219.ηλεκτρολογικό σχέδιο πίνακα λέβητα πετρελαίου 219.ηλεκτρολογικό σχέδιο πίνακα λέβητα πετρελαίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

219.ηλεκτρολογικό σχέδιο πίνακα λέβητα πετρελαίου






Το παραπάνω σχέδιο είναι από κάποιον συγκεκριμένο πίνακα λέβητα. Όλοι όμως οι πίνακες ακολουθούν το παραπάνω σχέδιο απλά αλλάζουν τα νούμερα και μερικοί δεν έχουν θερμοστάτη κυκλοφορητή






Επεξήγηση σχεδίου

Το γράμμα R είναι το καλώδιο της φάσης που στέλνει ρεύμα από το δίκτυο της ΔΕΗ μέσω ασφάλειας διακόπτη . Το γράμμα Ν είναι ο ουδέτερος και η γείωση παριστάνεται με το σχετικό σύμβολο (δίπλα από το γράμμα Ν).


Εκείνο που πρέπει να κάνουμε εμείς κατά την στιγμή της εγκατάστασης είναι να δώσουμε Φάση στο σημείο 1, ουδέτερο στο σημείο 2 και γείωση στο σημείο 3.

 
Από το σημείο 4 παίρνουμε φάση προς τον κυκλοφορητή από το σημείο 5 ουδέτερο και από το σημείο 6 γείωση προς αυτόν.









    
Από το σημείο 12 φάση προς τον θερμοστάτη χώρου και στο σημείο 11 επιστρέφουμε την εντολή (φάση) από αυτόν










 
Από το σημείο 7 παίρνουμε φάση προς τον καυστήρα από το σημείο 8 ουδέτερο και από το σημείο 9 γείωση προς αυτόν

Στο σημείο 10 επιστρέφουμε φάση από το ηλεκτρονικό του καυστήρα (σε περίπτωση βλάβης) για να ανάψει η ενδεικτική λυχνία βλάβης καυστήρα.




Όλες οι συνδέσεις γίνονται στο κάτω μέρος της κλέμας ενώ οι συνδέσεις του επάνω μέρους της κλέμας γίνονται από τον κατασκευαστή του πίνακα.

Αν δεν τοποθετήσουμε θερμοστάτη χώρου τότε τα σημεία 11 και 12 τα ενώνουμε μεταξύ τους (γέφυρα)

Αν μελετήσουμε το σχέδιο θα δούμε την διαδρομή που ακολουθεί το ρεύμα από το σημείο 1 μέχρι τον καυστήρα. Έτσι παρατηρούμε ότι αυτό περνάει πρώτα από τον γενικό διακόπτη από εκεί μεταφέρεται στο σημείο 12, στον θερμοστάτη χώρου, στον θερμοστάτη του καυστήρα, στην θερμική ασφάλεια, στο σημείο 7 και από εκεί στον καυστήρα.

Το ρεύμα (φάση) για τον κυκλοφορητή πηγαίνει κατευθείαν στον θερμοστάτη του κυκλοφορητή από εκεί στο σημείο 4 και απο εκεί στον κυκλοφορητή.
 ΠΡΟΣΟΧΗ αν κλείσουμε τον γενικό διακόπτη του πίνακα ο θερμοστάτης του κυκλοφορητή θα δέχεται ηλεκτρικό ρεύμα και αν η θερμοκρασία του νερού του λέβητα είναι κάτω από αυτήν που έχουμε επιλέξει τότε θα έχει και ο κυκλοφορητής. Για κάθε λοιπόν ηλεκτρική εργασία στον πίνακα του λέβητα θα πρέπει να κλείνουμε το ρεύμα από την ασφάλεια του και όχι από τον διακόπτη του πίνακα

Αν δεν έχουμε σχέδιο του πίνακα τότε μπορούμε να ακολουθήσουμε τις διαδρομές των καλωδίων. Πολλοί κατασκευαστές έχουν αυτοκόλλητα χαρτάκια πάνω στις κλέμες και εξηγούν τι πρέπει να συνδεθεί σε κάθε επαφή