ενας δρόμος να λάμπει, μέσα στο σκοτάδι. ενας δρόμος να λάμπει, μέσα στο σκοτάδι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

ενας δρόμος να λάμπει, μέσα στο σκοτάδι.

Στην Ολλανδία, κοντά στην πόλη Ος, στις αρχές Απριλίου κατασκευάστηκε ο πρώτος δρόμος με διακεκομμένες γραμμές που λάμπουν στο σκοτάδι.
Υπεύθυνος του έργου ήταν ο καλλιτέχνης Ντάαν Ροοζεγκάρντε, ο οποίος χρησιμοποίησε μια μπογιά που αντανακλά το φως και κάνει τον επαρχιακό δρόμο να λάμπει, μέσα στο σκοτάδι.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τους δρόμους που δεν φωτίζονται με τον συμβατικό τρόπο, καθώς προσφέρει ασφάλεια και ορατότητα στην πορεία των οδηγών.


 «Αυτές είναι γραμμές που λάμπουν, μία από τις πρώτες ιδέες που είχαμε για έναν έξυπνο αυτοκινητόδρομο. Έχουμε δημιουργήσει έναν τύπο μπογιάς, που φορτίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και λάμπει τη νύχτα. Δουλεύει δηλαδή, αν έχουμε αρκετό ήλιο και εάν υπάρχει συννεφιά, μπορούμε να φωτίσουμε με ρεύμα, ώστε να τις ενισχύσουμε.
 Χρησιμοποιούμε έναν ηλιακό συλλέκτη γι’ αυτό το σκοπό, ώστε να μην καταναλώνουμε ενέργεια
. Είναι λειτουργικό και παράλληλα πολύ ποιητικό κατά τη γνώμη μου» δήλωσε ο Ντάαν Ροοζεγκάρντε.
 
Ο καινοτόμος καλλιτέχνης έχει και άλλες ιδέες για τους μελλοντικούς έξυπνους αυτοκινητόδρομους, για παράδειγμα φώτα που φωτίζουν, όταν το όχημα προσεγγίζει και μετά χαμηλώνουν όταν αυτό προσπερνάει, επιτρέποντας μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, όταν δεν υπάρχει κίνηση ή φώτα που ανάβουν από το ρεύμα αέρα που δημιουργούν τα διερχόμενα οχήματα.
«Δουλεύουμε πάνω σε καινούργιους δρόμους, όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φορτίζουν, ενώ οδηγούμε. Έχουμε φτιάξει μια μπογιά, που μοιάζει με νιφάδες χιονιού, που φωτίζει, όταν ο δρόμος αρχίζει να γλιστράει: μια δυναμική μπογιά που εμφανίζεται, όταν είναι αναγκαίο και μετά εξαφανίζεται ξανά» εξήγησε ο Ροοζεγκάρντε.
Προς το παρόν, το συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι σε πιλοτική φάση, καθώς έχουν κατασκευαστεί δύο οδικά τμήματα 500 μέτρα