254.Αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα για τον κήπο: 254.Αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα για τον κήπο:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

254.Αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα για τον κήπο:

   
Ένα σύστημα ηλιακής ενέργειας για τον φωτισμό ενός κήπου, διαφέρει από ένα συνηθισμένο σύστημα που τροφοδοτείται από το δίκτυο της ΔΕΗ στο ότι ακριβώς, δεν είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΗ αλλά τροφοδοτείται με ρεύμα που παράγεται από την ηλιακή ενέργεια.
Η καρδιά ενός τέτοιου συστήματος είναι το φωτοβολταϊκό πάνελ που μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

Η ενέργεια που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας από τον ήλιο, αποθηκεύεται για τη νύχτα σε έναν ειδικό συσσωρευτή (μπαταρία) 12V, κατάλληλο για εφαρμογές ηλιακής ενέργειας. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και μια μεγάλη μπαταρία για τροχόσπιτα ή σκάφη θαλάσσης.
   
Η μπαταρία αυτή έχει αρκετά μεγάλη χωρητικότητα για να τροφοδοτεί τα φωτιστικά με ρεύμα για αρκετές νύχτες, ακόμα και αν έχουμε μερικές μέρες χωρίς καθόλου ηλιοφάνεια.
Οι διαφορές από ένα συνηθισμένο σύστημα που τροφοδοτείται από το δίκτυο της ΔΕΗ. εντοπίζονται σε τρία σημεία:
  1. Στα φωτιστικά τοποθετούνται λαμπτήρες 12V αντί για λαμπτήρες 230V.
  2. Χρησιμοποιούνται καλώδια μεγαλύτερης διατομής στις συνδέσεις (με μεγαλύτερο πάχος).
  3. Το σύστημα δεν καταλήγει στο ρολόι της ΔΕΗ, αλλά σε έναν συσσωρευτή (μπαταρία) ο οποίος επαναφορτίζεται από ένα φωτοβολταϊκό πάνελ.


συνδεσμολογια φωτοβολταικων
Για κάθε 4-5 φωτιστικά απαιτείται 
ένα πάνελ ισχύος περίπου 130Wp, ένας συσσωρευτής (μπαταρία) χωρητικότητας περίπου 150ΑΗ κι ένας ρυθμιστής φόρτισης του συσσωρευτή. Μεταξύ του συσσωρευτή και των φωτιστικών τοποθετείται και μια ασφάλεια. Το κόστος ενός τέτοιου συστήματος είναι περίπου 1.200 Ευρώ.
Λόγω χρήσης ηλιακής ενέργειας, ένα τέτοιο σύστημα με 15 φωτιστικά συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης 500 κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάθε έτος. Ισοδύναμα, σα να φυτέψαμε άλλα 10 δέντρα στον κήπο μας!
 
Η φωτεινότητα των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας 12V των 9W για παράδειγμα, αντιστοιχεί σε αυτή κλασικών λαμπτήρων πυράκτωσης των 40W, εξασφαλίζοντας έτσι πολύ ικανοποιητικό φωτισμό κήπου.
Ένα βασικό πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι τα φωτιστικά μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε, αφού μόνο το φωτοβολταϊκό πάνελ χρειάζεται να τοποθετηθεί σε σημείο που να το βλέπει απ' ευθείας ο ήλιος τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Σε αντίθεση με τα απλά αυτόνομα φωτιστικά κήπου που προορίζονται περισσότερο για διακοσμητικό φωτισμό.

Αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά κήπου

Τα μικρά αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά χρησιμοποιούνται για διακοσμητικό φωτισμό, αφού αντί για λαμπτήρες χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα led.
Έχουν όμως άλλα πλεονεκτήματα, αφού:

φωτισμος κηπου
  1. Δεν χρειάζονται καλωδίωση. Το κάθε φωτιστικό έχει ενσωματωμένα και τα ηλιακά στοιχεία και τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που χρειάζεται.
  2. Είναι οικονομικότερα. Η μέση τιμή ενός ηλιακού φωτιστικού είναι περίπου 20 Ευρώ, οπότε με περίπου 100 Ευρώ τοποθετούμε 4-5 φωτιστικά.
  3. Δεν χρειάζεται να τα εγκαταστήσει ηλεκτρολόγος. Η μεταλλική βάση τους βυθίζεται πολύ εύκολα στο έδαφος, σε σημεία όμως που να τα βλέπει το φως του ήλιου τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
   
Όσα περισσότερα led φωτίζουν μέσα στο κάθε φωτιστικό, τόσο εντονότερο είναι και το φως.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούν να φωτίσουν ένα χώρο όπως οι λαμπτήρες των 7W ή 9W. Γι' αυτό προορίζονται περισσότερο για διακοσμητικό φωτισμό ή για το φωτισμό ενός διαδρόμου κ.λπ.
Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται μια μικτή εφαρμογή διακοσμητικού φωτισμού κήπου με led (μπλε και πράσινο) και φωτιστικά 12V-9W (λευκό), με συνολική κατανάλωση ρεύματος
 μόλις 70W την ώρα! Όσο καίει δηλαδή ένας απλός λαμπτήρας πυράκτωσης σε ένα δωμάτιο.