305.το ρεύμα πρέπει να το σέβεστε και όχι να τό φοβάστε 305.το ρεύμα πρέπει να το σέβεστε και όχι να τό φοβάστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

305.το ρεύμα πρέπει να το σέβεστε και όχι να τό φοβάστε

   
Ο ηλεκτρισμός αποτελεί μία από τις πιο ασφαλείς πηγές ενέργειας. Τα ατυχήματα που συμβαίνουν με τον ηλεκτρισμό είναι λίγα και μπορούν εύκολα ν’ αποφευχθούν με λίγη προσοχή, κοινή λογική και με την πιστή εφαρμογή των απλών αλλά στοιχειώδους σημασίας κανόνων ασφαλείας.

Τρεις κανόνες που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε:
1. Αγοράζετε αξιόπιστες συσκευές
Αγοράζετε καλής ποιότητας ηλεκτρικές συσκευές που κατασκευάστηκαν βάσει αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων. 
Είναι πιο αξιόπιστες και ασφαλείς. Μην αμελείτε τη συντήρηση των συσκευών σας.
2. Διακόπτετε αμέσως το ηλεκτρικό ρεύμα όταν…
Υποψιάζεστε ότι κάποια ηλεκτρική συσκευή σας δεν λειτουργεί σωστά.
3. Καλέστε τον ειδικό
Αν διαπιστώσετε ότι κάτι συμβαίνει με μια συσκευή σας, καλέστε εξειδικευμένο τεχνίτη.
 Μη δοκιμάσετε να την επισκευάσετε μόνοι σας.

Ρευματολήπτες (φις) – Διακόπτες - Πολύμπριζα

eco-tips-prizaΑν σπάσει κάποιο φις ή διακόπτης, ή έστω ραγίσει, αντικαταστήστε τον αμέσως. Αν θερμαίνεται πιθανόν να υπάρχει κάποια χαλαρή ένωση ή κακή ηλεκτρική επαφή στις ενώσεις. Καλέστε τον ειδικό να τον ελέγξει. Ποτέ μην ξεβιδώνετε το κάλυμμα του διακόπτη.
Αποφεύγετε τη χρήση πολύμπριζων. Αν είναι απόλυτα αναγκαίο χρησιμοποιείστε πολύμπριζα μόνο για να τροφοδοτήσετε συσκευές χαμηλής ισχύος.
Για να αποφύγετε τον κίνδυνο ατυχήματος από την εισδοχή αντικειμένων μέσα στις υποδοχές των πριζών, χρησιμοποιείστε ειδικά καλύμματα που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά ή εγκαταστήστε πρίζες που τα διαθέτουν ήδη.

Ηλεκτρικά καλώδια
Χρησιμοποιείτε πάντα όσο το δυνατόν πιο κοντά καλώδια, όχι απλώς για οικονομία αλλά περισσότερο για ασφάλεια. Τα μακριά καλώδια είναι επικίνδυνα γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να χτυπηθούν ή να μπερδευτούν στα πόδια σας και να προκαλέσουν ατύχημα.
Τα φθαρμένα καλώδια είναι επικίνδυνα! Ελέγχετε τακτικά τα τροφοδοτικά καλώδια όλων των συσκευών σας και αντικαθιστάτε αμέσως εκείνα που έχουν φθαρεί. Μην περνάτε ποτέ καλώδια κάτω από πόρτες, χαλιά ή έπιπλα.
Μη χρησιμοποιείτε ποτέ μονωτική ταινία για να ενώνετε μικρά κομμάτια για να φτιάξετε ένα μεγάλο. Χρησιμοποιείτε πάντα μονοκόμματο καλώδιο μεταξύ ρευματολήπτη και συσκευής.

eco-tips-pinakas
Γείωση
Όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις έχουν σύστημα γείωσης για λόγους ασφαλείας.
 Η γείωση είναι η μόνη προστασία σας σε περίπτωση διαρροής ρεύματος από οποιανδήποτε βλάβη συσκευής ή ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Ασφάλειες
Όταν μέσα από ένα ηλεκτρικό κύκλωμα περάσει περισσότερο ρεύμα απ’ όσο το κύκλωμα είναι σχεδιασμένο για να μεταφέρει, τότε καίγεται η ασφάλεια ή διακόπτεται μέσω αυτόματου διακόπτη η παροχή ηλεκτρισμού. 
Αυτό σημαίνει ότι κάπου στο κύκλωμα ή σε κάποια συσκευή που τροφοδοτείται από αυτό το κύκλωμα υπάρχει μία βλάβη.
 Καλέστε τον ειδικό για να ελέγξει τον πίνακα της εγκατάστασής σας.

Ηλεκτρικά εργαλεία
Τα κινητά ηλεκτρικά εργαλεία και μηχανήματα του κήπου και του εργαστηρίου χρειάζονται ειδική προσοχή, τόσο στην επιλογή τους όσο και στη χρήση τους.
 Συμβουλεύεστε τους ειδικούς. Τα καλώδια που τα τροφοδοτούν δεν πρέπει να είναι υγρά ή φθαρμένα.
 Να τα ελέγχετε πάντοτε πριν τα χρησιμοποιήσετε.

                                                 Ηλεκτρικές σκούπες
eco-tips-skoupa


Οι ηλεκτρικές σκούπες πρέπει να στέλνονται για συντήρηση. Μην τις τραβάτε ποτέ από το καλώδιο για να τις μετακινήσετε.







Ηλεκτρικοί ανεμιστήρες
Βεβαιωθείτε ότι το καλώδιο δεν μπορεί να μπλεχτεί στα φτερά του ανεμιστήρα κι ότι τα φτερά είναι καλά προστατευμένα.
Τηλεόραση
Σβήνετε τη συσκευή από το κουμπί όταν δεν τη χρειάζεστε και διακόπτετε την παροχή βγάζοντάς τη από την πρίζα όταν λείπετε για πολύ καιρό.

eco-tips-toast
Φρυγανιέρα
Αν παγιδευτεί κομμάτι ψωμιού, διακόπτετε το ρεύμα, βγάζετε το καλώδιο από την πρίζα, ανοίξτε τη βάση της ή τα πλαϊνά και αφαιρέστε το ψωμί.









Αλλαγή λαμπτήρων
Όταν αλλάζετε λαμπτήρα, πάντοτε διακόπτετε πρώτα το ρεύμα από το διακόπτη. Περιμένετε να κρυώσει ο λαμπτήρας πριν τον αγγίξετε.

eco-tips-saloniΦωτισμός
Ένα σωστά φωτισμένο σπίτι είναι πιο ασφαλές και άνετο. Η νέα τεχνολογία έχει να παρουσιάσει πιο αποδοτικούς λαμπτήρες που παρέχουν τα πιο πάνω, εξασφαλίζοντας συγχρόνως και μεγάλη οικονομία στο ρεύμα.
 Διακόπτες εναλλαγής (αλέ ρετούρ) πρέπει να τοποθετούνται πάντοτε στο πάνω και κάτω μέρος της σκάλας για αποφυγή ατυχημάτων στο σκοτάδι.


Εξωτερικός φωτισμός
Πρέπει να υπάρχουν εξωτερικά φώτα για ασφάλεια και άνεση, ειδικά αν το γκαράζ ή το εργαστήριο είναι ξεχωριστό από το σπίτι.
 Ειδική προσοχή επίσης χρειάζεται για προσωρινή εγκατάσταση για μία δεξίωση στον κήπο. Οι εγκαταστάσεις αυτές πρέπει να σχεδιάζονται ειδικά για εξωτερικό χώρο και να γίνονται από αδειούχους ηλεκτρολόγους.
 Ποτέ μη χρησιμοποιείτε τις κληματαριές, απλώστρες ρούχων ή οποιοδήποτε άλλο μεταλλικό κατασκεύασμα για να εγκαταστήσετε μόνιμο εξωτερικό φωτισμό στην αυλή σας.
Ηλεκτρικό σίδερο
Ποτέ μην τυλίγετε το καλώδιο γύρω από το σίδερο όταν αυτό είναι ζεστό. Αλλάζετε το καλώδιο αμέσως μόλις φθαρεί.