258.παράκτια ανεμογεννήτρια . 258.παράκτια ανεμογεννήτρια .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

258.παράκτια ανεμογεννήτρια .

     
Η εγκατάσταση παράκτιων αιολικών πάρκων είναι μια πολύπλοκη και ιδιαίτερα ακριβή διαδικασία. Ωστόσο, μία νορβηγική εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει ανακαλύψει μία νέα,  οικονομική διαδικασία για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θάλασσα.

Η συνήθης διαδικασία για την εγκατάσταση ενός παράκτιου αιολικού πάρκου είναι καταρχήν η μεταφορά με ειδικά πλοία των πυλώνων που ο κάθε ένας ζυγίζει περί τους 650 τόνους. Τα εν λόγω πλοία «ρίχνουν» στον πυθμένα ειδικά σκέλη σταθεροποίησης τα οποία θα μετατρέψουν τα πλοία σε πλωτές εξέδρες


. Στη συνέχεια γερανοί αναλαμβάνουν την τοποθέτηση των πυλώνων στον πυθμένα και στη συνέχεια ακολουθούν οι τουρμπίνες. Όλα αυτά σε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Η νορβηγική εταιρεία Seatower ωστόσο, υποστηρίζει ότι έχει ανακαλύψει τη μέθοδο για να εξαλείψει την παραπάνω πολύπλοκη και ακριβή διαδικασία. Καταρχήν, οι βάσεις διαμέτρου 30 μέτρων και οι πυλώνες κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στην ξηρά και ρυμουλκούνται μέχρι το σημείο της πόντισης με τη χρήση ενός απλού ρυμουλκού.

Εκεί με τη βοήθεια δύο ακόμη ρυμουλκών (δηλαδή τρία στο σύνολο) φροντίζουν για την ευθυγράμμιση της βάσης του πυλώνα, πάνω από το ακριβές σημείο του πυθμένα, όπου θα τοποθετηθεί.  Στη συνέχεια, μία ειδική βαλβίδα ανοίγει ώστε νερό να εισρεύσει στη βάση.

Το σύνολο της κατασκευής αρχίζει να βουλιάζει και σταδιακά φτάνει στον πυθμένα. Την βάση περιβάλλει ατσάλινο περίβλημα το οποίο στη συνέχεια θα γεμίσει με μπετόν (που θα διοχετευθεί από ένα εκ των πλοίων) ώστε να μην υπάρχει κενό ανάμεσα στη βάση και τον πυθμένα της θάλασσας και να υπάρχει 100% επαφή μεταξύ τους.
Η υπόλοιπη βάση του πυλώνα (που έχει ήδη γεμίσει με νερό) γεμίζει και από άμμο (βάρους 6 έως 7 τόνων) η οποία διοχετεύεται από την κορυφή και θα φτάσει να γεμίσει όλο το εσωτερικό. Με τον τρόπο αυτό έχει δημιουργηθεί το σταθερό υπόβαθρο του πυλώνα, οπότε στη συνέχεια μπορεί να τοποθετηθεί και η ανεμογεννήτρια. Αυτό είναι και το μόνο στάδιο που θα απαιτηθεί η χρήση πλωτού γερανού.
Στην περίπτωση που μία ανεμογεννήτρια θα πρέπει να απενεργοποιηθεί, μπορεί να ακολουθηθεί η αντίστροφη διαδικασία ώστε η βάση να επιστρέψει στην επιφάνεια και να αποσυρθεί χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία το ιδανικό βάθος για την τοποθέτηση μίας τέτοιας βάσης είναι τα 35-80 μέτρα, ενώ στην περίπτωση που ο πυθμένας είναι βραχώδης η εγκατάσταση μπορεί να γίνει και σε βάθος μικρότερο των 35 μέτρων.
Η νέα τεχνολογία θα επιδεχθεί στις αρχές του 2015 με την τοποθέτηση ενός πυλώνα Crane Free Gravity με ανεμογεννήτρια, που θα τοποθετηθούν στο παράκτιο αιολικό πάρκο του  Fécamp, στα ανοικτά της νορμανδικής ακτής, στη βόρεια Γαλλία.
Α