221.Τι είναι η Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη; 221.Τι είναι η Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

221.Τι είναι η Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη;



Η Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) ( γνωστή και ως Πιστοποιητικό ΔΕΗ) τροποποιήθηκε πρόσφατα με σκοπό τη μείωση των ηλεκτροπληξιών και των πυρκαγιών από ηλεκτρικά αίτια και τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των ηλεκτρικών μας εγκαταστάσεων
.Η πλήρης εφαρμογή της Νέας Υ.Δ.Ε. ξεκίνησε απο την 01.11.2011.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσίας (Ν.4483/65) είναι υποχρεωτικός ο επανέλεγχος των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων απο αδειούχους εγκαταστάτες ηλεκτρολόγους , οι οποίοι και εκδίδουν σχετική ΥΔΕ ,που υποβάλλεται στη ΔΕΗ.Α.Ε.

Ο επανέλεγχος διενεργείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία ορίζονται στο άρθρο 5 της Απόφασης Φ.7.5/1816/88/27.02.04 του Υφυπουργού Ανάπτυξης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 470/05.03.2004.
 Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις κατοικίες ο επανέλεγχος πρέπει να διενεργείται τουλάχιστον κάθε 14 χρόνια, ενώ στους επαγγελματικούς χώρους (χωρίς εύφλεκτα υλικά) κάθε 7 χρόνια.


Είναι η υπεύθυνη Δήλωση  Ηλεκτρολόγου  προς την ηλεκτρική επιχείρηση διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία δηλώνει ότι η εγκατάσταση που περιγράφεται σε αυτήν :
  • Έχει ελεγχθεί και τηρεί την ισχύουσα νομοθεσία. 
  • Παρέχει την προβλεπόμενη ασφάλεια από ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά και από κακή λειτουργία.
Η υπεύθυνη δήλωση δεν αποτελεί απλώς ένα “τυπικό χαρτί” , αλλά είναι αποτέλεσμα μεθοδικών και υπεύθυνων ελέγχων και  Μετρήσων  με την βοήθεια του ειδικού οργάνου  για τον έλεγχο της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης από πλευράς ηλεκτρολόγου .

Συνοπτικά στην ΥΔΕ περιγράφονται με λεπτομέρειες τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης καθώς και τα θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν από όλους τους ελέγχους που προβλέπονται…
                                             Η δομή της αποτελείται από 5 μέρη:
                                                                  {Βασικό έγγραφο 
                                                           – Πρωτόκολλο ελέγχου 
                                                              – Έκθεση παράδοσης –
                                               Ηλεκτρολογικό σχέδιο εγκατάστασης –


                                                         Ηλεκτρολογικό σχέδιο Πίνακα }

Υποχρεώσεις και ευθύνες


Ο έλεγχος/επανέλεγχος μιας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και 
κατά επέκταση η σύνταξη μιας ΥΔΕ είναι υποχρεωτική για όλες τις ηλεκτροδοτήσεις (νέες εγκαταστάσεις/ παλαιές στις οποίες έχει γίνει διακοπή ή τροποποιήσεις , όπως επίσης και σε εγκαταστάσεις στις οποίες γίνεται “αλλαγή ονόματος ΔΕΗ”)
                                        Ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης:
  • Είναι υποχρεωμένος και υπεύθυνος ,βάσει του νόμου 4483/196(ΦΕΚ Α 118/Α/65) αλλά και της υπουργικής απόφασης Φ.50/503/168(ΦΕΚ 884 Β 15.05.2011) 
  • να ζητά διενέργεια επανελέγχου της εγκατάστασης του με βάση την κατηγορία της κατά τα χρονικά διαστήματα που προβλέπονται. Για την υποχρέωση αυτή, ενημερώνεται μέσω της ΥΔΕ από αδειούχο ηλεκτρολόγο και υπογράφει ότι έλαβε γνώση την υποχρέωση του αυτή.
  • Είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει γνώση και να υπογράφει τα πρωτόκολλα ελέγχου και την έκθεση παράδοσης της ΥΔΕ που έχει συνταχθεί από τον αδειούχο ηλεκτρολόγο.
  • Σε περίπτωση σοβαρών αλλαγών και προσθηκών στην εγκατάστασή του ,
  •  είναι υποχρεωμένος να ζητά επανέλεγχο και σύσταση νέας ΥΔΕ , την οποία και καταθέτει στην ηλεκτρική επιχείρηση διανομής ηλεκτρικής ενέργειας(ΔΕΗ).
  • Σε περίπτωση ατυχήματος από ηλεκτρικά αίτια , ο ιδιοκτήτης ή χρήστης , θεωρείται συνυπεύθυνος και άγνοια της νομοθεσίας δεν αιτιολογείται.

Πότε χρειάζεται ανανέωση ΥΔΕ;

Με βάση την υπουργική απόφαση Φ.7.5/1816/88(ΦΕΚ 470/05.03.2004) η ΥΔΕ είναι υποχρεωτική για αρχικό έλεγχο και για επανέλεγχο.Ο Αρχικός Έλεγχος πραγματοποιείται πριν από την πρώτη ηλεκτροδότηση κάθε εγκατάσταση ή μετά από σοβαρή μετατροπής της.Ο Επανέλεγχος διενεργείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ,ανάλογα την κατηγορία της εγκατάστασης : 
  • Για κατοικίες και ανάλογους χώρους ,τουλάχιστον κάθε 14 χρόνια.
  • Για κλειστούς επαγγελματικούς χώρους χωρίς εύφλεκτα υλικά, τουλάχιστον 
  • κάθε 7 χρόνια.
  • Για κλειστούς επαγγελματικούς χώρους με εύφλεκτα υλικά, τουλάχιστον
  •  κάθε 2 χρόνια.
  • Για χώρους ψυχαγωγίας και συνάθροισης κοινού, τουλάχιστον κάθε 1 χρόνο.
  • Για επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ύπαιθρο (καμπινκ, πισίνες, μαρίνες) εργοταξιακές παροχές , τουλάχιστον κάθε 1 χρόνο και σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης , πριν από κάθε επανασύνδεση.
  • Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες εφόσον προκύπτει αλλαγή χρήσης της εγκατάστασης.
  • Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες εφόσον η εγκατάσταση πληγεί από θεομηνίες.
  • Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες ,μετά από σοβαρά ατυχήματα ή συμβάντα. (πυρκαγιά, ηλεκτροπληξία).