226.Οι λαμπτήρες OLED 226.Οι λαμπτήρες OLED

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

226.Οι λαμπτήρες OLED

   
Tους λαμπτήρες LED που έκαναν πραγματικότητα την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και την 20ετή διάρκεια ζωής, τη φαντασία των σχεδιαστών έρχονται να εξάψουν οι λαμπτήρες OLED –η τελευταία τεχνολογία στο τεχνητό φως.
  
Πρόκειται για οργανικές διόδους εκπομπής φωτός που εγγυώνται φωτισμό υψηλής απόδοσης και μεγάλης διάρκειας σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Σε αντίθεση με τους προκατόχους τους, LED, οι λαμπτήρες OLED παρέχουν ενιαίο, διάχυτο φωτισμό μέσω εξαιρετικά λεπτών εύκαμπτων φύλλων (πάνελ).


 
Ο Ίνγκο Μόρερ σχεδίασε ένα πρωτοποριακό φωτιστικό τραπεζιού σε σχήμα δέντρου, για το οποίο χρειάστηκε 10 πάνελ OLED, και το οποίο πωλείται έναντι 10.000 ευρώ. Ο σχεδιαστής εμπνέεται από την καινούργια αυτή τεχνολογία και οραματίζεται χωρίσματα δωματίων με πάνελ OLED, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με σημειακές πηγές φωτισμού σε μια εξαιρετικά πρωτότυπη διακοσμητική πρόταση.

  

Άλλοι σχεδιαστές προτείνουν τη χρήση των πάνελ OLED για τη δημιουργία ψευδοροφών, οι οποίες ακόμη και όταν θα έχει πέσει το σκοτάδι, θα δημιουργούν την αίσθηση ότι μπαίνει φυσικό φως.



«Ο φωτισμός OLED είναι σχεδόν εξωπραγματικός», σχολιάζει ο Hannes Koch, ιδρυτής της rAndom International στο Λονδίνο. «Θα αλλάξει η ποιότητα του φωτισμού στους δημόσιους και τους ιδιωτικούς χώρους», συμπληρώνει.
 Η Philips ανέθεσε πρόσφατα στην εταιρεία του κ. Koch την κατασκευή ενός πρωτότυπου φωτιζόμενου τοίχου με OLED του οποίου τα φωτιζόμενα τμήματα θα αντιδρούν στις κινήσεις.

Οι λαμπτήρες OLED θα μπορούν επίσης να ενσωματώνονται σε γυάλινα παράθυρα, τα οποία θα είναι διαφανή όταν είναι σβηστά τα φώτα αλλά θα γίνονται αδιαφανή μόλις ανοίξουν τα φώτα. «Επενδύουμε σημαντικούς χρηματικούς πόρους στην ανάπτυξη των OLED», επισημαίνει ο Ντίτερ Μπέρτραμ, γενικός διευθυντής της ομάδας φωτισμού OLED της Philips 


Ένα πορτατίφ που συνεργάζεται με το κινητό

Η LG επενδύει αρκετά στις κυρτές OLED τηλεοράσεις της, αλλά θέλει να δείξει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει κι άλλες εφαρμογές.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές είναι ο OLED λαμπτήρας, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του σε ένα επιτραπέζιο πορτατίφ που μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. 
Βέβαια φωτιστικά μέσα με OLED έχουμε ξαναδεί.

Μάλιστα το OLED πορτατίφ της LG συνεργάζεται και με το κινητό σας, ώστε να ελέγχετε το φωτισμό του χώρου σας μέσω του iPhone ή του Android κινητού σας. Αντίστοιχη λειτουργικότητα έχει και η τηλεχειριζόμενη μέσω Bluetooth LED λάμπα της LG, Smart Bulb.

Οι πρωτοποριακές προτάσεις της LG παρουσιάστηκαν στην έκθεση Light+Building, όπου είδαμε και τους λαμπτήρες της Samsung, αλλά και πολλές υλοποιήσεις άλλων εταιρειών, μεταξύ των οποίων και πολλά project OLED τεχνολογίας.





Πηγή: thegang.gr