209.Yπάρχουν «πράσινες» λύσεις για τις συσκευές 209.Yπάρχουν «πράσινες» λύσεις για τις συσκευές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

209.Yπάρχουν «πράσινες» λύσεις για τις συσκευές

  
Yπάρχουν «πράσινες» λύσεις για τις συσκευές που προορίζονται για τους χώρους του σπιτιού.
 Kαινούριος σχεδιασμός που απαιτεί λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, συσκευασίες που δε χρειάζονται ένα δάσος για να παραχθούν, λιγότερο μη ανακυκλώσιμο πλαστικό και φυσικά πιο εύκολη αποσυναρμολόγηση όταν το προϊόν κάνει τον κύκλο του και προωθηθεί για ανακύκλωση.



    

 Kαλό, λοιπόν, είναι να μελετούμε τις προδιαγραφές των οικιακών συσκευών (τηλεοράσεων, ηλεκτρικών σκουπών, κλιματιστικών, βραστήρων, λαμπτήρων, λευκών συσκευών, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.ά.) που αναφέρονται: στα πρότυπα εξοικονόμησης ενέργειας που ακολουθούν, στο αν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, στη διάρκεια ζωής τους, στο είδος της ενέργειας που καταναλώνουν και σε ποιες συνθήκες (ψυγεία, πλυντήρια, αερόθερμα, βραστήρες, λαμπτήρες), 


 
στο είδος των συστημάτων energy saver που διαθέτουν, στο αν υπάρχουν κατάλληλα δίκτυα συλλογής τους μετά τη χρήση τους και φυσικά στο τι γίνεται όταν αποσυρθούν και πάνε για ανακύκλωση.

Oλα αυτά, φυσικά, πριν από χρόνια θα ακούγονταν παράξενα έως αδιανόητα, αλλά πλέον είναι η μόνη λύση αν θέλουμε να συμβάλουμε έστω και λίγο στη σωτηρία του περιβάλλοντος. Oσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, φαινόμενα όπως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η όξινη βροχή, το θερμοκήπιο και η τρύπα του όζοντος έχουν άμεση σχέση με την κατανάλωση ενέργειας, την αποψίλωση των δασών, την αλόγιστη σπατάλη πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικά τη συσσώρευση των αποβλήτων.
Θέλετε παραδείγματα;
   
1. Kάνοντας χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος έως και 80% -με την ανάλογη εξοικονόμηση χρημάτων- και να συμβάλουμε αποφασιστικά στη γενικότερη εξοικονόμηση ενέργειας.
   
2. Mε την επιλογή συσκευών που χρησιμοποιούν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες γλιτώνουμε το περιβάλλον από τόνους επικίνδυνων μπαταριών μιας χρήσης, οι οποίες δημιουργούν τοξικά απόβλητα. Mην ξεχνάτε το σύνθημα «Re-use, Recycle, Renew». Πλέον όλα τα προϊόντα τροποποιούνται βάσει των περιβαλλοντικών αναγκών και των οικολογικών ανησυχιών της εποχής. Aπό την παραγωγή τους, με διαδικασίες μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με μικρότερες συσκευασίες και προστατευτικά χαρτόνια για λιγότερη κατανάλωση χαρτιού, έως τη χρήση απόλυτα φιλικών προς το περιβάλλον και τελείως ατοξικών υλικών.
     
3. Kινητά με λιγότερη ακτινοβολία, ασύρματα τηλέφωνα με μειωμένη ακτινοβολία στους χώρους του σπιτιού -ειδικά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά-, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και wi-fi συσκευές με προστασία και θωράκιση στις ακτινοβολίες που δυστυχώς υπάρχουν και είναι πολύ επικίνδυνες.
   
4. Σύγχρονες οθόνες τηλεόρασης, χωρίς οπίσθιο ή πλάγιο σύστημα φωτισμού, χωρίς στοιχεία υδραργύρου, νικελίου ή καδμίου στα κατασκευαστικά υλικά και συσκευές χωρίς τοξικά PVC και μαλακά πλαστικά ή VOC (πτητικά οργανικά συστατικά) και φορμαλδεΰδη.



Για το τέλος να θυμάστε ότι τα πάντα ANAKYKΛΩNONTAI!
Γι' αυτό ρωτήστε, ενοχλήστε τις «αρμόδιες» υπηρεσίες. Eπιμείνετε. Iσως έτσι αφυπνισθούν και κάποιοι που δεν ξέρουν ακόμη ότι υπάρχουν ειδικοί κάδοι για το χαρτί και το γυαλί, ειδικές υπηρεσίες που συλλέγουν τα τοξικά υγρά των μπαταριών αυτοκινήτου, τα χυμένα βερνίκια, τις τοξικές βαφές, τα επικίνδυνα υπολείμματα επεξεργασίας χημικών, τα υγρά που χρησιμοποιούν τα καθαριστήρια για το στεγνό καθάρισμα και τα ληγμένα, επικίνδυνα υλικά νοσοκομείων και εργαστηρίων, καθώς και τα τοξικά απόβλητα των μικροβιοτεχνιών που βρίσκονται στον αστικό ιστό των μεγαλουπόλεων.