων του σχεδιαστη !!
Εδω βεβαια δεν χρειαζεται προγραμματιστης !! καθ "οτι οι κονσολες η μηχανηματα ανπαραγωγης βίντεο
ειναι συγκεκριμενα για τον καθε οπτικοποιητή

Το προφανες βεβαια ειναι οτι στην Ελλαδα δεν υπαρχουν αυτα !! (Εκτος ειπαμε πολυ μικρων εξαιρεσεων ... πχ. Ολυμπιακοι αγωνες !!)
Αυτο που σιγουρα !! ομως υπαρχει, ειναι οτι ο Φωτιστης στην Ελλαδα πρεπει να ειναι ενας μικρος "Θεουλης"
Πρεπει να τα κανει ολα αυτα που κανουν  8 !!  ειδικοτητες, ΣΕ  ΕΝΑ !!
Αλλιως πολυ απλα δεν ειναι καλος !! ......................... Φωτιστης !!

Βεβαια σε αυτο, οχι τωρα που τα οικονομικα ολων εχουν παει κατα "διαολου", αλλα καποτε .........
επρεπε και εμεις (φωτιστες) να εχουμε ανοιξει !! αυτον τον δρομο !! των ειδικοτητων !!
αντ | αυτου ομως καναμε του μικρους "Θεουλιδες" για να εχουμε τον τιτλο !! του καλυτερου !! και πιο "μαγκα" στο χωρο του φωτισμου !!
Και ακομα και σημερα συνεχιζει να υπαρχει αυτο το ακατανοητο !! φαινομενο της πολυξεριας !!
ακομα και οταν υπαρχουν επιχειρηματιες, παραγωγοι κλπ, κλπ, που δεν εχουν προβλημα αν θα ειναι ενας !! ο "μαγκας" οι πιο πολλοι σε μια παρασταση !!
Αυτοι (οι "μαγκες") συνεχιζουν να μην βοηθανε !! αλλους συναδελφους η ειδικοτητες του χωρου μας !!, γαι να αποδειξουν ......... τι ??
Τιποτα !!, διοτι το μονο που αποδεικνυουν ειναι το ποσο "κακοι" συναδελφοι ειναι !!

http://akismotogmailcom.blogspot.gr/