Περιγραφή συστήματος καλωδίωση ενός( έξυπνου σπιτιού) Περιγραφή συστήματος καλωδίωση ενός( έξυπνου σπιτιού)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Περιγραφή συστήματος καλωδίωση ενός( έξυπνου σπιτιού)

 
Περιγραφή συστήματος.
-- Σκοπός του bus είναι η επικοινωνία του ελεγκτή (controller) με όλες τις εισόδους και εξόδους του συστήματος. Η τροφοδοσία και τα σήματα ελέγχου στέλνονται από τον controller μέσω του bus (2-wire data cable) σε όλους τους συνδεδεμένους καταναλωτές π.χ. διακόπτες, αισθητήρες, inputs, μονάδες ελέγχου relay-dimmers, οθόνες κ.τ.λ.
-- Το μήκος κάθε bus (καλωδίου bus, δηλ η πιο απομακρυσμένη συσκευή) μπορεί να είναι μέχρι 200m. Εάν μήκος μεγαλύτερο 200μ και έως 400μ τοποθετείται “καθρέπτης” στο τέλος (παρέχεται με ελεγκτή).
-- Συστήνεται η χρήση του πιστοποιημένου από την EIB καλωδίου (2Χ2Χ0,8mm2). Οι αγωγοί bus οδεύουν / οδηγούνται / συνδέονται ανά δύο (κόκκινο & κίτρινο / άσπρο & μαύρο) έτσι ώστε να επιτυγχάνεται συνολική διατομή 2Χ0,8=1,6mm2.
-- Προτείνεται η δημιουργία βρόχου, δηλ. η επιστροφή του καλωδίου bus απο τον τελευταίο διακόπτη στον πίνακα ώστε σε περίπτωση κοπής του καλωδίου (για οποιοδήποτε λόγο) να μπορούμε να έχουμε bus απο την άλλη άκρη. Στην περίπτωση κλειστού βρόχου δύναται να αυξηθεί το συνολικό μήκος του καλωδίου σε 400m (δεν συνίσταται). Λόγω μη πολικότητας του bus είναι αδύνατο να συνδεθούν λανθασμένα τα υλικά.
Χαρακτηριστικά του bus
-- Το bus απαιτεί 2 αγωγούς (ελάχιστη διατομή αγωγών 2Χ1mm2) ενώ δεν έχει πολικότητα.
-- Ο χρόνος αντίδρασης για μία έξοδο είναι 20msec και 0.1sec για 400 εξόδους. Αυτός ο χρόνος καθιστά το σύστημα Qbus ένα από τα γρηγορότερα στην κατηγορία του.
-- Η λειτουργία του bus είναι αμφίδρομη, δηλ. κάθε συσκευή μπορεί να στείλει και να λάβει δεδομένα. Δεν υπάρχει “σύγκρουση” δεδομένων, ούτε χρόνοι καθυστέρησης κατά την ταυτόχρονη εκτέλεση διαφορετικών λειτουργιών.
-- Ο controller τροφοδοτεί και ελέγχει όλες τις συσκευές μέσω του bus.
Γενικές Οδηγίες για Καλωδίωση Ασθενών.
-- Η τοποθέτηση των υλικών Qbus γίνεται σε κάθε πίνακα / υποπίνακα στο επάνω τμήμα του (κατά προτίμηση). Στο κάτω μέρος του ίδιου πίνακα μπορεί να τοποθετηθεί το συμβατικό υλικό (ασφάλειες, ρελέ διαρροής, μικροαυτόματοι)
-- Το τροφοδοτικό του controller τροφοδοτείται από ξεχωριστή ασφάλεια δίπλα του (για εύκολο Reset). Σε περιοχές που υπάρχουν διακυμάνσεις τάσης απαραίτητα η τροφοδοσία του ελεγκτή με ένα απλό ups. Γενικά συνιστάται σε όλες τις εγκαταστάσεις εφόσον δίνει αυτονομία και για αποστολές sms όταν δεν υπάρχει ρεύμα!!
-- Οι ελεγκτές με web server έχουν και υποδοχή RJ45 για σύνδεση στο LAN κτιρίου (καλωδίο UTP απο ελεγκτή μέχρι router !!!)
-- Από τον πίνακα που τοποθετείται ο controller (κεντροβαρικά στο κτίριο για μικρότερο μήκος καλωδίου) υπάρχει προς ΚΑΘΕ υποπίνακα (που τοποθετούνται υλικά) ξεχωριστό καλώδιο bus.
-- Κάθε διακόπτης, ανιχνευτής κίνησης, οθόνη, αισθητήρας καλωδιώνεται με τους υπόλοιπους σε σειρά, ακτινικά (όπως βολεύει) καταλήγοντας στον πίνακα με πιστοποιημένο καλώδιο EIB (YCYM 2X2X0,8mm2). Οι αγωγοί οδεύουν/οδηγούνται/συνδέονται ανά δύο (π.χ. κόκκινο & κίτρινο / άσπρο & μαύρο) έτσι ώστε να επιτυγχάνεται συνολική διατομή 2Χ0,8=1,6mm2. Είναι δυνατόν να έχουμε περισσότερους του 1 βρόγχους (π.χ. διακόπτες υπνοδωματίων εν σειρά, του σαλονιού κ.τ.λ.)
-- Το καλώδιο bus υπολογίζεται ως δίκτυο ασθενών & ΔΕΝ οδεύει παράλληλα (στον ίδιο σωλήνα) με δίκτυο 230 volt!
-- Η οθόνη αφής 5,8” χρειάζεται εκτός του καλωδίου bus και καλώδιο τροφοδοσίας προς κοντινότερο πίνακα (π.χ. 2Χ0,75mm).
-- Η οθόνη αφής 10,2” θέλει τροφοδοσία 220VAC καθώς και καλώδιο δικτύου UTP (σε RJ45), συνδεδεμένο στο LAN του κτιρίου (και κατ’επέκταση στον controller). Υπολογίζεται σαν συνδεδεμένο PC (παίρνει διεύθυνση IP)
-- Το ανεμούριο χρειάζεται 5κλωνο καλώδιο μέχρι πίνακα (5Χ1,5mm)
-- Ο έλεγχος της θέρμανσης δεν χρειάζεται καμμία πρόσθετη καλωδίωση. Οι διακόπτες μπορούν να έχουν ενσωματωμένο θερμοστάτη και η θερμοκρασία της ζώνης πλέον περνάει στο σύστημα. Τέλος κάποιο ρελέ (πχ.REL04) δίνει εντολή (on/off) στον αυτοματισμο της θέρμανσης όταν χρειάζεται (όπως με συμβατικούς θερμοστάτες).
-- Τις μονάδες SMS τις τοποθετούμε στον υποπίνακα δώματος (εξασφάλιση καλύτερου σήματος κινητής)
-- Στους διακόπτες / αισθητήρες bus δεν καταλήγει άλλο καλώδιο (π.χ. 230V), εκτός από αυτό του bus.

Kαλωδιώνουμε όλους τους διακόπτες του ορόφου διαχωρίζοντας κάποια κυκλώματα ώστε να εξυπηρετούν. Bλέπε παράδειγμα 2 κυκλώματων διακοπτών + TSC5.8’’. Από τον τελευταίο διακόπτη γυρίζουμε το καλώδιο BUS μέχρι τον πίνακα για λόγους ασφαλείας (δεν χρειάζεται αλλά σε περίπτωση που για κάποιο λόγο κοπεί στη μέση να μπορούμε να πάρουμε το υπόλοιπο κύκλωμα από το τέλος εφόσον το έχουμε γυρίσει). Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά καλώδιο BUS με θωράκιση τύπου YCYM 2X2X0.8 (ΠΡΑΣΙΝΟ) και ενώνουμε σε 2 ζεύγη τα 4 καλώδια (κόκκινο & κίτρινο / άσπρο & μαύρο).
 
To καλώδιο bus (και κατ’επέκταση controller, διακόπτες, αισθητήρες, relay) 
Προσοχή : σε όλο το έργο κρατάμε του ίδιου χρώματος ενωμένα τα καλώδια !!!
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΓΕΙΩΣΗ Ή ΜΕ ΑΓΩΓΟ ΤΑΣΗΣ!
Γενικές οδηγίες για καλωδίωση Ισχυρών
Ρευμάτων.
-- Κάθε κατανάλωση (φως, γραμμές από φώτα, ρολά, πιθανές πρίζες κ.τ.λ.) που θέλουμε να ελέγχουμε ξεχωριστά καλωδιώνεται μέχρι τον πίνακα με ξεχωριστό καλώδιο παροχής (ανάλογης διατομής σύμφωνα με Η/Μ μελέτη).
-- Μεγάλες καταναλώσεις (κουζίνα, θερμοσίφωνας κ.τ.λ.) ελέγχονται με την βοήθεια ρελέ ισχύος.
-- Τα on/off χρειάζονται μέχρι πίνακα επιστροφή της φάσης, ενώ ουδέτερος & γείωση μπορεί να είναι κοινός με άλλη κατανάλωση.
-- Τα ρολά χρειάζονται μέχρι πίνακα επιστροφή : φάση επάνω, φάση κάτω, ενώ ουδέτερος & γείωση μπορεί να είναι κοινός με άλλη κατανάλωση.
-- Τα dimmer πυράκτωσης (ή dimmable 220 Led Spot) χρειάζονται μέχρι πίνακα επιστροφή : φάση ΚΑΙ ουδέτερο ενώ η γείωση μπορεί να είναι κοινή με άλλη κατανάλωση.
-- Tα dimmer φθορισμού και LedTapes χρειάζονται μέχρι τον πίνακα επιστροφές : φάση, ζεύγος (2) καλωδίων + & - ενώ ουδέτερος & γείωση μπορεί να είναι κοινός με άλλη κατανάλωση.. Tα ballast για τα dimmer φθορισμού & LED είναι τεχνολογίας 1-10 volt.

Κουτιά Ηλεκτρολόγου
 
-Βάθος κουτιού 4 εκατοστά (για διακόπτες bus απαιτείται 2εκ).
-Μέχρι 3 συνεχόμενα κουτιά υπάρχει ετοιμοπαράδοτο ενιαίο πλαίσιο σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων ενώ 4πλο & 5πλο κατόπιν παραγγελίας.
Υπάρχουν ετοιμοπαράδοτες για ίδια εμφάνιση διακοπτών & πριζο-υλικού: πρίζες σούκο, UPS, πρίζες TV τερματικές ή διέλευσης, TV-SAT, ηχείων, υπολογιστή RJ45 cat5/6, τηλεφώνου RJ11φώτα νυκτός, μπουτόν κτλ.
-Σε κάθε κουτί ηλεκτρολόγου μπορούν να τοποθετηθούν 2XRJ45/11 (2 φωλιές)
-Τα κουτιά ηλεκτρολόγου που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση των διακοπτών είναι τα απλά κουμπωτά με αξονική απόσταση μεταξύ τους 7,10cm ώστε να ταιριάζει το εξωτερικό ενιαίο πλαίσιο.