303.τι να κάνετε όταν σταματήση ο ανελκυστήρας 303.τι να κάνετε όταν σταματήση ο ανελκυστήρας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

303.τι να κάνετε όταν σταματήση ο ανελκυστήρας

   
Η κακή συντήρηση ή διακοπή ρεύματος είναι λόγοι που επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία ενός ανελκυστήρα και ευθύνονται για τυχόν εγκλωβισμό.
 Λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών οι διαχειριστές των πολυκατοικιών ‘’αμελούν’’ να κάνουν την απαραίτητη τακτική συντήρηση του ανελκυστήρα με αποτέλεσμα ο εγκλωβισμός μέσα σε αυτό να είναι αναπόφευκτος.

Γνωρίζετε ότι για τους ήδη εγκατεστημένους ανελκυστήρες η συντήρηση είναι υποχρεωτική και επιβάλλεται από το νόμο; 
Βεβαίως, και περιλαμβάνει τον κατά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχο των ηλεκτρικών και μηχανικών διατάξεων ασφαλείας καθώς επίσης και των υπόλοιπων εξαρτημάτων του ανελκυστήρα για εξακρίβωση και εκτίμηση μιας τυχόν ανασφαλούς λειτουργίας στην οποία μπορεί να οδηγηθεί η εγκατάσταση του ανελκυστήρα εξαιτίας μιας φθοράς, βλάβης ή απορύθμισης.
 Σύμφωνα με το νόμο ο αριθμός των συντηρήσεων δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 12 το χρόνο για ανελκυστήρες εγκατεστημένους σε κτίρια με 10.000 πλήρεις διαδρομές την εβδομάδα.
Σε περίπτωση που ο ανελκυστήρας σταματήσει ανάμεσα σε όροφο είναι φρόνιμο να γνωρίζετε πως μπορείτε να βοηθήσετε τόσο τον εαυτό σας, όσο και τους άλλους που χρειάζονται βοήθεια, έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση εγκλωβισμού.
Το συναίσθημα της κλειστοφοβίας που θα σας δημιουργηθεί θα σας κάνει να πανικοβληθείτε και είναι δυνατόν να επηρεάσει την κρίση σας, έτσι κρατήστε την ψυχραιμία σας και δοκιμάστε να πατήσετε το κουμπί για άλλο όροφο από εκείνο που είχατε αρχικά επιλέξει.
Αν το ασανσέρ δεν έρθει σε λειτουργία τότε καλέστε βοήθεια πιέζοντας τον κώδωνα κινδύνου και κάντε θόρυβο χτυπώντας τη μεταλλική πόρτα φωνάζοντας σε βοήθεια. 
Σε περίπτωση που δε σας ακούσει κανείς χρησιμοποιήστε το κινητό σας τηλέφωνο και επικοινωνήστε με την πυροσβεστική.

 Προσοχή σε καμία περίπτωση να μην επιχειρήσετε να βγείτε μόνοι σας.
Αν παρόλο που έχετε ακολουθήσει τις παραπάνω ενέργειες χωρίς ο ανελκυστήρας να ξεκινήσει τότε θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο έως σας απεγκλωβίσουν. Όσο περιμένετε να κάνετε θετικές σκέψεις, να μιλήσετε στο κινητό σας, τραγουδήστε αν χρειαστεί… Να κάνετε ότι εσείς κρίνετε πως θα σας βοηθήσει στο να παραμείνετε ήρεμοι.

Οδηγίες απεγκλωβισμού

Ηλεκτρομηχανικού ανελκυστήρα


  1. Ενημερώνουμε τους επιβάτες ότι θα πραγματοποιηθεί ο απεγκλωβισμός και προσπαθούμε να τους ηρεμήσουμε.
  2. Εντοπίζουμε την ακριβή θέση που έχει σταματήσει ο θάλαμος.
  3. Κλείνουμε τον τριφασικό διακόπτη του ηλεκτρικού πίνακα κίνησης του ανελκυστήρα.
  4. Σε περίπτωση που ο θάλαμος βρίσκεται κοντά σε πόρτα ορόφου, κάνουμε τα εξής:
  5. Εάν η θύρα ορόφου δεν ανοίγει, τότε και μόνο τότε χρησιμοποιούμε το κλειδί απασφάλισης θυρών για να την ανοίξουμε (εάν είναι νέου τύπου πόρτα)
  6. Η παίρνουμε ένα ίσιο κατσαβίδι (μεσαίου μεγέθους), το τοποθετούμε στην υποδοχή της κλειδαριάς, το γυρίζουμε απαλά δεξιά ή αριστερά, και ταυτόχρονα τραβάμε την πόρτα να ανοίξει. Ελευθερώνουμε με προσοχή τον εγκλωβισμένο (εαν είναι παλαιού τύπου πόρτα)
  7. Σε περίπτωση που ο θάλαμος δεν βρίσκεται κοντά σε πόρτα ορόφου, αλλά είναι ενδιάμεσα σε όροφο, πάμε στο μηχανοστάσιο και κάνουμε τα εξής:
  8. Εντοπίζουμε στη μηχανή του ανελκυστήρα το μοχλό του φρένου και το βολάν.
  9. Χαλαρώνουμε (γυρίζουμε) τον μοχλό του φρένου και κρατώντας τον συνέχεια με το ένα χέρι, περιστρέφουμε αργά το βολάν ώστε να κινηθεί ο θάλαμος
  10. Μόλις ο θάλαμος φθάσει περίπου στο επίπεδο του κοντινότερου ορόφου, (θα μας ενημερώσει για αυτό ο εγκλωβισμένος) αφήνουμε το φρένο να επιστρέψει στη θέση του και σταματά η κίνηση του θαλάμου.
  11. Σε περίπτωση που η πόρτα του ορόφου δεν ανοίγει, ακολουθούμε τα βήματα της παραγράφου 4.
  12. Ενημερώνουμε τον συντηρητή για το πρόβλημα.
                                                    Υδραυλικού ανελκυστήρα
    
  1. Ενημερώνουμε τους επιβάτες ότι θα πραγματοποιηθεί ο απεγκλωβισμός και προσπαθούμε να τους ηρεμήσουμε.
  2. Θέτουμε το διακόπτη του ηλεκτρικού πίνακα κίνησης σε θέση OFF. (προσοχή: όχι τον διακόπτη του πίνακα φωτισμού)
  3. Εντοπίζουμε το μπλοκ των βαλβίδων (βρίσκεται πάνω στο δοχείο λαδιού) καθώς και τη θέση της στρόφιγγας καθόδου. (χαρακτηρίζεται από κόκκινο χρώμα)
  4. Περιστρέφουμε την στρόφιγγα καθόδου αριστερόστροφα (δηλαδή αντίθετα από τη φορά περιστροφής του ρολογιού) ή την πιέζουμε ανάλογα με το μπλοκ των βαλβίδων.
  5. Συγκρατούμε την στρόφιγγα στην αριστερή της θέση ώστε να κινείται καθοδικά ο θάλαμος και παρακολουθούμε ταυτόχρονα την λυχνία ένδειξης (ισοστάθμισης) ορόφου (βρίσκεται στον πίνακα ελέγχου)
  6. Όταν η λυχνία ένδειξης ορόφου ανάψει, οπότε ο θάλαμος βρίσκεται στο επίπεδο κάποιου ορόφου, απελευθερώνουμε την στρόφιγγα για να επιστρέψει στην αρχική της θέση.
  7. Εάν η θύρα ορόφου δεν ανοίγει, τότε και μόνο τότε χρησιμοποιούμε το κλειδί απασφάλισης θυρών για να την ανοίξουμε.
  8. Αφού επιτευχθεί ο απεγκλωβισμός ενημερώνουμε άμεσα τον εξουσιοδοτημένο συντηρητή και δεν επαναφέρουμε τον ανελκυστήρα σε λειτουργία.
  9. Βεβαιωνόμαστε ότι όλες οι πόρτες είναι κλειστές.
  10. Τοποθετούμε ταμπέλες ότι ο ανελκυστήρας είναι εκτός λειτουργίας