242.Αλλάζουμε συνήθειες απο την ΔΕΗ 242.Αλλάζουμε συνήθειες απο την ΔΕΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

242.Αλλάζουμε συνήθειες απο την ΔΕΗ

Ενεργούμε υπεύθυνα για οικονομία και για το περιβάλλον.
 
 

Αλλάζουμε συνήθειες
Εσύ γνώριζες ότι πρέπει να σβήνεις τις συσκευές σου από το διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ; Διαφορετικά, αφήνοντάς τις να λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (standby), συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Κι αν τελικά το γνώριζες, το έκανες πράξη; Αυτή και πολλές άλλες απλές, αλλά εξαιρετικά χρήσιμες αλλαγές προτείνει να ακολουθήσουμε η ΔΕΗ στην καθημερινότητά μας, για οικονομία στην τσέπη μας και σεβασμό στο περιβάλλον.


Η ΔΕΗ, αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες των καιρών για μέγιστη οικονομία, δημιούργησε μία ηλεκτρονική εφαρμογή με σκοπό να διευκολύνει τα νοικοκυριά να μειώσουν τις δαπάνες τους, εξοικονομώντας ενέργεια μέσα από μικρές, απλές, κινήσεις. Καθημερινά δαπανάται τεράστια ποσότητα ενέργειας για θέρμανση, φωτισμό, κλιματισμό, ζεστό νερό και άλλα πολλά. Ενέργεια που αν εμείς ως καταναλωτές χρησιμοποιήσουμε σωστά, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.      

Αλλάζοντας λίγο τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις ηλεκτρικές συσκευές μας, χωρίς ουσιαστικά να αλλάξουμε τρόπο ζωής, μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα (που οι περισσότεροι τα έχουμε ανάγκη) αλλά και να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων στο περιβάλλον.

Μέσα από την εφαρμογή στο επίσημο site της εταιρείας www.dei.gr θα βρεις «έξυπνες» προτάσεις για κάθε χώρο του σπιτιού σου, τις οποίες μπορείς εύκολα να εφαρμόσεις.

 Μπορείς επίσης να πλοηγηθείς ευχάριστα σε όλους τους χώρους του σπιτιού και να βρεις πληροφορίες σχετικά με τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές και έξυπνες συμβουλές και τρόπους για τη βελτίωση της κατανάλωσης ενέργειας της κατοικίας σου.
Dei-tips-Graphics-2

Δηλαδή πόσο απλό είναι;
Πολύ πιο απλό απ’ ό,τι φαντάζεσαι –και για να το αποδείξουμε έχουμε τα παραδείγματα. Στην ειδική ιστοσελίδα της ΔΕΗ, λοιπόν, διαβάσαμε ότι είναι προτιμότερο να διατηρούμε τον θερμοστάτη του συστήματος θέρμανσης σε σταθερή θερμοκρασία έως 20οC, μιας και οι μεγάλες διακυμάνσεις αυξάνουν την κατανάλωση. Για την ακρίβεια, για κάθε επιπλέον βαθμό ξοδεύεται έως και 10% περισσότερη ενέργεια (και περισσότερα χρήματα, βεβαίως). Επιπλέον, πρέπει να σταματήσουμε να καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες ή καλύμματα γιατί μειώνεται η απόδοσή τους, ενώ καλό είναι να μονώσουμε τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα και να κλείνουμε τις κουρτίνες και τα παντζούρια το βράδυ.

Παράλληλα, αν αντικαταστήσουμε τους λαμπτήρες μας με λαμπτήρες LED, μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και το 90% που καταναλώνει ένας συμβατικός λαμπτήρας πυρακτώσεως. Διαβάσαμε επίσης ότι οι κλιματιστικές μονάδες με τεχνολογία inverter καταναλώνουν τρεις φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και πως το καλοκαίρι, πρέπει να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 26οC –άσε που με έναν ανεμιστήρα πολλές φορές η χρήση του κλιματιστικού είναι περιττή. Τα παραπάνω, φυσικά, είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι από το πλούσιο υλικό του energy-saving.dei.gr.

TVΤηλεόραση
• Επίλεξε κάποιο μοντέλο υψηλής ενεργειακής απόδοσης (δηλαδή κατηγορίας Α ή A+). Έτσι, μπορεί να εξοικονομηθεί μέχρι και 46% της ενέργειας.
• Όταν θέλεις να απενεργοποιήσεις την τηλεόραση, σβήσε την από τον διακόπτη. Όταν την θέτεις σε κατάσταση αναμονής από το τηλεχειριστήριο, συνεχίζει να καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια.
LaptopΗλεκτρονικός Υπολογιστής
• Μείωσε τη φωτεινότητα της οθόνης. Όσο υψηλότερη είναι, τόσο αυξάνεται η κατανάλωση.
• Προτίμησε να θέτεις το σύστημά σου σε αναστολή λειτουργίας (hibernation), αντί σε κατάσταση αναμονής (stand-by).
• Ανασυγκρότησε τον σκληρό σου δίσκο. Όταν δουλεύει ταχύτερα,
καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.
Plhntyrio-rouxwnΠλυντήριο ρούχων
• Επίλεξε πλυντήριο ρούχων υψηλής ενεργειακής κατηγορίας: Α+, Α++ ή Α+++.
• Χρησιμοποίησε σύγχρονα απορρυπαντικά και προγράμματα χαμηλότερων θερμοκρασιών.
thermosifwnasΗλεκτρικός θερμοσίφωνας
• Το μέγεθος του θερμοσίφωνα θα πρέπει να είναι ανάλογο των αναγκών σου.
• Ρύθμισε την θερμοκρασία του ζεστού νερού στους 40ο – 50οC.
• Προτίμησε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Η εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για ζεστό νερό φτάνει το 60% και μπορεί να κάνει οικονομία έως και 9% στον συνολικό λογαριασμό ρεύματος
PsygeioΨυγείο
• Ένα ψυγείο ενεργειακής κατηγορίας Α+ σε συμφέρει. Εξοικονομείται ενέργεια μέχρι 41%.
• Αφού το αγοράσεις, τοποθέτησέ το στο σωστό σημείο. Δηλαδή μακριά από τα θερμαντικά σώματα, την ηλεκτρική κουζίνα, το πλυντήριο και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος.
• Εάν το ψυγείο δεν κάνει αυτόματα απόψυξη, φρόντισε να το αποψύχεις τακτικά: ο πάγος πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση
Plhntyrio-piatwnΠλυντήριο πιάτων
• Προτίμησε πλυντήριο πιάτων ενεργειακής κατηγορίας Α+. Έτσι εξοικονομείς ενέργεια μέχρι 21%.
• Αν τα σκεύη σου δεν έχουν λερωθεί πολύ, χρησιμοποίησε τα ειδικά προγράμματα μικρής διάρκειας.
• «Φρόντισε» το πλυντήριο: πρέπει να καθαρίζεις τακτικά το φίλτρο και να ελέγχεις τον σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.
KouzinaΗλεκτρική κουζίνα
• Μαγειρεύεις συχνά και η κουζίνα σου είναι παλιά; Η αντικατάσταση, για παράδειγμα, μίας ηλεκτρικής κουζίνας με φούρνο μέσης χωρητικότητας, ενεργειακής κατηγορίας C, με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α έχει σαν αποτέλεσμα εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 27%.
• Πρόσεξε ποια εστία χρησιμοποιείς: όταν η βάση του σκεύους είναι μικρότερη, σπαταλιέται το 20-30% της θερμότητας και της ηλεκτρική ενέργειας.
• Σβήσε την εστία ή το φούρνο λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.


Βρες περισσότερα tips στην online εφαρμογή energy-saving.dei.gr της ΔΕΗ και κέρδισε πραγματικά, εφαρμόζοντάς τα στην πράξη!

Dei-tips-Graphics