Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος

eco-tips-pinakas

Ο ηλεκτρισμός αποτελεί μία από τις πιο ασφαλείς πηγές ενέργειας. Τα ατυχήματα που συμβαίνουν με τον ηλεκτρισμό είναι λίγα και μπορούν εύκολα ν’ αποφευχθούν με λίγη προσοχή, κοινή λογική και με την πιστή εφαρμογή των απλών αλλά στοιχειώδους σημασίας κανόνων ασφαλείας.

Τρεις κανόνες που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε:

1. Αγοράζετε αξιόπιστες συσκευές
Αγοράζετε καλής ποιότητας ηλεκτρικές συσκευές που κατασκευάστηκαν βάσει αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων. Είναι πιο αξιόπιστες και ασφαλείς. Μην αμελείτε τη συντήρηση των συσκευών σας

2. Διακόπτετε αμέσως το ηλεκτρικό ρεύμα όταν…
Υποψιάζεστε ότι κάποια ηλεκτρική συσκευή σας δεν λειτουργεί σωστά.
3. Καλέστε τον ειδικό
Αν διαπιστώσετε ότι κάτι συμβαίνει με μια συσκευή σας, καλέστε εξειδικευμένο τεχνίτη. Μη δοκιμάσετε να την επισκευάσετε μόνοι σας

Ρευματολήπτες (φις) – Διακόπτες - Πολύπριζα

eco-tips-prizaΑν σπάσει κάποιο φις ή διακόπτης, ή έστω ραγίσει, αντικαταστήστε τον αμέσως. Αν θερμαίνεται πιθανόν να υπάρχει κάποια χαλαρή ένωση ή κακή ηλεκτρική επαφή στις ενώσεις. Καλέστε τον ειδικό να τον ελέγξει. Ποτέ μην ξεβιδώνετε το κάλυμμα του διακόπτη.
Αποφεύγετε τη χρήση πολύπριζων. Αν είναι απόλυτα αναγκαίο χρησιμοποιείστε πολύπριζα μόνο για να τροφοδοτήσετε συσκευές χαμηλής ισχύος.
Για να αποφύγετε τον κίνδυνο ατυχήματος από την εισδοχή αντικειμένων μέσα στις υποδοχές των πριζών, χρησιμοποιείστε ειδικά καλύμματα που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά ή εγκαταστήστε πρίζες που τα διαθέτουν ήδη.



Ηλεκτρικά καλώδια

Χρησιμοποιείτε πάντα όσο το δυνατόν πιο κοντά καλώδια, όχι απλώς για οικονομία αλλά περισσότερο για ασφάλεια. Τα μακριά καλώδια είναι επικίνδυνα γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να χτυπηθούν ή να μπερδευτούν στα πόδια σας και να προκαλέσουν ατύχημα.
Τα φθαρμένα καλώδια είναι επικίνδυνα! Ελέγχετε τακτικά τα τροφοδοτικά καλώδια όλων των συσκευών σας και αντικαθιστάτε αμέσως εκείνα που έχουν φθαρεί. Μην περνάτε ποτέ καλώδια κάτω από πόρτες, χαλιά ή έπιπλα.
Μη χρησιμοποιείτε ποτέ μονωτική ταινία για να ενώνετε μικρά κομμάτια για να φτιάξετε ένα μεγάλο. Χρησιμοποιείτε πάντα μονοκόμματο καλώδιο μεταξύ ρευματολήπτη και συσκευής.
Γείωση
Όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις έχουν σύστημα γείωσης για λόγους ασφαλείας. Η γείωση είναι η μόνη προστασία σας σε περίπτωση διαρροής ρεύματος από οποιανδήποτε βλάβη συσκευής ή ηλεκτρικής εγκατάστασης.
Ασφάλειες
Όταν μέσα από ένα ηλεκτρικό κύκλωμα περάσει περισσότερο ρεύμα απ’ όσο το κύκλωμα είναι σχεδιασμένο για να μεταφέρει, τότε καίγεται η ασφάλεια ή διακόπτεται μέσω αυτόματου διακόπτη η παροχή ηλεκτρισμού. Αυτό σημαίνει ότι κάπου στο κύκλωμα ή σε κάποια συσκευή που τροφοδοτείται από αυτό το κύκλωμα υπάρχει μία βλάβη. Καλέστε τον ειδικό για να ελέγξει τον πίνακα της εγκατάστασής σας.

eco-tips-skoupaΗλεκτρικά εργαλεία
Τα κινητά ηλεκτρικά εργαλεία και μηχανήματα του κήπου και του εργαστηρίου χρειάζονται ειδική προσοχή, τόσο στην επιλογή τους όσο και στη χρήση τους. Συμβουλεύεστε τους ειδικούς. Τα καλώδια που τα τροφοδοτούν δεν πρέπει να είναι υγρά ή φθαρμένα. Να τα ελέγχετε πάντοτε πριν τα χρησιμοποιήσετε.
Ηλεκτρικές σκούπες
Οι ηλεκτρικές σκούπες πρέπει να στέλνονται για συντήρηση. Μην τις τραβάτε ποτέ από το καλώδιο για να τις μετακινήσετε.
eco-tips-toastΗλεκτρικοί ανεμιστήρες
Βεβαιωθείτε ότι το καλώδιο δεν μπορεί να μπλεχτεί στα φτερά του ανεμιστήρα κι ότι τα φτερά είναι καλά προστατευμένα.
Τηλεόραση
Σβήνετε τη συσκευή από το κουμπί όταν δεν τη χρειάζεστε και διακόπτετε την παροχή βγάζοντάς τη από την πρίζα όταν λείπετε για πολύ καιρό.
Φρυγανιέρα
Αν παγιδευτεί κομμάτι ψωμιού, διακόπτετε το ρεύμα, βγάζετε το καλώδιο από την πρίζα, ανοίξτε τη βάση της ή τα πλαϊνά και αφαιρέστε το ψωμί

Αλλαγή λαμπτήρων
Όταν αλλάζετε λαμπτήρα, πάντοτε διακόπτετε πρώτα το ρεύμα από το διακόπτη. Περιμένετε να κρυώσει ο λαμπτήρας πριν τον αγγίξετε.

eco-tips-saloniΦωτισμός
Ένα σωστά φωτισμένο σπίτι είναι πιο ασφαλές και άνετο. Η νέα τεχνολογία έχει να παρουσιάσει πιο αποδοτικούς λαμπτήρες που παρέχουν τα πιο πάνω, εξασφαλίζοντας συγχρόνως και μεγάλη οικονομία στο ρεύμα. Διακόπτες εναλλαγής (αλέ ρετούρ) πρέπει να τοποθετούνται πάντοτε στο πάνω και κάτω μέρος της σκάλας για αποφυγή ατυχημάτων στο σκοτάδι.
Εξωτερικός φωτισμός

Πρέπει να υπάρχουν εξωτερικά φώτα για ασφάλεια και άνεση, ειδικά αν το γκαράζ ή το εργαστήριο είναι ξεχωριστό από το σπίτι. Ειδική προσοχή επίσης χρειάζεται για προσωρινή εγκατάσταση για μία δεξίωση στον κήπο. Οι εγκαταστάσεις αυτές πρέπει να σχεδιάζονται ειδικά για εξωτερικό χώρο και να γίνονται από αδειούχους ηλεκτρολόγους. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε τις κληματαριές, απλώστρες ρούχων ή οποιοδήποτε άλλο μεταλλικό κατασκεύασμα για να εγκαταστήσετε μόνιμο εξωτερικό φωτισμό στην αυλή σας.
Ηλεκτρικό σίδερο
Ποτέ μην τυλίγετε το καλώδιο γύρω από το σίδερο όταν αυτό είναι ζεστό. Αλλάζετε το καλώδιο αμέσως μόλις φθαρεί.



Εξοικονομήστε στην επιχείρησή σας, μικρή ή μεγάλη:
Το 44% της ενέργειας που καταναλώνεται σε μια επιχείρηση προέρχεται από τα φώτα!
Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με άλλες εξοικονόμησης (γλυτώνετε 60%) και κλείνετε τα φώτα πριν φύγετε από το γραφείο.

Κάντε κάτι για το περιβάλλον όσο είστε στο γραφείο!
Τοποθετήστε φυτά: μικρά ή μεγάλα! Πέρα του ότι σας φτιάχνουν το κέφι, διυλίζουν φυσικά τον αέρα και διοχετεύουν οξυγόνο στο περιβάλλον σας!!!
eco-tips-corporate-1
eco-tips-corporate-2Κάντε κάτι σήμερα για το περιβάλλον!
Πριν φύγετε από το γραφείο κλείστε τον υπολογιστή σας και μην τον αφήνετε σε κατάσταση αναμονής. Αυτό από μόνο του εξοικονομεί 25% ενέργεια!!!

Ρύθμιση της θερμοκρασίας αέρα των χώρων στους 19-20 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα και 26 βαθμούς το καλοκαίρι (κλιματισμός).
Στην Αθήνα, η μείωση της θερμοκρασίας χώρου κατά 1 βαθμό, επιφέρει ΕΞΕ της τάξεως του 10%.
Ενθαρρύνετε την επικοινωνία μέσω e-mail αντί εσωτερικών σημειωμάτων.

Εκτυπώστε με γνώμονα το περιβάλλον!
Ο κάθε υπάλληλος χρησιμοποιεί περίπου 10.000 φύλλα ετησίως! Προσπαθήστε να εκτυπώνετε και από τις 2 πλευρές του φύλλου.

Αντικαταστήστε το παλιό σας fax με ένα modem και εκτυπώνετε μόνο ότι είναι απαραίτητο.

Υιοθετήστε στην επιχείρησή σας περιβαλλοντολογικά φιλικές προμήθειες, (ανακυκλωμένο χαρτί, υδατοδιαλυτά μελάνια εκτυπωτών), ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Χρησιμοποιείστε καθαριστικά προϊόντα μη τοξικά και βιοδιασπώμενα.
Επιλέξτε προμηθευτές οι οποίοι δέχονται πίσω τις συσκευασίες τους για επανα-χρησιμοποίηση.